Boekbespreking: Chess Training for Candidate Masters door Gerard Rill

Alexander Kalinin is een russische grootmeester (hoogste ELO 2515) die vooral bekend is geworden als schaaktrainer van o.a. Daniel Naroditsky (wereldkampioen bij de jeugd) en Valentina Gunina (russisch en europees kampioen). Ok, dat is geen status om steil van achterover te vallen, maar hij heeft nu wel een “behartenswaardig” boek geschreven. Chess training for candidate masters is (uiteraard) niet het toverboek dat uw rating plotseling tot grote hoogte gaat stuwen. Het boek richt zich op schakers van een behoorlijk niveau (vanaf ca. 2100 zou ik zeggen) en met de ambitie om meesterniveau (ca. 2400) en hoger te bereiken (en op hun trainers uiteraard). Één van de uitdagingen voor de ambitieuze speler is het gebruik van de computer. De moderne topspeler besteed veel meer tijd aan openingsvoorbereiding dan voorheen. Vroeger was de opening voorbereiding slechts een voorspel op het echte werk achter het bord. Nu verschijnen spelers soms vermoeid achter het bord door de vele uren voorbereiding achter de computer. Onder topspelers worden improvisatie en onafhankelijk denken steeds meer gezien als slechte voorbereiding. Spelers die zichzelf erg afhankelijk maken van computersuggesties lopen echter ook iets belangrijks mis: het proces om te komen tot een waardevol idee. Dit proces vergt n.l. creativiteit, begrip van de positie en vooral met je eigen hersens zwoegen op varianten. Dit proces is voor de lerende speler veel waardevoller dan het resultaat.

In het voorliggende boek stelt Kalinin dat het nodig is om je in 4 richtingen te ontwikkelen:

  1. Forming a relationship to chess as an art
  2. Analytical work (annotating one’s own games and those of masters; independent analysis of the typical positions arising at different stages of the game)
  3. Study of the classical heritage
  4. Creative relations with one’s competitors of the areas listed above

Ik beschouw mezelf als een schaker van de “oude” generatie en ik moet zeggen dat dit me als muziek in oren klinkt. Ja, daar ging mijn schaakopvoeding over! Kalinin gaat uitgebreid in op deze 4 thema’s aan de hand van voorbeelden uit zijn eigen praktijk en schaakopvoeding. Hier kun je prachtige leermomenten vinden. Een voorbeeld dat me de rest van mijn schaakleven zal bijblijven is deze.

Bronstein-Kalinin, Moskou 1983

De 15-jarige Kalinin mocht het in een simultaan opnemen tegen de legende David Bronstein. In deze stand speelde Bronstein 18.h3 en terwijl hij weg liep fluisterde hij tegen een omstander: “Zo speelde Rubinstein ook altijd dit soort posities: met g- en f-pionnen naar voren op de koningsvleugel. Er volgde: 18. …Te7 19.f5 Pe5 20.Lg5 Ped7 21.Ta2 h6 22.Lh4 Tae8 23.g4 Te3 24.Tg2 Pe4 en nu had Bronstein met 25.g5! de stelling kunnen openen met groot voordeel.

Bronstein doelde met zijn opmerking op deze stelling

Rubinstein-Nimzowitsch, Berlijn 1928

De grote Rubinstein speelde hier verrassend 28.Lf6! en won na: 28. … Df6 29.Pe4 Dh6 30.f5! Ta3 31.Tb1 Ta6 32.g4! F6 33.Kg3 Lc8 34.Te1 Lb7 35.De2 Pd7 36.Pd6 Td6 37.De8 Pf8 38.Te7 g6 39.Df7 Kg8 40.Te8 Td8 41.Df6 Kg8 42.De6 Kg7 43.f6 en zwart gaf op.

Ik kan niet anders zeggen dat dit een rijk boek is, niet alleen gericht op de lerende speler voor ook op diens coach. Kalinin wijdt een hoofdstuk aan de grote leermeesters en wat hun boeken ons kunnen leren, te beginnen bij Ponziani en Philidor en eindigend bij Dvoretsky. Kalinin besteed een flink hoofdstuk aan “The aesthetics of chess” met uitsluitend partijen en fragmenten die ik – op 2 fragmenten van Capablanca na – nog nooit heb gezien. Ook het hoofdstuk met “Analytical exercises” is een juweel, vol met origineel materiaal uit de eigen praktijk van Kalinin. U raadt het al: ik vind dit een erg goed boek, het beslaat een zeer breed terrein en ik geloof in de klassieke aanpak met gebruik van moderne middelen die Kalinin voor staat.


Chess Training for Candidate Masters is oa verkrijgbaar bij:
De Beste Zet
Prijs: 18.95 €

http://www.debestezet.nl/catalog/product_info.php?products_id=3546

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *