Deelnemersveld Tata Steel Chess Tournament 2022 compleet

 

Met de bekendmaking vandaag van de grootmeesters van de Tata Steel Challengers is het deelnemersveld van het Tata Steel Chess Tournament 2022 compleet. Nederland wordt in de Tata Steel Masters vertegenwoordigd door Anish Giri (nummer 7 van de wereld) en Jorden van Foreest, de winnaar van het Tata Steel Chess Tournament 2021. Beide grootmeestergroepen zijn samengesteld uit gevestigde namen en aanstormend talent. Die mix is een van de succesfactoren van het prestigieuze Tata Steel Chess Tournament, dat ook bekend staat als ‘het Wimbledon van het schaken’. Met dertien speelronden is dit tevens het zwaarste schaaktoernooi ter wereld. De 84e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats in Wijk aan Zee van 14 tot en met 30 januari 2022.

Coronamaatregelen

Onder de huidige coronaregels is het niet toegestaan om publiek toe te laten. Dat is ook de reden dat er in 2022 geen Chess On Tour evenement plaatsvindt. De amateurtoernooien zullen vooralsnog wel doorging vinden, maar in afgeslankte vorm, om spelers gepaste afstand tot elkaar in acht te kunnen laten nemen. De organisatie van het Tata Steel Chess Tournament ziet er nauwlettend op toe dat alle actuele coronamaatregelen worden geïmplementeerd en nageleefd tijdens het toernooi.

Jongste deelnemer dubbeltalent: schaker en voetballer

De Tata Steel Challengers is komende editie een zeer jeugdige groep: 11 van de 14 schakers zijn in het huidige millennium geboren. Marc’Andria Maurizzi (14) is de jongste deelnemer en is de jongste Franse grootmeester ooit. De Corsicaan is een zeldzaam dubbeltalent: hij is ook een uitstekende voetballer! De twee hoogst geklasseerde junioren van de vrouwenranglijst doen ook mee: Polina Shuvalova en Zhu Jiner, respectievelijk nummer 1 en 2 bij de vrouwen tot en met 20 jaar. De speler met de hoogste ranking is Rinat Jumabayev uit Kazachstan. Hij baarde opzien door tijdens de World Cup in Sotsji Fabiano Caruana uit te schakelen. Max Warmerdam, die vorige week Nederlands kampioen werd, is een van de drie Nederlandse deelnemers, naarst Erwin l’Ami en Lucas van Foreest. Roven Vogel won in 2020 de Tata Steel Qualifyers, waarmee hij promotie naar de Tata Steel Challengers verdiende.
Deelnemers Tata Steel Challengers 2022.

Naam Land Rating
Rinat Jumabayev Kazachstan 2631
Arjun Erigaisi India 2629
Surya Ganguly India 2627
Erwin l’Ami Nederland 2622
Thai Dai Van Nguyen Tsjechië 2609
Max Warmerdam Nederland 2599
Jonas Buhl Bjerre Denemarken 2586
Daniel Dardha België 2533
Lucas van Foreest Nederland 2530
Volodar Murzin Rusland 2519
Polina Shuvalova Rusland 2516
Marc’Andria Maurizzi Frankrijk 2496
Zhu Jiner China 2478
Roven Vogel Duitsland 2452
Deelnemers Tata Steel Masters 2022
Naam Land Rating Wereldranglijst
Magnus Carlsen Noorwegen 2856 1
Fabiano Caruana V.S. 2792 4
Anish Giri Nederland 2772 7
Shakhriyar Mamedyarov Azerbeidzjan 2767 9
Richard Rapport Hongarije 2763 11
Jan-Krzysztof Duda Polen 2760 13
Sergey Karjakin Rusland 2743 18
Vidit Santosh Gujrathi India 2727 22
Daniil Dubov Rusland 2720 24
Andrey Esipenko Rusland 2714 26
Samuel Shankland V.S. 2708 29
Jorden van Foreest Nederland 2702 34
Nils Grandelius Zweden 2672 66
R. Praggnanandhaa India 2612 198
De ratings zijn de FIDE-ratings van 1 december 2021.

 

Staal en schaken: creativiteit en innovatie

Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Tata Steel heeft diezelfde focus. Staal maken is een hightech proces met een cruciale rol voor innovatie. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken van slimme oplossingen om processen en producten verder te verbeteren. Daarnaast verbindt de schaaksport mensen van over de hele wereld, hetgeen nu meer dan ooit belangrijk is. Via #ChessConnects organiseert Tata Steel samen met haar partners verschillende projecten om mensen rondom de schaaksport met elkaar in contact te brengen, met een speciale focus op het verbinden van jongeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *