Smeets kwam, zag en overwon

Nederlands kampioen Jan Smeets speelde afgelopen weekeinde bij wijze van uitzondering weer eens een open schaaktoernooi: het traditionele Noteboomtoernooi. Ondanks een sterke concurrentie van vier andere grootmeesters won hij op overtuigende wijze het toernooi met 5.5 punt uit zes ronden. Voormalig LSG’er Smeets speelt alweer enige jaren professioneel bij landskampioen HSG en behoort inmiddels met een plaats in de tophonderd tot de wereldelite. Na een voor Smeets relatief makkelijke start met drie winstpartijen tegen op rating zwakkere spelers kreeg hij op zaterdagavond met de zwarte stukken zijn eerste echte krachtmeting tegen Sergey Fedorchuk.


Deze 29-jarige topgrootmeester uit de Oekraïne heeft op de wereldratinglijst zelfs twee punten meer, maar werd door Smeets in het latere tijdnoodduel op technisch knappe wijze via een ver opgerukte vrijpion tot overgave gedwongen.

(Zie een analyse van die partij van Dimitri Reinderman op schaaksite.nl)

 “Fedorchuk bood al vroeg remise aan, maar ik dacht ‘als je dit toernooi wilt winnen moet je minstens 5,5 punt hebben’, dus ik ging door”, aldus Smeets. In de vijfde ronde op zondagochtend werd vervolgens zijn oud-clubgenoot en FIDE-meester Raoul van Ketel aan de zegekar gebonden. “Ik offerde een pion voor goed spel, maar Smeets had iets verder gekeken en ik zag die pion niet meer terug,” aldus Van Ketel.
In de laatste ronde op zondagmiddag ontmoette Smeets zijn tweede grootmeester in het toernooi, de Engelsman Stewart Haslinger. “Toen ik zag dat mijn concurrent voor de eerste plaats (grootmeester Ikonnikov, red.) niet ging winnen van Fedorchuk accepteerde ik het remiseaanbod van Haslinger, ook al stond ik op dat moment beter. Het eindspel kon ik in ieder geval niet verliezen, ik had een pion meer, maar daar had hij dan wel weer compensatie voor“, aldus Smeets. “Normaal gesproken ga ik voor de toernooiwinst uiteraard wel door in die stelling.” Op een gedeelde tweede plaats eindigden vervolgens verrassend de Leidse kampioen Ivo Wantola alsmede de grootmeesters Fedorchuk en Haslinger.

Het Noteboomtoernooi wordt sinds 1936 georganiseerd door LSG ter nagedachtenis aan de jong gestorven talentvolle schaker Daniel Noteboom. Het toernooi is vooral een breedtetoernooi met enkele grootmeesters in de top. Dit jaar lieten op het laatste moment twee grootmeesters verstek gaan. Toernooidirecteur Sven Bakker toonde zich desondanks tevreden met de bezetting.

Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 7 maart 2011.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *