Boekbespreking: Maxim Dlugy – Grandmaster Insides door Gerard Rill

Voor mij ligt het boek van Maxim Dlugy dat onlangs is uitgebracht door Thinkers Publishing. Ik weet niet zo goed wat ik er mee aan moet. Ik voel een soort haat-liefde voor dit boek. Er staan mooie anekdotes en partijen in, maar even zo vaak irriteert de schrijver me mateloos. Laat ik bij het begin beginnen.

Ik denk dat de naam Maxim Dlugy voor veel mensen onbekend is. Hij is een voormalig wereldkampioen junioren die in zijn topjaren vooral een snelschaker van wereldklasse was. Uiteindelijk koos hij voor een carrière in de financiële wereld en duikt tegenwoordig alleen nog op bij internationale toernooien om tegen de topspelers te snelschaken. Dlugy heeft het in zijn actieve schaakleven tegen veel grote spelers opgenomen, zoals Tal, Smyslov, Spassky, Karpov, Kasparov, Kramnik en zelfs (de nog zeer jonge) Carlsen. Het voorliggende boek gaat m.n. over deze ontmoetingen en wat je er uit kunt leren. Tenminste, dat is de doelstelling die Dlugy formuleert in zijn voorwoord: “understanding the true scope of an average Grandmaster’s potential will help players of all levels better their game.”

Een mooi hoofdstuk is “Learning a new opening system”. Hierin vertelt Dlugy hoe Roman Dzindzichashvili hem ‘s ochtends om 8 uur vroeg om Pacman te gaan spelen. Dlugy antwoordde dat hij zich moest voorbereiden op de volgende ronde van het amerikaanse kampioenschap. Dzin bood aan om Dlugy de Caro-Kann met 4….Pd7 te leren. Dzin liet hem een paar nieuwe ideeën zien en Dlugy besloot de opening tegen Peters te spelen. Na 8 zetten stond de volgende stelling op het bord.

Dlugy speelde hier 8….c5?! en schijft het volgende. “I remembered that black is supposed to play this pawn break against any bishop retreat, but forgot that in both cases, black should first force the knight back to f3 with 8….h6. As my opponent immersed himself into thought from this rare move, Dzin, upon seeing my “lemon”, motioned me to get up from the board. When I did, he came over and whispered: are you crazy? You’re supposed to play h6 first!” Grappig genoeg was er één speler die voor Dlugy deze fout maakt: Jan Hein Donner (!), in een partij tegen Darga in 1964.

Het oorsponkelijke idee van Dzin was als volgt. Na 1.e4 c6 2.d4 d5 3.Pc3 de4 4.Pe4 Pd7 5.Lc4 Pgf6 6.Pg5 e6 7.De2 Pb6 8.Ld3 h6(!) 9.P5f3 c5 10.dc5 Pbd7!? Als zwart met het paard kan terug slaan op c5 staat hij prima, dus is de echte test van het idee 11.b4. Na 11…a5 12.c3 Pd5 13.Ld2 was Dzins nieuwe idee:

13…g5!? Een iets betere versie is eerst 13…ab4 14.cb4 g5, want dan volgt na 15.Lc4 simpelweg 15….Lg7 16.Tc1 0-0 met goede compensatie. Na direct 13….g5 geeft 14.Lc4 Pf4 15.Lf4 gf4 16.Ph3 Df6 17.Tc1 Lg7 18.0-0 wit een prachtpositie.

Het wordt duidelijk, m.n. in de hoofdstukken “Rubbing shoulders with the greats” waar vele wereldkampioenen voorbij komen, dat “the greats” veel geleerd hebben van Dlugy. Karpov leerde hij het Skandinavisch en werd om die reden tijdens een toernooi zijn secondant. Hij leerde Anand dat wanneer een opponent de opening snel speelt het beter is om de hoofdvarianten te vermijden, omdat het risico groot is dat de opponent de opening beter kent en een sterk nieuwtje kan produceren. Zelfs Carlsen zei na een serie snelschaakpartijen dat Dlugy een erg sterke speler was. Jazeker! Dlugy is wel wel erg vol van zichzelf. In het hoofdstuk over zijn ontmoetingen met Gary Kasparov staan uitsluitend winstpartijen van Dlugy. Ok, het zijn allemaal vluggertjes, en Dlugy steekt zijn bewondering voor Kasparov niet onder stoelen of banken, maar toch. Tekenend is dat dit hoofdstuk ook nog eens onderbroken wordt door een inleg op glossy papier getiteld “The drawings of Maxim Dlugy”. Beetje jammer, wat mij betreft.

Op zijn beste momenten is het naar mijn mening toch ook weer zo’n boek dat gewoon fijn is om te lezen. Het is in prettige vlotte stijl geschreven en natuurlijk leer je ervan, maar het is twijfelachtig of Dlugy zijn leerdoelstelling haalt. Is dat erg? Nee! De vele persoonlijk anekdotes en de vele – niet al te diep geannoteerde – interessante partijen vergoeden een hoop. Ik laat het eindoordeel aan de lezer over.


Grandmaster inside is oa verkrijgbaar bij:
De Beste Zet
Prijs: 29.95 €
http://www.debestezet.nl/catalog/product_info.php?products_id=3523

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *