Jesus! Jij durft!

 Jesus! Jij durft! Je hebt het hier wel over Kasparovs favoriete opening hoor! Eigenlijk is een recensie van mijn hand helemaal niet interessant. Ik zou graag The Boss zien gniffelen achter zijn laptop waarin naar verluidt nog 16.000 ongebruikte openingsnieuwtjes zitten. Dat verzin ik niet zelf.. kijk maar. Veel van die varianten zullen over het Siciliaans gaan en nu komt me daar zo’n Spanjaard aan die ons even komt uitleggen hoe we die opening kunnen ontmantelen.

Een beetje flauw van mij natuurlijk. Eigenlijk is dit boek van Jesus de la Villa een zeer inspirerend boek, dat vele Lb5- of c3-Siciliaansspelers over de streep kan trekken om toch maar weer “echt” Siciliaans te gaan spelen. Met 3 d2-d4 en 4 Pf3xd4 dus! Zelf liep ik al met plannen om 3 Lb5 af te zweren, ja zelfs pogingen om het Vedderoffer op het bord te brengen zullen in de toekomst minder worden, en een boek als “Dismantling” komt dan als geroepen.

A complete repertoire for white, luidt de subtitel en dat is niet overdreven. Zo ongeveer alles na 1 e4 c5 2 Pf3 wordt behandeld, tot en met 2… a6, 2… b6 en ja zelfs 2… h6 aan toe! Maar helaas, net toen ik dacht dat ik alles gezien had speelde er eentje op internet consequent 2… Db6 tegen me. Die ontbreekt! Maar een kniesoor die daar op let. De eerlijkheid gebiedt mij bovendien te zeggen dat hoofdstuk 4 gaat over 4… Db6 en dat is vast nauw verwant met 2… Db6.

Tegen iedere variant van het Siciliaans geeft De la Villa het systeem dat hij aanbeveelt. Verder niets. Dat is aan de ene kant logisch, maar aan de andere kant jammer, want zo staat er dus geen letter over 6 Lg5 tegen de Najdorf. En met die zet zijn we toch allemaal opgevoed? En ook mis ik de Perenyi-aanval. Ik heb de hoofdstukken over de Najdorf en de Scheveninger variant meerdere keren doorgekeken, maar vergeefs. Het stukoffer waar met name Alexei Shirov zulke fraaie partijen mee speelde komt niet in het boek voor. Dus liefhebbers van 1 e4 c5 2 Pf3 d6 3 d4 cxd4 4 Pxd4 Pf6 5 Pc3 a6 6 Le3 e6 zoeken vergeefs naar 7 g4 e5 8 Pf5 g6 9 g5 gxf5 10 exf5 d5 11 Df3 d4 12 0-0-0 enz. En ook liefhebbers van de Sozin, compleet met stukoffers op f5 en d5 zoeken tot ze een ons wegen naar hun favoriete variant. Dat is jammer, maar ook wel weer eerlijk. De la Villa’s voorkeur gaat naar andere systemen en hij zal niet over een loeischerp systeem willen schrijven als hij zelf de finesses niet beheerst. Hij is liefhebber van de zetten Le3, f3, Dd2 en 0-0-0, gevolgd door een stormloop op de koningsvleugel en hiervan staan er vele voorbeelden in het boek. Maar dan weer niet in het hoofdstuk over de Rauzer (The classical variation). Daarin adviseert hij wel 6 Lc1-g5!

Denkt u nu alstublieft niet dat er, door het ontbreken van voornoemde scherpe varianten, alleen maar droge varianten in het boek behandeld worden. Integendeel! Open Siciliaans is altijd een scherpe strijd. En Jesus de la Villa’s varianten leveren veel partijen op, waarin tegengestelde rokades voorkomen en de beide koningen bestookt worden door een vijandelijke pionnenopmars.

Dismantling the Sicilian leest lekker weg. Niet in de laatste plaats vanwege de prettig leesbare schrijfstijl van de auteur. Ieder hoofdstuk wordt ingeleid met een stukje historie van de betreffende variant en de ideeën die er zijn. En ja, zo leer je nog eens wat. Ik wist niet dat er een Kupreichik variant was! En, oh tegenstrijdigheid, de enige partij die hij met deze variant bespreekt wordt gewonnen door zwart!

Verstokte Lb5- en c3-siciliaansspelers, ik zou bijna zeggen: revolutionize your chess en ga weer echte sicilianen spelen. Dat is veel leuker en Dismantling the Sicilian is een uitstekend boek om de eerste stappen te zetten!

(Richard Vedder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *