Spinning Wiel Juli 2019: Zomerdruktemakerij

De trein van 7.52 Dat is midden in de nacht voor schakers! Maar soms de moeite waard, zoals voor het 2e Fishpartners Open Rapidtoernooi in (Bunschoten-)Spakenburg. Een traditie in wording met een interessante deelnemersmix, want meerdere ouwetjes zijn uitgenodigd (Timman, Ree, ikzelve, Hort, Andersson) en er doen ook 4 computerprogramma’s mee van zeer uiteenlopende kracht. En, vlak voor het NK, 3 deelnemers die het als een goede warming-up zien: Bok, Sokolov en Lucas van Foreest.

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

Het is uitstekend georganiseerd door de patron van En Passant, in de kantine van IJsselmeervogels, godzijdank met airco, met o.a. een bon voor haring en kibbeling. 25 minuten, niks increment, en o.a. prijsjes voor een score tegen de sterkste computerprogramma’s (die zelf buiten mededinging meedoen). Leuk maar ook sterk bezet. Op rating was ik slechts nr. 16! Vrij slecht spelend lukte me toch nog een 5 t/m 11 klassering, vlak achter de 4 gedeelde winnaars: de NK-gangers plus Timman.
Vorig jaar legde de organisator in zijn speech uit, dat je bij geboorte in Bunschoten-Spakenburg meteen Rood (IJsselmeervogels) of Blauw (Spakenburg) bent, er zijn geen tussenvormen. De beide kleuren haten elkaar maar kunnen ook absoluut niet zonder elkaar. Een heel apart religieus dorp met alleen zaterdagvoetbal en een lokale derby die u ooit gezien moet hebben!
Vorig jaar had ik de grote baas even goed te pakken door te zeggen dat binnenkort Blauw toch echt van Rood zou winnen. Toen ik even later toelichtte dat ik het over Frankrijk – België op het WK had (ik kreeg gelijk), veranderde zijn blik van gechoqueerd naar zichtbaar opgelucht. Dit jaar waren we allemaal blij dat Blauw op 29 juni verloor.

12,5 % kans

Het reeds genoemde NK, vanaf 1 juli, is weer aan de overkant van het IJ in Amsterdam. Leuke locatie, maar het blijft pijnlijk dat het maar 8 spelers per groep betreft. Een weekje spelen en weer huiswaarts, dat is royaal onvoldoende gewicht voor een titelstrijd! Het Vrouwen-NK is gedevalueerd door absentie van Peng en Haast (met debuut van Machteld Van Foreest en Eline Roebers). Bij de Algemenen ontbreekt Van Wely. De senator heeft ongetwijfeld het hele zomerreces nodig om zich in te lezen. Als ‘klimaatontkenner’ krijgt hij een hele kluif. Misschien kan hij zich redden door de Eerste Kamer uit te leggen dat overbevolking op termijn het grootste globale probleem is; dat het Forum hoopt door zoveel mogelijk klimaatschade aan te richten DAT probleem (plus de meeste bewoners) uit de wereld te helpen!
Maar het NK komt er nog veilig af. Ik had al bedacht wie ik wilde tippen als winnaar, al is dat met 7 rondjes niet eenvoudig. Rosa Ratsma en Benjamin Bok. Nu ronde 1 al achter de rug is, klinkt de ene voorspelling best slim en de andere juist niet. Maar ach, toch meer dan 20% kans dat ik er eéntje goed heb.

Dichter bij en verder van huis

Op 12 juli begint het 13e L(eiden) C(hess) T(ournament). Waarom is dat een bijzonder getal? Omdat organisator Jan Bey bij de 1e editie uitgelegd heeft, dat dat voor hem een magisch getal was, dat zijn ploeg uit 13 man bestond en dat hij het toernooi 13 maal zou organiseren. Daarom is er ditmaal een invitatietienkamp op de Opens gezet, waarvoor alle oud-winnaars uitgenodigd zijn. Niet iedereen kon, zoals David Howell, en ook NK-gangers Van den Doel en Tiviakov vonden de evenementen te dicht op elkaar liggen. Daarom werden o.a. enkele lokale troeven toegevoegd, Arthur Pijpers en ik. Of het LCT hierna verleden tijd is, is mij nog niet bekend. Jan Bey en zijn team stoppen, maar misschien wil een nieuwe ploeg het werk overnemen. Een nieuwe locatie is er nu al: De Eendenkooi in Zoeterwoude-Rijndijk, op de rand van Leiden. Mèt airconditioning, hoogst noodzakelijk, vind ik. Wel heb ik me laten vertellen dat de laatste bus richting Leiden CS al om 23.30 vertrekt. Aangezien 5 van de 9 ronden ‘s avonds worden gespeeld, is dat voor sommigen een potentieel probleem.
In de kroongroep is Nikolic op rating de hoogste, er zijn 3 oud-winnaars uit India en 2 uit NL: Pruijssers (3x winst!) en Stefan Kuipers. De laagste rating heeft…uw dienaar. Als dat maar niet leidt tot wat Giri in Zagreb meemaakt, want dan zijn hij en ik allebei verder van huis. Voor Giri’s kansen om zich in het Kandidatentoernooi van 2020 te spelen, is dit allemaal niet zo mooi, want het leek erop dat plaatsing op basis van rating de meest realistische optie geworden was. Snel even wat puntjes bijscoren, Anish!
De flitsende start van Nepomniachtchi met +3 in dat toptoernooi is deels tenietgedaan door Ding Liren (die wel eens de grootste concurrent van Caruana zou kunnen worden voor het uitdagerschap). Gelukkig maar, want in een NIC Magazine zag ik een foto van Nepom, waarop hij zijn tegenstander zeer indringend zat aan te kijken. Onsportief in mijn boek. Weet u nog hoe Jorden, des te mooier, in Wijk aan Zee gehakt maakte van deze Nepom? Nee? Ik ook niet, want dat was de Tata-ronde in Leiden!

Mag ik u een indien drukke, dan net zo’n bevredigende schaakzomer toewensen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *