The Spinning Wiel, januari 2020: Badplaatsen, Bad Places?

Welkom in een action-packed 2020! Met Olympische Spelen, een EK voetbal, kandidatentoernooi en WK-match. En ja, we gaan het over Wijk aan Zee hebben. Maar de eerdere actie van 2020 moet gezocht worden in 2 andere ‘dorpjes’ aan zee.

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

Wenjun Ju – Aleksandra Goryachkina

De WK-tweekamp bij de Dames is reeds in volle gang, had u dat gemerkt? Ju uit China verdedigt haar titel tegen de jongere Russin Goryachkina (28 om 21 lentes). Laatstgenoemde is misschien niet zo bekend, maar werd wel 2 maal wereldkampioen onder 20 jaar, speelde ook eens in Tata C met weinig succes en won vorig jaar dus het kandidatentoernooi. Ze ziet er een beetje Aziatisch uit en vindt het vermoedelijk niet erg, dat de WK-match in Azië plaatsvindt. Eerst 6 partijen in Shanghai, dan 6 in Vladivostok. De verplaatsing zal wel meevallen. Vladivostok ligt in het zuidoostelijke sliertje van Rusland, tussen China en Japan. Even over Korea vliegen en je bent er. Was deel 1 in wereldstad Harbin gespeeld, de afstand zou helemaal gering zijn geweest. Maar dan had ik het niet over badplaatsen kunnen hebben.

Aanschouwelijkheid

Beide plaatsen hebben net iets meer haven dan Wijk aan Zee. In de metropool Shanghai is veel te zien, maar voor de luchtkwaliteit hoef je er niet heen. Toch een soort Wijk aan Zee. Hoe dat in Vladivostok allemaal zit, weet ik niet maar ik zou er geen lustoord verwachten. Qua aanschouwelijkheid van hun partijen hebben de dames in het eerste kwart hun omgeving niet overtroffen. Van thuisvoordeel was niets te merken en de ietwat angstig opererende Ju mocht met 1,5 – 1,5 niet mopperen. Al miste ze in partij 3 een dikke kans:

22…Tc7, Goryachkina – Ju

Wit staat prettig, na bijv. 23. Tbd1, maar hier ontglipte haar

23. Ld3?

Dat had een tactisch bezwaar, namelijk 23…Pe5! Niet zo moeilijk, al maakt het loslaten van pion b6 het blijkbaar lastig om er serieus naar te kijken. 24. Dxb6 Pxf3+ (of ook 24…Tb7) is echter meteen mis, 24. Le2 mag niet en 24. h4 Pxf3+! werkt niet, net als 24. f4 Pxd3, dus resteert 24. dxe5 Txd3 waarna wit een trieste zet moet doen (en zwart groot voordeel heeft), omdat 25. Dxb6 Tb7 materiaal kost, bijv. via 26. Da6 Txb1 27. Dxa8+ Td8 . Ju speelde echter

23…Tdc8?,

Waarna wit het weer naar hartelust kon proberen, wat ze ook lang deed.

In partij 4 was de opening niet veel soeps, maar de uitdaagster riep wederom enig onheil over zich af.

19. Pxf8, Ju – Goryachkina

Na 19…Txf8 of …Lxf8 heeft wit niet veel, doch de keuze viel op

19…Kxf8?!

Er volgde

20. Db5 Lxd5 21. Dxd5 Td8 22. De4!

Nu zijn er toch probleempjes: zwarts dame moet b7 blijven dekken, 22…g6 oogt heel eng en het gespeelde

22…h6

Was ook geen luxe. Hierna was wit steeds aan het roer en al dan niet door suboptimale verdediging (lastig was het sowieso) kwam er een pionneneindspel in beeld.

45…Ke8

Ju probeerde (na rijp beraad)

46. Dd5?!

maar kreeg 5 zetten later dezelfde stelling te zien (met zwarts koning op f8). Toen wel

51. Dxe7+ Kxe7 52. g4! Kd6

Na 52…hxg4+ 53. Kxg4 Ke6 54. f4! moet zwart sneuvelen.

53. gxh5 gxh5 54. Ke4 Kc6?!

Voor de dameruil adverteerde Stockfish steeds deze zet, terwijl ik niet begreep wat er mis was met 54…Ke6. Zo zou 55. f3 f5+ 56. Kf4 (of 56. Kd3 Kd5) Kf6 niet volstaan en ook 55. Kf4 Kd5 56. Kf5 Kd4 lijkt onvoldoende. Maar daar heeft wit 57. Ke6! Hij moet c5 zien te pakken, niet f6! SF geeft vervolgens nog een variant met 57…Kd3 58. Kd5 Ke2, waar 59. f4 en 59. Kc6 beide m.i. simpel winnen (ipv 59. Kxc5), maar ook na 57…f5 58. Kd5 f4 59. Kc6 f3 (of 59…Kc3 60. Kxc5) 60. Kb7 trekt wit aan het langste eind.

55. f4 Kb5 56. Kd5 f5 57. Kd6! Kb6 58. Kd7 Ka5 59. Kc7! Kxa6 60. Kc6 Ka5 61. Kxc5 Ka6 62. b4 Kb7 63. Kd5

En omdat zwarts koning b4 moet ophalen, promoveert wit met schaak op f8, zodat zwart een tempo tekortkomt. 1 – 0

Mooi afgemaakt door Ju. Misschien precies wat de match nodig had om aantrekkelijker te worden. Zo niet, dan blijven er mensen klagen, dat er minstens 2 vrouwen op de planeet zijn die het eigenlijk beter kunnen.

‘De naam weet ik niet meer’

Dat is ongeveer wat in het Russisch de naam Nepomniachtchi betekent. Ook u mag het weer vergeten, want Nepom heeft zich voor Tata afgemeld. Toen hij zich op de valreep plaatste voor het Kandidatentoernooi, voelde hij zich opeens enorm vermoeid door alle recente toernooien… Natuurlijk valt te begrijpen dat hij zich goed op Jekaterinburg (begint medio maart) wil voorbereiden, maar het is twijfelachtig of niet spelen het slimst is en het toont weer eens de bindende waarde van een afgesloten contract voor Russen. Ik zou hem voorlopig niet meer uitnodigen. Gelukkig is zijn vervanger Vitiugov ook een aantrekkelijke speler.

Iets van uw gading?

De A-groep: 1. Carlsen 2. Caruana 9. Giri 10. So 14. Anand 15. Duda 19. Vitiugov 23. Artemiev 25. Yu Yangyi 27. Firouzja 33. Xiong 53. Dubov 82. Kovalev 110. J. van Foreest De getallen geven de plaats op de wereldranglijst van januari aan. Giri is wat gezakt. In de B-groep heeft de Spanjaard Guijarro de hoogste rating (2694). Hier wat meer Nederlanders, wel allemaal in de onderste helft: 8. L’Ami 10. Smeets 12. L. van Foreest 14. Warmerdam.

Ditmaal geen voorspellingen

Eindstand: 1. Carlsen 2. Giri 3. Caruana 4. Dubov 5. So De eerste twee zijn inmiddels traditie. Caruana is in Wijk aan Zee soms geheel uit zijn doen, maar hij is tegenwoordig zo sterk, dat ik hem niet lager durf te zetten. De grootste gok is Dubov. Deze vlijmscherpe speler is voor iedereen gevaarlijk, zichzelf incluis. De niet zo hoge rating is indicatief voor wisselvalligheid. Oh dear, ben ik toch weer aan het prognosticeren? Dat is dan slecht nieuws voor de genoemde 5 en wellicht staan Duda, Anand (wat zal hij zich oud voelen in dit gezelschap!) en Vitiugov klaar om te profiteren. Ook interessant wordt het debuut van de 16-jarige Iraniër (gelukkig tegenwoordig elders woonachtig) Alireza Firouzja. En wat zal routinier Jorden doen? Vorig jaar won hij enkele mooie partijen, maar moest ook veel nullen slikken.

Good place, bad place

Bijna iedereen wil altijd in Wijk aan Zee spelen. In die zin heeft het organisatiecomité een makkelijke job, al is het keuzemenu erg groot en moeten er velen teleurgesteld worden. Ik hoor absoluut bij die bijna iedereen. Dit jaar ben ik 2 dagen en suite commentator, ook leuk. Toch zijn er ook uitzonderingen. Van den Doel heeft onze badplaats in een interview wel eens het einde van de wereld genoemd en Caruana schijnt zich in soortgelijke bewoordingen te hebben uitgelaten. Gekkies.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *