Tata Steel Chess 2020: Persconferentie met Anish Giri en Jeroen van den Berg

V.l.n.r  Robert Moens (woordvoerder Tata Steel Chess), Theo Henrar,(directievoorzitter van Tata Steel Nederland), Anish Giri en toernooidirecteur Jeroen van den Berg. (foto: Robert Klomp)

Vandaag, 12 november, werden in Velsen-Noord de namen van de 14 deelnemers bekend gemaakt van de Tata Steel Masters. In een leuke formule waar toernooidirecteur Jeroen van den Berg in omgekeerde volgorde de namen bekend maakte en Anish Giri als toernooiambassadeur een beschrijving van de spelers gaf. Zoals u uit het persbericht al kon opmaken, is dit jaar Magnus Carlsen weer van de partij en wordt hij vergezeld door de nummer twee van de wereld, Fabiano Caruana. De 14 spelers zijn gesplitst in zes gearriveerde spelers en acht jonge honden die het de top zes het vuur aan de schenen willen leggen.

Een aantal spelers beschrijvingen door Tata Steel Chess ambassadeur Anish Giri.

Jorden van Foreest, won vorig jaar drie partijen maar heeft qua rating nog niet veel progressie gemaakt, hij werkt regelmatig samen met Anish en hoewel een tweede supertoernooi vaak lastiger is dan de eerste, wordt het een belangrijk toernooi in het leerproces voor Jorden.

Vladislav Kovalev, De winnaar van de Challengers 2019. Een generatiegenoot van Anish die hij al uit zijn jeugdtijd kent, maar die iets later doorbrak omdat hij ook van feesten en partijen hield.

Daniil Dubov , is Secondant van Magnus Carlsen geweest en staat bekend om zijn uitmuntende voorbereiding en enorme creativiteit.

Jeffery Xiong, Veel progressie gemaakt het afgelopen jaar en voor hem wordt het zijn eerste supertoernooi.

Alireza Firouzja , het grootste talent van het moment en is pas 16 jaar, maar nog wat te jong om te kunnen winnen.

Yu Yangyi, staat altijd wat in de schaduw van Ding Liren maar verdient ook alle aandacht en dit is een mooie kans om zich te laten zien in Wijk aan Zee.

Viswanathan Anand, neemt voor de 20e keer deel. En zoals het er nu naar uit ziet, zal het niet zijn laatste keer zijn. Gelukkig maar, want hij is uniek en nog steeds enorm sterk.

Wesley So, is gezien het deelnemersveld één van de favorieten, zijn afwachtende spel zal zeker goed werken tegen de ambitieuze jongelingen.

Ian Nepomniachtchi, Bij Ian kan het vriezen of dooien, hij kan snel zettend de sterren van de hemel spelen, maar raakt ook snel teleurgesteld of gedeprimeerd als het tegenzit en dan zou hij het bij slecht weer in Wijk aan Zee nog wel eens moeilijk kunnen krijgen.

Anish Giri, Over zichzelf had Anish niet te veel te zeggen 🙂 , het zal zijn laatste serieuze krachtmeeting zijn voor de kandidatenmatches. Wijk aan Zee is altijd enorm belangrijk voor hem, daar bereidt hij zich eigenlijk het hele jaar op voor, hij zou hier dolgraag winnen.

Fabiano Caruana, twee jaar geleden deed Fabiano ook mee in Wijk aan Zee als laatste voorbereiding op het Kandidatentoernooi, dat hij toen won en als gewoontedier doet hij daarom ook nu mee aan Tata Steel.

Magnus Carlsen: Is uiteraard weer de grote favoriet en gezien de namen op de deelnemerslijst zijn er meer dan voldoende spelers die hem zullen inspireren.

Anish Giri en Jeroen van den Berg tijdens de persconferentie

Na de persconferentie was er ook nog tijd om vragen te stellen aan Anish Giri en toernooidirecteur Jeroen van den Berg,

De eerste vraag aan Anish was waarom hij niet meespeelde bij The Isle of Man toernooi terwijl hij zich daarvoor wel had aangemeld.

Volgens Anish trok hij zich terug uit de Grand Swiss op Isle of Man vanwege zijn enorme drukke programma. Dit jaar speelt hij niet alleen in de FIDE-cyclus om het wereldkampioenschap, maar, naast enkele andere traditionele toernooien, ook in de Grand Chess Tour, waarin hij aan vijf toernooien moet deelnemen. Aan het begin van het jaar was hij optimistisch en meende hij dat hij de FIDE-cyclus helemaal zou kunnen spelen, inclusief de Grand Prix, de World Cup en de Grand Swiss, maar gaandeweg merkte hij dat het een te grote belasting werd en dat er slordigheden in zijn spel kropen, waarop besloten werd de Grand Swiss alsnog te laten schieten. Desalniettemin maakt hij een hele goede kans om zich voor het Kandidatentoernooi te kwalificeren op basis van de hoogte van zijn gemiddelde rating in 2019.

Een volgende vraag waarop Anish uitvoerig op in ging was waarom hij geen rustdag had genomen tijdens de EK voor teams.

Hoewel hij gedurende het toernooi wat vermoeid raakte, wilde hij in het teambelang toch blijven spelen. Dit had wel wat impact op het niveau van zijn partijen maar gelukkig bleef de ELO schade beperkt.

Heeft Anish een verklaring waarom Magnus het de laatste tijd wat moeilijker heeft? (Sinquefield cup, Random Chess Match tegen Wesley So).

Als je zolang achter elkaar in vorm bent dan moet het wel een keer wat minder gaan. Ook kon Magnus lang teren op zijn voorbereiding van de match met Fabiano Caruana en dit reservoir aan ideeën lijkt langzaam uitgeput.

Op de vraag wie zijn secondant(en) zouden worden voor het kandidatentoernooi wilde Anish niet veel kwijt, alleen na door vragen gaf hij toe dat Erwin l’Ami er bij zou zitten.

Daarna was het de beurt aan Jeroen van den Berg om wat zaken rond Tata 2020 toe te lichten.

Jeroen had er graag één speler bij willen hebben die hij niet kon krijgen, Ding Liren. Helaas was deze verhinderd door een afspraak in China. Toch is hij heel tevreden over het deelnemersveld.

Ook dit jaar zal er weer commentaar zijn in café de Zon. Om het voor het publiek makkelijker te maken het commentaar te volgen, wil men in het Café gedeelte videoschermen plaatsen.

De laatste vraag betrof Tata Chess on Tour. Voorgaande jaren waren er altijd twee steden die bezocht werden, dit jaar staat alleen Eindhoven (PSV Stadion) op de rol. Met een tweede stad kon niet snel genoeg tot een akkoord worden gekomen waarna er geen tijd over was om een andere stad te vinden.

In 2020 lijkt het met dit deelnemersveld weer een spannend en interessant toernooi te worden met vele kanshebbers.

Note: Op de 25 november krijgen we te horen wie er bij de Challengers meedoen, zeker iets om naar uit te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *