Spinning Wiel Oktober 2021 door John van der Wiel

‘Schakers zijn cerebrale wezens die goed kunnen vooruitdenken. Sterk in strategie, planning en het goed kunnen inschatten wat de gevolgen van hun acties zullen zijn.’ Deze onzin kan je echt alleen bij niet-schakers kwijt!

Sukkelmuizen

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

Wij weten beter. Schakers kunnen zich niet organiseren, hun levensloop plannen (nu is dat binnen het schaken ook bijna ondoenlijk), een deel van de ‘professionals’ bouwt geen enkel pensioen op. En nu blijkt bijna een kwart van de deelnemers aan het NK geen QR-code (dus is niet gevaccineerd, neem ik aan) te hebben! Wat een wrede verrassing dat je die in een gemeentehuis voor een NK annex open toernooi nodig blijkt te hebben. En dat je vervolgens in een kort geding bij de rechter, met volkomen logische argumenten, ook nog eens bot vangt.

Wat een enorme sukkelmuizen!

Voor een prikkie 

Vrije keuze, oké, maar persoonlijk heb ik geen enkel begrip voor de wappies. Vaccinaties kosten je niets. De prikjes weigeren kost: A) misschien je leven; B) misschien het leven van medemensen; C) (iets waarschijnlijker) maanden van sterk verminderde fysieke vermogens, wanneer je het geluk hebt ‘long Covid’ op te lopen.

De weigerachtigen die het kort geding aanspanden om toch zonder corona-toegangsbewijs de toernooizaal in te mogen, waren Machteld + titelverdediger Lucas van Foreest, Sergei Tiviakov, Sipke Ernst, Migchiel de Jong en Ivo Maris. Bespeuren we hier een noordelijke trend? Van deze 6 had als enige Tiviakov gezegd hoe dan ook, ongeacht de uitspraak, niet meer te zullen deelnemen (!). Drie anderen vielen ook af, maar Machteld van Foreest en Sipke Ernst besloten toch te spelen. Zij zulen zich iedere dag moeten laten testen, nu nog de enige manier om de toernooizaal binnen te komen.

Het argument van de bende van zes in het kort geding, dat dat zeer storend is voor de voorbereiding en een grote ongelijkheid creëert tussen de deelnemers, is zonder meer juist. Maar ja, dat hadden ze heel makkelijk zelf kunnen voorkomen….

De logica van de corona-maatregelen kan ik zelf soms ook moeilijk volgen. Waarom mag ik wel in de supermarkt tegen iemand aanbotsen, maar moet ik in de trein een benauwend mondkapje dragen?

Echter staat vast, dat niet vaccineren en niet goed handhaven ogenblikkelijk tot hogere besmettingscijfers leidt. Waarom kunnen we niet de discipline opbrengen van bijvoorbeeld de Denen, die inmiddels als beloning een veel vrijer leven hebben?

Titels alom

Over het vrijdag begonnen NK in Hoogeveen verderop meer. Blijkbaar is de herfst de periode voor nationale kampioenschappen geworden. Onlangs was er een (niet zo indrukwekkend bezet) Brits kampioenschap en nu zijn er in Rusland en de USA titeltoernooien in volle gang, beide met 12 spelers in een halve Round Robin. De Russische versie had veel sterker kunnen zijn: geen Nepom, Karjakin, Svidler of Grischuk, om er maar enkele te noemen. Na 6 ronden hebben Alekseenko (die van het Kandidatentoernooi) en de wat ervarener Vitiugov en Fedoseev de beste vooruitzichten met 4 punten (+2).

Het Amerikaanse toernooi is heel wat zwaarder, al ontbreken daar Nakamura en Aronian. Laatstgenoemde was misschien nog niet speelgerechtigd, dit jaar pas overgewipt van Armenië naar het schaakmekka (of –walhalla, naar eigen religieuze voorkeurskeuze) St. Louis van Rex Sinquefield, waar nu, meen ik, veel toppers wonen. Met al 8 ronden voltooid verrassende ontwikkelingen in de VS. Caruana en titelgrossier Shankland hebben beiden al twee partijen verloren, waardoor Fabiano op 4 punten staat en Sam slechts op 3,5. Veel is nog mogelijk, de best geklasseerden zijn So en, minder verwacht, Samuel Sevian en Aleksandr Lenderman. Dit trio heeft 5 uit 8.

Ook interessant om te zien dat heel Cuba nu leeggestroomd is. Dominguez (4,5) en Bruzon Bautista (3,5) behoren allebei tot de deelnemers.

Back home 

In Hoogeveen zal de nieuwe kampioene bij het NK Dames bekend worden. Een sterk bezette achtkamp, met, op rating: 1. Peng 2. Haast 3. Ratsma 4. Roebers 5. Lanchava 6. Keetman 7. Machteld v. F. 8. Kazarian.

We zijn vooral benieuwd of de komeetachtige ontwikkeling van Eline Roebers, van ongeveer dezelfde leeftijd als Van Foreest, hier verder (schijn-) gestalte zal krijgen.

In het NK Algemeen een geheel nieuwe formule. 24 spelers, waaronder enkele via regionale voorronden geplaatste (zo kan iedere Nederlander kampioen worden) gaan in minimatches, K-O, bepalen welke 4 overblijven. Die strijden dan van 27 november t/m 3 december bij hoofdsponsor Deloitte in Rotterdam in een dubbelrondige vierkamp om de titel. Het werkt zo: in ronde 1 acht matches (1x wit, 1x zwart). De overlevende spelers worden in ronde 2 aangevuld met 8 mensen die een bye hadden: Ruud Janssen, Sipke Ernst, Erik v.d. Doel, Dimitri Reinderman, Ivan Sokolov, Max Warmerdam, Roeland Pruijssers en Casper Schoppen. Wederom 8 winnaars en in ronde 3 dus nog 4 mini-tweekampen. In de eerste ronde spreekt vooral de paring Liam Vrolijk – Friso Nijboer tot de verbeelding.

Hoeveel oud-kampioenen?

Ook in ons land is de bezetting niet geheel overpowering. Maar de formule vind ik wel aardig, in ieder geval leuker dan de sneue 8-kampjes waarmee we het al vele jaren moesten doen. Toernooidirecteur Loek van Wely, helaas geen deelnemer dus, zal ongetwijfeld trots als een pauw rondlopen (al weet ik niet wiens idee de nieuwe formule was). Niet zozeer vanwege het kort geding, al merkte hij als een volleerd politicus van een foute club op ‘dat dat het NK wel “op de kaart” had gezet’. Ook niet, denk ik, omdat de NK’s in een andere zaal spelen dan het Hoogeveen Open. Daardoor zou er sprake kunnen zijn van een ‘semi-bubble’ zodat spelers en de bende van zes wellicht geen QR (waar staat dat toch voor? Moet iets met Ta1 en Ta8 zijn) –code hoefden te tonen. Maar daar trapte gemeente Hoogeveen, in casu de handhavende autoriteit, natuurlijk niet in!

Echter, wedden dat Loek dagelijks iedere nieuwe bezoeker lastigvalt met de quizvraag: “Wie heeft meer titels NK Algemeen op zak, alle deelnemers samen òf de toernooidirecteur?”

4 reacties

 1. Cor van Wijgerden schreef:

  Afekje
  Zwart heeft geen laatste zet, dus zwart is aan zet.
  Vast niet mooi maar een zwarte pion op b4 lost dat op. Na de eerste zet verdwijnt hij weer!

  • Wijnand Engeoies schreef:

   Of op b5, wat me net iets mooier lijkt.

   • Cor van Wijgerden schreef:

    Mijn voorstel om een pion op b4 te zetten (of een ander zwart stuk), heeft twee bedoelingen:
    – De opgave wordt legaal (zwart heeft een laatste zet).
    – Het probleem blijft mat in twee.
    Dat laatste lukt niet met een pion op b5 (want wit is het eerst aan de beurt).

 2. Piet Peelen schreef:

  Grappig, in 120 jaar heeft niemand dit in de gaten gehad! Ik loste hem ook op zonder dit in de gaten te hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *