The Spinning Wiel, Juli 2021: Chigorin’s Sochi-grin?

(Door John van der Wiel)

En reeds is de WK-cyclus 2022-2023 in gang gezet! Niet dat de huidige al af is. Tenminste, er ontbreekt toch nog iets? 206 mannen en 103 vrouwen gingen op 11 juli van start in de FIDE World Cup. Plaats van handeling is Sochi, lekker(?) warm aan de Zwarte Zee.

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

 

Bezetting en formule 

In dit knock-out toernooi zijn 2 plaatsen voor het volgende Kandidatentoernooi te verdienen. Categorie Algemeen begint met 156 spelers in minimatch-ronde 1 = 78 winnaars. Daarbij komen in ronde 2 de 50 top-seeds die eerst een bye hadden = 128 en dat blijft mooi deelbaar door 2. Bij de Vrouwen hetzelfde idee, maar dan half zo groot: eerst 78 speelsters = 39 winnaars, plus 25 top-seeds maakt 64 in ronde 2.

Bij de mannen is de top-10 op rating: 1. Carlsen, 2. Caruana, 3. Aronian, 4. Mamedyarov, 5. Grischuk, 6. Giri, 7. Firouzja, 8. Dominguez, 9. Karjakin, 10. Vachier-Lagrave. En de top-6 van de vrouwen: 1. Goryachkina, 2. Lagno, 3. M. Muzychuk, 4. A. Muzychuk, 5. Dzagnidze, 6. Tan Zhongyi (= RUS, RUS -maar oorspronkelijk UKR -, UKR, UKR, GEO, CHI)

Opvallendste afwezigen zijn Yu Wenjun (de wereldkampioene), Nepomniachtchi, So, Ding Liren, Radjabov. Over de hele linie zijn er maar weinig Chinezen bij. En wat zegt Carlsens presentie + Nepoms absentie over hun verwachtingspatroon m.b.t. de aanstaande WK-match?

(Nu nog) onbekende namen?

We hebben een nieuwe jongste grootmeester aller tijden, 12 lentes jong, Elo 2485: Abhimanyu Mishra. Zoals de naam al doet vermoeden….Amerikaan. Hij maakte het de grote Jobava (2603) behoorlijk lastig, maar moest met 0,5 – 1,5 het veld ruimen. Een andere rising star is IM Volodar Murzin (2502), een Rus. Zijn opponent, de Roemeense GM Iordachescu, mag van groot geluk spreken dat hij na een zeer benauwde 1 – 1 een tie-break mag spelen. Niet zo’n jonkie en ook niet beroemd is de Chileen Pablo Salinas Herrera. Tegen de iets hoger ingeschaalde Deen Mads Andersen creëerde hij op de eerste speeldag een kunstwerkje.

na 18…Pe4, Andersen – Salinas

Zwart staat zeer kansrijk door penningen en druk op de c-lijn. Raadt u wat de engine wits beste manier vindt om het nadeel binnen de perken te houden?

19. a3?

Niet dit. Maar wel 19. Dxe4!? dxe4 20. Txd7 als zijnde – 0.39

19…Pxf2! 20. axb4

20. Kxf2?! Dxe3+ en 20. Lxd7(!) Pxd1 zijn ook geen pretje.

20…Pxh3+ 21. Kf1

Of 21. Kg2 d4+

21…Dxe3 22. Df5 Pf6

Nog beter schijnt 22…Pe5 te zijn.

23. Lc1?

Hetzelfde probleem is 23. Td3 Pg4 maar wits beste kans was het aparte 23. Pb5! om de loper op d4 te zetten.

23…Pg4! 24. Td3 d4

Prachtig. Nu dreigt er mat op h2.

25. Tde1 Dg1+! 26. Pxg1 Pxh2#

En alsnog. 0 – 1

Deze Salinas heeft inmiddels de tweede ronde bereikt.

Inbreng.nl

Dat geldt nog niet voor Benjamin Bok. Tegen de mij niet bekende Kirgiziër Asyl Abdyjapar (klinkt toch meer als een wielrenner) stond hij oog in oog met uitschakeling. Een zwaarbevochten en eigenlijk onterechte remise in partij 2 bracht hem tot een tie-break. Onze andere twee troeven bij de mannen, Giri en Van Foreest, hoeven dankzij hun rating pas in ronde 2 in te stappen. Wie niet zo’n hoge rating heeft (2358) en ook niet de eeuwige jeugd, is onze enige vertegenwoordigster bij de vrouwen: Peng. Zij won overtuigend met 2 – 0 van de Russische Afonasieva (2323) en treft het niet dat haar nu nr. 5 van de lijst wacht: Dzagnidze uit Georgië met 2523 punten. Toch acht ik haar niet kansloos. Come on, Zhaoqin!

Reisbestemming Sochi

Nederlandse reizigers zullen binnenkort op allerlei plekken geweerd worden. Omdat onze hoog-intelligente uitgaansjeugd de feestvreugde èn de besmettelijkheidsgraad tot recordhoogte wist op te zwiepen, lijkt dat zo kort na de versoepelingen al een zekerheid! De Russen doen echter niet aan angstig, al helemaal niet als dat belangrijke schaakevenementen zou dwarsbomen. “De veiligheid van de deelnemers staat voorop”, werd (natuurlijk) in de persconferentie voorafgaand aan het toernooi gezegd. Hm, we zullen zien.

Sochi, destijds ook mijn eerste bestemming in de Sovjet-Unie. Het Chigorin Memorial in 1980. 15 ronden, in tijd niet veel korter dan deze World Cup, die bij de mannen op 8 augustus eindigt en voor de vrouwen (1 K.O. – ronde minder) op 4 augustus. Het ging lang niet slecht, 9 uit 15 in een sterk veld. Ach, sweet memories. Het Chigorin Memorial bestaat nog steeds, niet als heel sterk evenement helaas.

Voorspellen en parallellen 

Zo’n formule met al die minimatches is een beetje een loterij. Je moet eigenlijk energie sparen door niet te vaak in zenuwslopende tie-break sessies te belanden. Tegelijk geldt, dat je ook niet te hard op winst mag jagen: 1 slechte dag kan fataal zijn. Tenslotte zullen er ook momenten komen, waarop ijzersterke zenuwen doorslaggevend zijn.

Het doet me denken aan het afgelopen EK Voetbal. Aantrekkelijk spelende ploegen (België, Portugal, Duitsland) lopen een keer tegen tegengoals aan en dan is het exit. De finale Engeland – Italië had ik in een privé-pool voorspeld (en zelfs de uitslag!): twee ploegen die weinig kansen weggeven. Niet mooi, maar ze kunnen lang een ongeslagen status vasthouden. En als het er echt om gaat spannen, hebben Italianen wat extra’s. Of zou het karma zijn voor het schandelijke boegeroep van Engelse ‘fans’ bij het begin van de volksliederen van Duitsland, Denemarken, Italië?

Zo ook in Sochi. Type Engeland of Italië. Dus niet bijv. Aronian, Mamedyarov, Firouzja of Van Foreest, allen te attractief. Maar eerder Carlsen, Caruana, Karjakin, misschien Grischuk (killing in tie-breaks) en jazeker, ook Giri. In het schema zitten alle Nederlanders in de ‘helft van Carlsen’. Dat hoeft niet erg te zijn. Als Magnus wereldkampioen blijft en hij schakelt jou in de halve finale uit, dan leg je misschien toch beslag op een van de plaatsen voor het Kandidatentoernooi. Maar ik weet niet precies wat de regel is. Het meest voor de hand ligt een minimatch tussen beide verliezende halve finalisten, om een potentieel belangrijke plaats 3 te bepalen.

Als u na deze voorspellingen zegt: je kan me nog meer vertellen, dan: akkoord, misschien doe ik dat in de slotfase van het toernooi.

 

 

 

Foto:  Zhaoqin Peng (René Olthof)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *