Queen’s Gambit Hilversum 2021

 

Eline Roebers en Machteld van Foreest spelen de hoofdrol in het schaakevenement  Queen´s Gambit Hilversum op 10, 11 en 12 september. Op vrijdagavond 10 september spelen de meiden tegen de meesters Eelke Wiersma en Jan Willem van de Griendt. De organisatie noemt de twee IM’s  ´de beste schakers van Hilversum´. ’s Middags is de opening van het evenement, waarbij ook KNSB-voorzitter Bianca De Jong-Muhren  aanwezig is.

De volgende dag is het grootmeestersechtpaar GM Twan Burg en WGM Nargiz Umudova de tegenstander. Op de slotdag verzorgen Eline en Machteld aanschuifsimultaans tegen de (lokale) schaakjeugd en leden van HSG en andere schaakliefhebbers.

Een brede coalitie tekent voor de organisatie: HSG en de aan de  schaakclub  gelieerde Stichting Hilversum Schaakt, de openbare bibliotheek Hilversum en scholengemeenschap het A.  Roland Holst College. Ze  haken –  gedwongen verlaat –  in  op de enorme populariteit van de Netflix-serie Queen’s Gambit. Het evenement op drie locaties is omlijst met nevenactiviteiten ter bevordering van jeugd- en vrouwenschaak, zoals workshops, lezingen en speciale activiteiten voor de jeugd.

De serie Queen’s Gambit  gaat over een jonge vrouw, Beth Harmon,  die na een getroebleerde jeugd met succes de internationale schaaktop bestormt. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver (en schaker) Walter Tevis. Model voor Beth staat in de serie in eerste instantie de Amerikaanse schaakster Lisa Lane (vrouwenkampioen VS 1959).  Walter Tevis voerde haar schaakvermogen op met het talent van Bobby Fischer. De bekroning van de triomftocht van Beth, die uiteindelijk  in Moskou  Vassily Borgov verslaat, vertoont overeenkomsten  met de WK-overwinning van Fischer op Boris Spassky in 1972.

De serie was bijna een jaar geleden ongekend populair en genereerde enorme media-aandacht. De best denkbare reclame voor het schaken, die normaal gesproken waarschijnlijk  tot een toeloop van nieuwe leden voor schaakverenigingen zou hebben geleid. Helaas waren de schaakclubs wegens corona gesloten.

Het vrouwenschaak kan nog steeds een impuls gebruiken. Mede door de serie zijn de Nederlandse toptalenten als Machteld en Eline boegbeelden geworden van het meisjes- en vrouwenschaak. Volkskrant Magazine had vorig jaar een mooie journalistieke productie waarin naast Machteld en Eline ook Maaike Keetman en  Anna-Maja Kazarian werden geportretteerd, met een Beth Harmon-look qua kapsel en kleding.

Eline en Machteld gelden niet als favoriet in de matches op vrijdag en zaterdag in Hilversum. Maar dat was Beth Harmon ook niet toen zij aan haar triomftocht langs op papier sterkere tegenstanders begon. Ze zijn zeker  tot uitschieters in staat. Daarvan getuigt ook de recente puike toernooioverwinning van Eline in Brugge.

Gedetailleerd programmaoverzicht per dag per locatie op www.hsgopen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *