Boekbespreking door Gerard Rill: My Chess World – David Navara

Ik heb een nieuwe favoriete speler: David Navara! Ik weet niet of de lezer wel eens een interview met hem heeft gezien, maar mijn vermoeden was altijd dat hij last had van “iets in het autistisch spectrum”. Ik liet zo’n interview zien aan mijn verkering (wijze en slimme vrouw) en vroeg haar mening. Zij was overtuigd dat hij geen autist is, maar gewoon extreem verlegen! Na het lezen van zijn boek deel ik haar mening, waarbij ik me kan voorstellen dat voor hem het schrijven een manier van uiten is waarbij hij geen last meer heeft van verlegenheid. Integendeel: ik heb zelden zo’n open en eerlijk schaakboek gelezen.

Voor wie hem niet kent: David Navara is een 35-jarige Tsjechische grootmeester, momenteel nr. 27 van de wereld met een rating van 2719. Voor het perspectief: dat is 18 ELO punten onder Nakamura (nr 18), en 33 onder Karjakin (nr 17). Om met Kingloek te spreken: dat zijn geen koekenbakkers! Toch komt Navara in zijn inleiding al met de verbluffende uitspraak: “ I am one of the highest-rated players never to have won a strong international tournament with a classical time control.” Dat lees je toch niet vaak in autobiografische schaakboeken. Iedereen op dat niveau is toch wel een beetje vervuld van zichzelf? Navara niet. Hij stelt zelfs dat hij van alle Tsjechische schakers de meest matches heeft verloren. Waarna hij zich vergelijkt met de arts die gevraagd werd hoe vaak hij een bepaalde  operatie al had verricht: “Eleven times, but I’ll get it right sooner or later!”

Na wat schaakbiografische hoofdstukken bestaat het leeuwendeel van het boek uit blogs. Aardig is zijn zogenaamde “ Navara Antinomy” (paradox) die luidt: substantial games are interesting => substantial games require extensive annotations => extensive annotations are boring! Hoewel hij uitgebreid gebruik heeft gemaakt van computer analyse, refereert hij er zelden naar. Hij probeert de partij zonder lange varianten in zijn eigen woorden te vertellen en geeft daarbij lekker veel diagrammen (Navara slaat zelf ook altijd lange varianten over!).

Ik hoef niet te vertellen dat er prachtpartijen van Navara in staan, maar ook fantastische partijen van zijn tegenstanders! Navara is bovendien een echte kletskous en vult zijn blogs met verhalen. Hij is ontzettend open over zaken die we als schaker allemaal erg goed kennen: chaotisch denken, een zet doen in de opening waarvan we weten dat hij niet de beste is maar die kennen we tenminste wel, met trots een schitterende zet spelen die toch niet klopt, etc. Ook vertelt hij uitgebreid over zijn reizen, wie hij daarbij ontmoet, welke boeken hij mee neemt en wat hem buiten de schaakzaal allemaal overkomt. Zelfspot is hem niet vreemd en dat maakt zijn verhalen erg ontwapenend.

Het valt niet mee om een keuze te maken, maar prachtig is zijn verslag van zijn match tegen Wei Yi in Yancheng. Het begint al met de mail die hij krijgt uit China waarin hij tot zijn verbazing wordt uitgenodigd om een lucratieve match te spelen tegen China’s grootste talent. Dan volgen de problemen met de vliegreis naar China en de 300 km lange autorit van Shanghai naar Yancheng. Het luxe hotel waarin de airco warmte lijkt te produceren, het chinese eten waar hij het niet zo op heeft, de simultaan waar hij tegen onaangenaam sterke jongens en meisjes moet spelen en dan moet de match nog beginnen. Hij verliest de match (uiteraard!), maar kan gelukkig weer voor de kerst terug in Praag zijn. Uit deze match een fragment met zijn typerende commentaar.

Wei Yi (2743) – David Navara (2740)
Yancheng 2017

Stand na de 29-e zet van wit.

29. ….Tg6

By now the time trouble had become mutual. I saw nothing concrete after 29…Ld3 30.Dd7! The computer likes 30…Te2! (if 31.Dg4 then 31…Tg6) as well as 30…Tce6! 31.h3! Pf6! 32.Lf6 Lb5! with a big advantage in both cases, but this is just the tip of the iceberg; there’s a lot more below the surface.

30. Dxb7 Pe3+?!

Black gains time for the time control. 30…Pe5+! was correct, but this time I am not going to be too strict and award question marks.

31. Kf2 Pg4+ 32. Kg1?!

a) 32.Kg3?! Pe5+ 33.Kh3 Tg5! 34.Tf1 Ld3 with an irresistible attack was no better. If you are at a loss, it might be helpful to know that neither I nor my laptop can see black winning here. I do not understand much more even after 35.Tf4 Kh7!! except that white can no longer capture the f7-pawn with check.
b) Chess is very difficult and such variations have little in common with the actual game. Having said that, white could maintain equality with the completely unnatural continuation 32.Kf3! Pxh2+ 33.Kf2 Pg4 34.Kf3. Allegedly. The a1-rook might become active while black’s bishop remains out of play and blocks his king.

32. … Pe5

While I saw the brilliant point 33.Kh1 Pd3 34.Tf1

34….Pf2+!! 35.Lf2 Tg4! -+ with a subsequent check on e4, I was still not 100% sure that black would remain an exchange up. Wei Yi also saw it and therefore chose another option.

33. Kf1 Tf6+ 34. Kg2 Tg6+ 35. Kf1 Tg5! 36. Lxe5 Ld3+! 37. Kf2 Texe5?!

(37…Tge5!)

38. Td1? Te2+! 39. Kf3 Tf5+ 40. Kg4

40. … h5+

In time trouble I regrettably missed the pawn check after 40…Te4+!? 41.Kxf5 (41.Kg3 Te3+) g6+! 42.Kf6 Te6 #
This would have been a stylish finale to the game as well as the whole year! To be honest, I did not regret that blemish too much.

41. Kh4 Te4+

White gave up, as after 42.Kh3 Te3+ he loses either his queen (43.Kf2 Le4+), or his king (43.Kh4 g5+ 44.Kh5 Le2+ 45.Kh6 Te6#).

Van harte aanbevolen dit prachtboek van mijn nieuwe held David Navara!


My Chess World – David Navara

Prijs: 35.95 €

De Beste Zet: https://www.debestezet.nl/catalog/product_info.php?products_id=4544

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *