The Spinning Wiel – Tata 2019 – Proloog

De babygeluidjes in Wijk aan Zee

Toen we van Hoogoven naar Hoogovens naar Corus naar Tata gingen, gaf dat natuurlijk geen pas voor zo’n achtenswaardig evenement, het op eén na (Hastings) oudste schaaktoernooi op de planeet. Maar de organisatie maakt de babygeluidjes helemaal waar: in 2019 zal onze kust weer overspoeld worden met teenagers en twintigers!

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

Allereerst

Om te beginnen: mag ik u alsnog een gezond en briljant 2019 toewensen? Waarin we het klimaatprobleem beginnen op te lossen en in het schaken staan met het prille enthousiasme en de quasi onfeilbaarheid van een ….ehh, self-learning computer? Om vervolgens te beginnen met de Challengers. Klinkt blijkbaar beter dan de B-groep en zeker beter dan de Challenged Group! Daarin 3 Nederlanders: l’Ami (5e op rating), Lucas van Foreest (11e) en promovendus Stefan Kuipers (14e). Ook 2 dames, Elisabeth Paehtz uit Duitsland (12e) en de Kazachstaanse voormalig jeugdwereldkampioene Saduakassova (22 jaar, 13e). De topseed Anton Korobov (2698) uit de Oekraïne was vorig jaar ook al goed bezig en verder valt op Evgeny Bareev uit, had u het geraden, Canada! De meeste aandacht zal wellicht echter uitgaan naar twee supertalenten, de 14-jarige Praggnanandhaa uit India (2530) en de huidige jeugdwereldkampioen, een Iranees die dat vorig jaar werd met een TPR van 2823, 18 jaar (ziet er uit als 30) met de naam Maghsoodloo (2688). Als deze twee in de toekomst de WK-match spelen, is het schaken weer helemaal terug in de landen waar het uitgevonden werd. En heeft de rest van de wereld een probleem met het uitspreken. Geen nood: Prag en Mag! Pragmatisch en magisch.

A group? THE group!

Nu naar de Masters. Een loeisterk gezelschap zonder Caruana, die er na de ellende van vorig jaar misschien weinig zin in had. Ik zal de 14 deelnemers op ratingvolgorde laten passeren (met hun plaats op de wereldranglijst) en trachten te raden of ze een plusscore zullen halen.

Carlsen, 1: had Magnus de tiebreak van Caruana verloren, dan had ik hem als toernooiwinnaar getipt. Woede, zelfhaat en de drang om iedereen te vernietigen zouden hem scherper doen spelen dan ooit (hoop je dan). Nu echter, met de zware en zwaarmoedige WK-match nog in de benen plus de ingesleten reflex om op remise te koersen, wordt het moeilijker. Uiteraard wel: +;

Mamedyarov, 3: Shakhryar is solider en gedisciplineerder geworden, maar bezit wel het vermogen om in allerlei stellingen op winst te spelen. Dat bleek ook in het Kandidatentoernooi en daarom is hij hier zeker een kanshebber: +;

Ding Liren, 4: de Chinees had in 2018 een imposante periode van ongeslagenheid. In Wijk aan Zee moet je echter ook partijen winnen. Lukt het Ding om het juk van voorzichtigheid af te werpen? En/of raakt hij na een verliespartij helemaal aangeslagen? Ook voor hem: +;

Giri, 5: sinds vorig jaar, toen hij eigenlijk toernooiwinnaar was, is Anish weer helemaal back on track. Hij speelt iets minder frequent, wat op zich verstandig is. Of er weer zo’n kunststukje inzit? Ook Giri: +;

Kramnik, 7: leek Vladimir zo’n 5 jaar geleden zijn afscheid al aan te kondigen, hij is nu 43 en speelt scherp en onbekommerd. Wellicht om meer plezier in het spel te hebben. Zijn wil om te winnen leidt tot harde gevechten en dat zou hem in de tweede toernooihelft kunnen opbreken. In dit geval: ?;

Anand, 8: 49 is tegenwoordig stokoud en misschien voelt Viswanathan zich ook zo. Maar hij heeft een geweldig ‘track record’ in Wijk aan Zee en als hij zijn krachten goed verdeelt, kan de ex-wereldkampioen met zijn talent nog hoog eindigen: +;

Nepomniachtchi, 13: Ian is een sterke, doch grillige speler. Hij heeft, da’s bijzonder, een plusscore tegen Carlsen, nooit van hem verloren. Waar zijn scherpe stijl in dit veld toe leidt? :?;

Radjabov, 14: Teimour completeert de sterke Azerbeidjaanse delegatie. Hij was een beetje weggezakt, maar is nu weer in goeden doen. Toch vind ik, dat hij erg op zijn voorbereiding leunt en dat zijn stijl een beetje vlak is. Voor hem: ?;

Duda, 18: deze jonge Pool bezette op de Olympiade al bord 1. Goede keuze, want hij hield daar alle toppers op remise. Een gedegen all-round speler, maar zal hij ook kunnen toveren? Debuteren in Wijk aan Zee is nooit eenvoudig. Ook hier: ?;

Rapport, 24: de Hongaar valt al jaren op, maar is toch slechts 22. Met zijn rare openingen en onconventionele spel is Richard altijd enorm entertaining, maar in dit sterke veld zo risicovol spelen, kan haast niet goed gaan. Tenzij hij opeens veel volwassener is: -;

Shankland, 29: de huidige Amerikaanse kampioen is een beetje een laatbloeier. Samuel is 27 en boekt de laatste jaren veel progressie. Hij heeft een apart gevoel voor dynamiek (beetje zoals Gelfand, maar dan anders) en speelt voortdurend dingen die ik niet zou kiezen. Vaak stug maar wel doorwrocht (misschien door computer-analyses?). En, u leest het goed: +;

Fedoseev, 31: Vladimir maakte al indruk in 2017, toen hij o.a. bijna Russisch kampioen werd. Hij kan geweldig aanvallend schaak spelen, maar in de Essent-match met Jorden rolden er 6 remises uit. Op zich niet goed, maar het toont wel toegenomen geduld en volwassenheid, nuttige kwaliteiten in een heel sterk veld. Ik denk dat we gaan genieten van deze Rus: +;

Vidit, 43: deze 24-jarige is al de nr. 3 van India (na Harikrishna). Een goede rekenaar, zoals zijn meeste landgenoten, maar of hij na promotie zo’n prachtig Masters-debuut kan maken als Adhiban 2 jaar geleden? Eerst zien: -;

Van Foreest, 189: Jorden dreigt een beetje hetzelfde mee te maken als Rapport: eigenlijk TE wild en onderhoudend. De bovengenoemde match met Fedoseev was echter hoopgevend. Zonder kleerscheuren opereren met een veel lagere rating zit er niet in, maar als de 19-jarige Groninger voldoende objectiviteit weet te koppelen aan zijn aanvalskunsten, kan het best een mooi debuut worden: –

Een stapje verder

Na deze voorstellingen en voorspellingen wil ik het nog erger maken door mijn top-3 te noemen. Aldus: 1. Mamedyarov. Daarmee neem ik een giga-gok, want hij is in 2017 getrouwd (dat mag) en in 2018 vader geworden (aiai!). Slapeloze nachten, 100 ratingpunten verliezen…maar wie weet is Wijk aan Zee dan juist een kuuroord met babygeluidjes. 2. Carlsen. Zo’n WK-match is niet gauw uit je systeem, maar regelmatig spelen tegen mensen die echt zwakker zijn dan Caruana zal Magnus toch een aantal mooie winstpartijen opleveren. 3. Fedoseev. Omdat het kan. Zie verder boven voor deze 23-jarige.

Wat kunnen we nog meer verwachten?

Het Tata Steel circus trekt wederom 2 maal het land in. Doorgaans ben ik daar niet zo’n fan van, maar ditmaal gebeurt het op de woensdagen 16 januari te Alkmaar en 23 januari in Leiden. Thuiswedstrijd! De reden is dat mijn ouwe kluppie (waarvan ik erelid ben) Philidor zijn 100-jarig bestaan viert en 1 Tata-ronde is het speerpunt van de verscheidene jubileumactiviteiten. Er wordt gespeeld in de mooie Pieterskerk, centrum Leiden, en Philidor wilde wel per se dat ik commentator zou zijn. Zo zal geschieden en als u wilt komen gniffelen om mijn rare prognoses, is 23 januari dus een geschikte gelegenheid.
Tenslotte zal ik op dit forum ook 1 rondeverslag verzorgen. Welke ronde, dat is op dit moment ook voor mij nog geheim.
Als u zelf meespeelt, wens ik u succes en/of promotie toe en iedereen hoe dan ook veel genoegen met de 81e editie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *