Loek en zijn sabbatical ..?!

WikiPedia: ‘Een ‘sabbatical’ of ‘sabbatical year’ is een periode (minimaal een aantal maanden) waarin mensen vrij nemen (of betaald vrij krijgen) van hun gewone baan om eens een poos om zich heen te kijken en iets te doen dat ze leuk vinden (.). Een veel voorkomend doel van een sabbatical is het verruimen van de blik en het opdoen van nieuwe inspiratie.’

Van 26 mei tot en met 5 juni wordt er in het Franse Mulhouse de Franse teamcompetitie afgewerkt. In de zogenoemde ‘Top 12’ wordt het nationaal kampioenschap beslecht. In het team van Chalons en Champagne zien we aan de topborden Anish Giri en .. sabbatical Loek van Wely (foto Maaijveld Corus 2009).

In de eerste ronde verloor hun team met 3-4 van Lutèce Eschecs en moet dus direct in de achtervolging, want dit team had op papier niet mogen verliezen van Lutèce. In alle teams zien we wel enige grote schaaknamen terug; onder meer Naiditsch, Bacrot, Dreev, Fressinet, Nisipeanu, Navara, Sokolov (nee, dit is Andrei), Vachier-Lagrave, Eljanov, enz.

In het team van Lutèce zien we niet van die hele grote namen terug, maar een feit is dat het team met de Hollandse inbreng verloor. Giri kwam met wit tegen de Luxemburger Alberto David niet verder remise en Van Wely kreeg ongetwijfeld ‘nieuwe inspiratie’ van zijn winstpartij op de 24-jarige Marie Sebag. Toch wel jammer dat één van onze sterkste Nederlandse schakers een beetje mondiaal aan het ‘lanterfanten’ is en dat hij toernooien als Tata Steel, Hoogeveen, NK en dergelijke (Leiden Chess?) aan zich voorbij laat gaan. Wat is een sabbatical waard als je toch normaal in de landencompetities blijft spelen. Ik zie hem liever aan toernooien deelnemen, maar ja ..

De komende dagen kunt u een selectie van de Franse partijen (met onder meer Giri en Van Wely) live volgen.

(Jan Bey)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *