‘Wellicht kun je het beste gaan schaken..’

Al vele jaren doen wetenschappers onderzoek naar het denken: het werken van onze brein. Halverwege de vorige eeuw kwam Prof. Dr. A.D. de Groot met zijn publicatie ‘Het denken van den schaker’ (overleed in 2006) en dat deed toen veel stof opwaaien, maar gaf ook veel inzicht. Later kwamen Fernand Gobet en Groninger Riekent Jongman met een soort bevestiging van het werk van A.D. de Groot door hun publicatie: ‘Perception and memory in chess’.  Prof. Dr. H.J. Van den Herik publiceerde over de strijd van computers en games en ging jarenlang een weddenschap aan met Hans Böhm (die Böhm dan ook jarenlang won). In deze eeuw werd de schaakcomputer (programma) te sterk voor de mens. “Laat dat siliconenmonster eindelijk de wereldkampioen verslaan en dan zijn we eindelijk weer onder elkaar..” schreef schaakjournalist Gert Ligterink.

Fraude

Vandaag de dag zal je in elk groot schaaktoernooi wel de professionele schaker tegenkomen die zijn toernooi speelt met hulp van zijn secondant: zijn laptop met studiemateriaal. Een handig hulpje. Sommige deelnemers (geen schakers, want dat zijn het niet) zien ook kans om een klein programma op hun smartphone te installeren, om dan vervolgens in het toilet van de speelzaal  even een gecompliceerde stelling te kunnen bekijken. Ook dat is van deze tijd. Zie het laatst bekende fraudegeval op Chessvibes.com.

‘Wellicht kun je het beste gaan schaken..’

Neurobioloog Dick Swaab schreef onlangs (2010) in zijn boek ‘Wij zijn ons brein’: “Hoe groter en actiever de hersenen zijn, hoe langer de levensduur..” De boekhandel is lovend over dit boek.  Bol.com: ‘Wij zijn ons brein van Dick Swaab leert je alles wat je ooit wilde weten over je hersenen. Het verhaal van je leven is het verhaal van je brein. Dat begint in de baarmoeder, waar de hersenen gevormd worden op een manier waar je je leven lang niet meer vanaf komt. Swaab volgt in Wij zijn ons brein de mens vanaf de conceptie tot en met de dood. Na een leven lang onderzoek naar de werking van het menselijk brein is Swaab dé autoriteit.’

Swaab in het hoofdstuk ‘Fitrace naar de dood’ schrijft onder meer: “Hoe is het misverstand dat sport gezond is, eigenlijk ontstaan? Er ontstaan in Nederland 1,5 miljoen sportblessures per jaar, waarvan de helft medisch behandeld moet worden. Als je het (fysieke, red.) sporten zou verbieden, zouden we in één klap van de wachtlijsten af zijn.“ Uw redacteur omarmt dan ook zijn woorden: ”Het lijkt daarom een stuk gezonder, als je het tenminste leuk vindt, naar topsport te kijken dan het zelf te beoefenen. En als je dan toch absoluut aan sport wilt doen, dan kun je wellicht het beste gaan schaken.”

JB.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *