The Spinning Wiel, november 2021: Blijde Anticipatie door John van der Wiel

Onze samenleving dreigt binnenkort weer op slot te gaan. Mijn persoonlijke dank hiervoor aan alle slimmeriken die het beter menen te weten dan de wetenschappers. Ook aan voetbal-hooligans en andere gekken die ons trots maken, Nederlander te zijn. Gelukkig zijn er ook enkele dingen waarop we ons waarlijk kunnen verheugen!

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

Rotterdam

In het HQ van sponsor Deloitte in Rotterdam (als het er nog staat, tenminste) vindt de finale van het NK Algemeen plaats. Een beetje raar dat die begint op 27 november, ook een KNSB-competitiedatum.

De vier gekwalificeerden vanuit de K.O. matches te Hoogeveen spelen dan dubbelrondig (dus in 6 partijen) om de titel, die op 3 december vergeven wordt. In de minimatches grepen de relatief jonge spelers de macht. Sokolov, Nijboer, Reinderman, Ernst en Van den Doel werden ge-elimineert en dit kwartet bleef over:

  • Max Warmerdam (geb. 2000), GM, 2608
  • Roeland Pruijssers (1989), GM, 2570
  • Robin Swinkels (1989), GM, 2523
  • Hing Ting Lai (1997), IM, 2450

Ik vermoed dat de organisatie en/of de sponsor toch niet helemaal juicht over de nieuwe, experimentele formule, want Giri, Jorden van Foreest, Timman, Van Wely en l’Ami deden niet mee, om Benjamin Bok, Smeets, Stellwagen en mezelf niet te noemen, terwijl titelhouder Lucas v. F. en Tiviakov van de rechter niet mochten. Waren de financiële condities ondermaats?

Niet helderziend

Uiteraard ben ik u prognoses verschuldigd. De absolute favoriet is Warmerdam. Niet alleen op basis van rating maar ook qua prestatiecurve. Erik van den Doel had de pech dat hij in de derde eliminatieronde Max voorgeschoteld kreeg. Er volgde een vrij overtuigende uitschakeling. De jonge ex-Tegelenaar is inmiddels een tamelijk complete speler, met ook recente ervaringen als secondant van Jorden en Giri.

Roeland Pruijssers is de gevaarlijkste outsider. Hij kan goed rekenen en scherp spelen, de techniek is soms wat minder. Pruijssers is typisch zo iemand bij wie het òf niet echt loopt òf er een eerste plaats uit komt rollen.

Robin Swinkels, bepaald niet onbekend, is voor mij toch het grote vraagteken. Dit omdat hij de laatste jaren weinig heeft gespeeld. Dat hij in Hoogeveen Ivan Sokolov versloeg, betekent natuurlijk wel dat Robin potentieel kan meestrijden om de titel.

Dat verwacht ik minder van Hing Ting Lai. Als snelschaakkanon was hij de ‘Grischuk van Hoogeveen’, vooral spelend om geen fouten te maken en op 1-1 uit te komen. Tegen Janssen en Schoppen had hij eigenlijk het mindere van het spel. Maar als het in Rotterdam een zenuwenbedoening wordt, wanneer het aankomt op sang-froid, dan ligt Lai in hinderlaag!

Om de grotere kansen op volgorde van rating toe te dichten, hoef je niet helderziend te zijn, zegt u? Klopt. Anders had ik er wel geld op gezet.

Dubai

Mocht u nog van niets weten (informatie-quarantaine heet dat), de WK-match is aanstaande. Vanaf 24 november, hoewel dat alleen de dag van opening en loting is. Partij 1 is pas op de 26e. Om 16.30 lokale tijd te Dubai, Verenigde Arabische Emiraten en dat is dan 13.30 bij ons, had slechter gekund. De WK-match, Carlsen – Nepomniachtchi, is eindelijk weer ietsje gegroeid, naar 14 partijen. 40 zetten in 2 uur, dan 20 in 1 en daarna 15 minuten voor de rest, met 30 seconden increment vanaf zet 61.

Vrije dagen zijn er op 29 november, 2, 6, 9 en 13 december. Dat wil zeggen dat er soms 3 partijen en-suite zijn, een unicum voor WK-tweekampen.

Goed ‘gedoteerd’?

Het prijzenfonds bedraagt 2 miljoen euro. Daarvan krijgt de winnaar 60%. Tenzij het via een tie-break is, dan verdient-ie 55% ofwel 1,1 miljoen. Dat zijn mooie bedragen maar zeker geen spectaculaire, met die enorme olierijkdommen in de VAE. En onlangs las ik iets heel bevreemdends.

Wat is Dota 2? Even opgezocht: een online game, waarin teams van 5 spelers elkaar bestrijden in een archaïsche setting. Blijkbaar erg populair en zeker niet eenvoudig. Teams kunnen complete ‘multinationals’ zijn en er gaat veel tijd in zitten. Er is ook een soort wereldkampioenschap en door crowdfunding is er een prijzenpot van….40 miljoen euro! Noem het maar gerust Dota 20. Altijd al geweten dat wij schakers onszelf slecht verkopen. Maar op deze manier wordt het ook moeilijk om talentrijke jongelui voor onze denksport te winnen.

Toch helderziend?

Andere voorbeschouwers hebben al veel invalshoeken aangedragen. Nepom heeft een voordelige score in klassiek schaak. Dat begon al op een jeugd-WK toen beiden (geboren in 1990) 12 jaar oud waren. Carlsen schijnt zich veel slechter op de match voorbereid te hebben. Daartegenover: de onderlinge score is zelden een factor gebleken (in Fischer vs. Petrosian en Spassky ook niet); in de laatste 17 matches won slechts 3 maal de uitdager en die was dan steeds minstens 12 jaar jonger; het uithoudingsvermogen van Magnus schijnt ongeëvenaard te zijn: nu met minder rustdagen mogelijk een zwaardere factor.

Russische bronnen (maar wie gelooft die?) melden dat Nepom sterker is dan ooit. De speler zelf is niet zo outspoken, maar zegt de laatste jaren veel harder gewerkt te hebben. En dat hij pas laat in zijn carrière constateerde dat dat echt nodig was om nog progressie te boeken. Dat kan, maar het klinkt ook vreemd.

Zo ongeveer alle commentatoren zeggen dat de match heel spannend zal worden, misschien spannender dan ooit. Dat is politiek zeer correct (je moet vooraf toch niet de spanning en interesse de kop indrukken?), maar hoe dat werkt tegenover tweemaal 6-6 zie ik niet precies.

Nepom begint vaak sterk aan evenementen, MC is meer van stamina en de eindsprint. Daarom zal de uitdager streven naar een vroege voorsprong (vooral ook volgens de Russen). Maar daarin schuilt ook gevaar. Nepoms spel is interessant, maar van nature ook kwetsbaarder dan dat van de Noor.

Mijn voorspelling: in de eerste week gaat het, mede door het enorme verschil in match-ervaring en door het feit dat Carlsen veel langer en constant op topniveau heeft geacteerd, al lelijk mis bij Nepom. Uiteindelijk behoudt de wereldkampioen met 7,5 – 4,5 zijn titel.

Vooruitblikkend

Mocht dat de eindscore worden, onthoud dan wie het als bijna enige voorspeld heeft! Zo niet, dan mag uw geheugen ook best even van een winterslaapje genieten.

Toekomstplannen: volgende week hoop ik me weer tot u te richten op een dag waarop in Rotterdam èn Dubai gestreden wordt. En wat later: twee geweldenaren hebben zich reeds geplaatst voor het volgende Kandidatentoernooi, Caruana en Firouzja. Vooral de opmars van laatstgenoemde is fascinerend. Vorige week, door een vette score bij het EK voor clubteams, slechtte hij de magische barrière van 2800. En dat als jeugdspeler!

Zich verheugen op wat in het verschiet ligt, is vaak nog mooier dan de gebeurtenis zelf. Kon Alireza’s vriendin dat beamen, toen hij tegen haar zei:”Sorry, wat goed is, komt snel.” ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.