Boekbespreking door Gerard Rill: Sergey Karjakin – Best Games of the Minister of Defence

Sergey Karjakin – Best Games of the Minister of Defence – Alexander Kalinin

Door Gerard Rill

Terwijl Karjakin in zijn voorwoord schrijft blij verrast te zijn met deze partijenverzameling, begint Alexander Kalinin (coach van de Russische schaakfederatie) zijn introductie met een standje uit te delen aan Karjakin, omdat hij zich na zijn WK-match teveel in het publieke leven heeft begeven. “De toekomst zal uitwijzen of hij in staat is zijn volledige potentieel te realiseren.” Heeft Kalinin dit boek geschreven om Karjakin te herinneren aan zijn plicht om alles uit zijn talent te halen?

Het boek volgt aanvankelijk het normale patroon van de boeken van Kalinin, korte biografische intro  en dan een hele trits prachtige partijen die een prima niet al te diepgravende analyse krijgen. Toch is dit boek anders. Om te beginnen besteedt Kalinin ruim aandacht aan het wonderkind Karjakin, die de op 12-jarige leeftijd de jongste grootmeester ooit werd. Kalinin gaat vervolgens in op jarenlange rivaliteit tussen Karjakin en Carlsen, die ruim tien maanden ouder is dan Karjakin. Die rivaliteit begon rond 2005 in Wijk aan Zee en eindigde (voorlopig) in de WK match in 2016. Hoewel Carlsen de torenhoge favoriet was, slaagde hij er niet in voordelige stellingen om te zetten in winst, mede door de geweldige verdedigende kwaliteiten van Karjakin. Pas 3 partijen voor het einde wist Carlsen de stand gelijk te trekken, nadat Karjakin in die partij 2 keer een geforceerde remise miste en uiteindelijk in het eindspel zwichtte voor de aanhoudende druk van Carlsen. Carlsen liet het vervolgens aankomen op de tiebreak en won die overtuigend. Erg interessant om te lezen, mede dankzij de commentaren van Karjakin zelf. Ook hier valt op dat Kalinin niet na laat kritische noten van de schaakgroten af te drukken, zoals die van Kasparov: “Congratulations to Magnus! His lack of preparation angered the goddess Caissa, but not enough to favour Karjakin’s unappealing play.”

Hierna is het gelukkig gedaan met de kritiek en komt er veel moois voorbij. Karjakin heeft een prachtige klassieke stijl, vooral met zwart. Hier zie je de Minister of Defence aan het werk. Gezonde natuurlijk zetten, gericht op stukkenactiviteit en als de gelegenheid zich voordoet de tegenaanval. Met wit opent hij vrijwel uitsluitend met e4 en gaat altijd voor de hoofdvarianten. Ik was vooral onder de indruk van zijn overwinningen op de Siciliaan. In de loop der jaren werd de zet b2-b3 zo’n beetje de Karjakin manoeuvre in diverse Siciliaanse posities:

Karjakin – Nijboer, Wijk aan Zee 2003

18.b3!

Dit controleert c4, stopt de b4-pion en creëert een veld voor het paard op b2 van waaruit de sleutelvelden a4, c4 en d3 worden gecontroleerd.

Karjakin – Caruana, Moskou 2016

20.b3!

Zie boven en bereidt hier ook Lc4 voor.

Karjakin – Morozevich, Wijk aan Zee 2009

19.b3!

Hier gaat het paard van a4 via b2 naar c4.

In het algemeen bouwt Karjakin zijn aanval langzaam op. Eerst de stukken even goed neerzetten en dan gaat het los. Een mooi voorbeeld is de volgende partij:

Karjakin – Grischuk, Bilbao 2009.

Stand na de 29-e zet van zwart

30. Pe7! Dc7 31. Pg4! Tf4 32. Ph6 Tf8 33. Pxf7+! T4f7 34. Pxg6+ Kh7 35. Dxh5+ Lh6  36. Lxf7 Txf7

 

37. Txd7! Txd7

37…Dxd7 38.Pxe5

38. Pf8+ Kg7 39. Pe6+

En zwart gaf op.

Laat u niet misleiden door de titel de Minister of Defence. Er staan heel weinig partijen in dit boek die onze held na een lange taaie verdediging laten winnen. Integendeel: ik kan dit boek juist aanbevelen voor alle e4-spelers die de hoofdvarianten volgen en niet bang zijn voor een open strijd. Ik kan (naast Anand?) geen betere gids bedenken dan Karjakin.


Sergey Karjakin – Best Games of the Minister of Defence

Alexander Kalinin

Prijs: 22.95 €

De Beste Zet: https://www.debestezet.nl/catalog/product_info.php?products_id=4553

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *