The Spinning Wiel: Wat je niet kwijtraakt en toch wilt verdedigen

 

Het NK is bezig aan een opvallende parade door Amsterdam. Van enkele jaren Manor Hotel naar het Tropenmuseum en nu naar de Tolhuistuin. Gelegen aan het IJ, noordkant van CS. Begindatum 26 juni 2017

Nog steeds te klein

Na een weekje eindigt het alweer, op 2 juli. 8 spelers, 7 ronden, geen rustdag. Dat laatste willen de deelnemers zelf zo, heb ik me laten vertellen. Niet goed wijs, denk ik dan maar. Een teer punt blijft, dat de nationale titelstrijd te weinig statuur heeft op deze manier. Er zijn genoeg sterke schakers in den lande, dus waarom niet streven naar meer, meer, meer? Meer deelnemers (12), tijd (2 weken) en dus meer impact en importantie! Dit heb ik al vaak betoogd, dus we laten het hier even bij. Misschien bouwen nieuw KNSB- bestuur plus nieuwe sponsor (Deloitte, klinkt stevig) aan toekomstige groei? Een mens is nooit te oud om te hopen!

Wie, zegt u?

NK Algemeen en NK Vrouwen. Dit zijn de deelnemers, op ratingvolgorde:

Algemeen Vrouwen
Van Wely 2674 Peng 2386
Sokolov 2625 Lanchava 2295
L’Ami 2609 De Mie 2270
Van Foreest 2607 Haast 2266
Bok 2599 Kazarian 2253
Van den Doel 2572 Van Weersel 2203
Ernst 2535 Hortensius 2155
Burg 2518 Keetman 2144

Deze groepen vertonen enkele grappige overeenkomsten. In beide werden maar 3 spelers ooit kampioen, te weten de nrs. 1, 2 en 4 op rating. Beide nummers 4, Van Foreest en Haast, zijn titelverdedigers, maar de nrs. 1 zijn grootgrossierders. Peng is met 13 titels al recordhoudster, Van Wely kan met 7 stuks nog proberen om Timman en Euwe (resp. 9 en 12 maal kampioen) in te halen. De nrs. 8, Twan Burg en Maaike Keetman, zijn allebei debutant.

Voorbeschouwen, akkoord, maar voorspellen?

Wanneer er maar 7 ronden gespeeld worden, is de grilligheidsfactor uiteraard groot en wordt voorspellen lastig. Zeker in het NK Algemeen zou de loting wel eens een heel

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

belangrijke rol kunnen spelen. Heb je 4 keer wit? En tegen wie? Liefst tegen medeconcurrenten en spelers die moeilijk te verslaan zijn, zoals l’Ami en Van den Doel. Misschien is het minder erg om zwart te loten tegen Ernst en Burg (hoewel die partijen natuurlijk ook niet zonder gevaar zijn). Om het lotingsargument nog wat kracht bij te zetten: weet u nog hoe de tweekamp Sokolov – Van Foreest, Hoogeveen 2016, eindigde? In 3,5 – 2,5 voor Sokolov, ja. En in 5,5 – 0,5 voor wit!! Desondanks zal ik 1 keiharde prognose doen.

Chinese getallen

Zhaoqin Peng gaat haar 14e titel pakken. Ook al is ze al jarenlang niet meer kampioen geworden. Tea Lanchava en driemaal Anne Haast schaften het monopolie (tijdelijk) af. Peng deed ook niet elk jaar mee. Wist u dat Chinezen heel bijgelovig zijn en veel hebben met getallensymboliek? En dat 4 en 14 in China ongeluksgetallen zijn? Daarom bleef Peng zo lang op 13 steken. Nu is ze 49 jaar. Duidelijk de oudste en ze speelt niet zo veel meer, maar lijkt toch nog niet echt aan kracht ingeboet te hebben. En de getallen werken ditmaal anders: voor Haast wordt 4 nu een ongeluksgetal en Peng gebruikt haar leeftijd, 7×7, om titel nr. 7+7 binnen te halen. En ze heeft natuurlijk nog steeds het diepste inzicht. Als tijdnood haar niet de nek omdraait, wordt ze kampioen.

Vooruit, nog meer

Nu we toch bezig zijn: ik voorspel een podiumplaats voor Anna-Maja Kazarian. Jong, gedreven, steeds goede progressie boekend. Op rating scheelt ze niet zo veel meer met de nrs. 2 t/m 4. Nog een parallel met de andere groep. Ook daar zie ik de nr. 5 als podiumkandidaat, al durf ik bij het NK Algemeen nergens grote stelligheid te betrachten. Benjamin Bok speelde onlangs een uitstekend EK, ongeslagen. Ook hij is groeiende en kan het alle topfavorieten heel moeilijk maken. Van Wely moeten we toch echt als kanshebber nummer 1 zien en daarna Sokolov. Ivan speelt minder vaak, schrijft wel veel en heeft een warming-up gedaan, rond Pinksteren in Maastricht. Dat ging goed, behalve in de slotronde, toen zijn kwelgeest van 2017, Matthew Sadler, hem versloeg.

Titelverdedigers en lantaarndragers

Kunnen Jorden en Anne niet opnieuw kampioen worden? Natuurlijk, maar ditmaal geloof ik het niet zo. Bij Haast was het vorig jaar al niets minder dan miraculeus. Beiden hebben scorend vermogen, maar ook iets kwetsbaars in hun spel. Bij de wat sterkere toernooibezetting van 2017 zou dat fataal kunnen worden.

Beide debutanten zullen het moeilijk krijgen, maar niet afgaan. Iets soortgelijks zou ook kunnen gelden voor Ernst en Van Weersel: ondernemend, kwetsbaar, maar ook in staat om zomaar de nr. 1 onderuit te halen. Van Van den Doel en Hortensius verwacht ik daarentegen een zeer gedegen toernooi. Misschien niet spectaculair, de solide Leidse regio, maar mogelijk toch bepalend voor het lot van de favorieten.

Tenslotte L’AMI, LAnchava en De MIE: heel moeilijk te zeggen. Ze zullen het vast behoorlijk doen, waarbij de vorm van de week en alertheid vitaal zullen zijn.

Na afloop

Heb ik me toch nog tot allerlei predicties laten verleiden! Kort na het toernooi zal ik me weer tot u wenden, met een evaluatie en mini-totaalverslag. Ofwel met het schaamrood op de kaken, ofwel stralend van opwinding vanwege die briljante voorspellingen. In ieder geval sta ik er gekleurd op. Laten we ons opmaken voor en verheugen op een meeslepende titelstrijd!

 

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *