Vermoeide Jan Smeets: 'ik ben blij dat het afgelopen is'

In het 73ste Tata Steel Chess toernooi te Wijk aan Zee is Nederlands kampioen Jan Smeets (Oegstgeest) op de voorlaatste plaats geëindigd. In het slotweekeinde verloor hij op zaterdag een toreneindspel van de Rus Alexander Grischuk: “Ik was nog erg moe van de partij op vrijdag waarin ik 108 zetten speelde voor een half punt tegen de Chinees Wang Hao,” gaf Smeets als verklaring. Op zondag liet hij een goede stelling tegen de nummer drie op de wereldranglijst, Levon Aronian uit Armenië, uit zijn handen glippen. “Die partij ging gelijk op en ik kwam steeds beter te staan” aldus Smeets. “Omdat ik veel tijd nodig had liet ik hem in de tijdnoodfase ontsnappen”, met remise tot gevolg. Meteen na afloop van het toernooi gaf Smeets aan ontevreden te zijn over zijn prestaties. “Ik ben erg moe; ik ben blij dat het afgelopen is.”

In grootmeestergroep C zat nog een ontevreden speler: LSG’er Mark van der Werf. De Leidse meester vertoonde dezelfde toernooivariant als Smeets door vier nullen op rij. “Ik gaf onder meer een partij tegen clubgenoot Jan-Willem de Jong volledig weg en in die andere partijen gaf ik of een pion of een kwaliteit cadeau. Kortom een slecht toernooi” aldus Van der Werf – hoewel de winst in zijn slotpartij op Leiden Chess winnaar 2009 Roeland Pruijssers hem zichtbaar plezier deed.
De Jong leek na zijn winstpartij op Van der Werf even op te leven want hij versloeg in een aantrekkelijke aanvalspartij de Duitse grootmeester Sebastian Siebrecht. Hij zou zijn twee slotpartijen echter verliezen en eindigde zodoende op een gedeelde laatste plaats.

In de promotietienkampen waren enkele Leidse meesters op de slotdag nog aan het vechten voor een plaats in grootmeestergroep C van 2012. Uiteindelijk won voormalig LSG’er Pieter Hopman dit felbegeerde startbewijs: ”Natuurlijk ga ik volgend jaar die grootmeestergroep spelen; ik ga me zeker twee maanden voorbereiden. Misschien scoor ik wel een meesternorm”. Op de tweede en derde plaats eindigden de Leidse meesters Thomas Willemze en Wim Heemskerk. “ik heb niets in die grootmeestergroep te zoeken” vertelde Heemskerk, “maar ik had hier graag gewonnen natuurlijk.”
De toernooiorganisatie was erg tevreden met dit toernooi. “Dit is een van de beste toernooien ooit” aldus Tata Steel Chess perschef Tom Bottema.“ Vergelijkbaar met Hoogovens 1996 en 1998 met onder meer Gary Kasparov.” Toernooidirecteur Jeroen van den Berg zwakte dit enigszins af: “Van de toernooien die ik heb meegemaakt was dit wel één van de beste.”

Jan Bey, Leidsch Dagblad maandag 31 januari 2011

(Foto’s Maaijveld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *