The Spinning Wiel, 13 januari 2021: Donderspeech voor Carlsen

(Door: IGM John van der Wiel)

Als jochie van 12, meen ik, liep Magnus in Wijk aan Zee al simultaan te geven tegen kansloze CEO’s. “Dat wordt er eentje”, werd gefluisterd. Ga me nu niet vertellen dat we in Tata 2022 een uitgebluste dertiger aan het werk zullen zien!

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

Slecht omens

Een verpletterend gewonnen WK-match. Nog onaantastbaarder leek Carlsens heerschappij. Maar toen…. Kort daarna meldde Magnus dat hij zijn titel niet meer wilde verdedigen. Tenzij Firouzja de volgende uitdager zou zijn, dat leek hem dan weer wèl de moeite waard. Ik heet dit een schande! Zo ga je niet met de sport om die jou groot heeft gemaakt. Al die jochies van 12, die dromen van de wereldtitel….en een kampioen die er niet eens voor wil strijden. Bovendien is het een stap terug naar de Dark Ages. Zelf bepalen tegen wie je je titel wenst te verdedigen! Wat de FIDE doet of wat een eerlijk kwalificatiesysteem is, doet het er nog toe?

De uiting van desinteresse werd gevolgd door optredens in het WK Rapid en het WK Blitz. Normaliter helemaal Carlsens ding, maar zijn scores waren danig onder de maat. En nu op naar Tata Steel Chess, waarvoor iedereen immer, zeker in deze nog steeds duffe Corona-tijden, tot op het bot gemotiveerd is. Maar Magnus, nu zijn muze Firouzja daar niet van de partij zal zijn? Wat een beroerde voortekenen!

(Leeftijds-)groepen

Triest is, dat er in Wijk aan Zee geen publiek mag komen en dat er geen amateurgroepen mogen spelen. Verheugend is echter dat de Challengers terug zijn, toch een groep meer dan in 2021!

In de Masters verschijnen 4,5 oud-winnaars (Giri zullen we half tellen) met de namen plus wereldranglijstgetalletje: 1. Carlsen 4. Caruana 7. Giri 9. Mamedyarov 11. Rapport 13. Duda 18. Karjakin 22. Gurajthi Vidit 24. Dubov 26. Esipenko 29. Shankland 35. J. van Foreest 67. Grandelius en 195. Praggnanandhaa. In de Challengers spelen 3 Nederlanders: l’Ami, kampioen Warmerdam en ex-champ Lucas van Foreest (nu mèt QR-code?). Voorts 2 jonge dames, resp. uit Rusland en China en heel veel kindertjes. De jongste is monsieur Maurizzi, 14 printemps jeune. 11 van de 14 deelnemers in de Challengers zijn in dit millennium geboren (!) en 3 in de jaren ’80. Waar zijn dan mensen uit de jaren ’90 gebleven, vraagt u? Welnu, die wonen in de Masters, liefst 11 van de 14 man aldaar!

Vliegende stukken

Erik Knoppert werd als toeschouwer bij een NK ooit aan het hoofd geraakt door een vliegende zwarte koning, nadat Kick Langeweg in een woede-uitbarsting de stukken van het bord had gemept. Geen probleem in Wijk aan Zee zonder publiek, zou je zeggen. Maar tòch wil de organisatie ‘flying pieces avoiden’ zoals bij Armageddon. Dit in verband met een eventuele tie-break om de toernooizege. Voorts wil men dat die niet per se door 2 spelers wordt uitgevochten, maar door iedereen die gedeeld 1e is geworden. Dat laatste is wel zo eerlijk en heeft te maken met het scenario van vorig jaar. Maar omdat er mogelijkerwijs meer dan 2 kandidaten zijn, wordt nu hoe dan ook begonnen met vluggertjes (geen Rapid meer) van 3 minuten plus 2 seconden increment per zet p.p.p.p.  Een onwaardig en onterecht einde van een prachtig klassiek toernooi, zeg ik u! En met dat helse tempo, welke garantie is er eigenlijk tegen flying pieces?

Maar ja, de Spinning Wiel is om te lezen, niet om je iets van aan te trekken. Heeft bijvoorbeeld Poetin zijn leven hierdoor ook maar een haarbreed gebeterd? Precies.

Inspiratiebronnen

Het is heel moeilijk om een winnaar voor editie 2022 te voorspellen. Na Van Foreest 2021, Caruana 2020 en Carlsen 2 maal daarvoor (hoewel dat eigenlijk 1 keer Giri moest zijn) misschien een verse nieuwe? Maar hoe dan? Mamedyarov, te oud en soms kwetsbaar. Duda, te remiseachtig. Rapport en Dubov, te grillig en spectaculair. Ik zal uitleggen hoe het wellicht toch nog Carlsen kan worden. Door revanche of haat, termen van zijn voetbalvriend Van Wely.

Esipenko veegde vorig jaar de vloer aan met Carlsen: revanche! Duda elimineerde Carlsen vorig jaar in een FIDE knock-out toernooi (van waaruit de Pool en Karjakin zich plaatsten voor het Kandidatentoernooi): revanche! Karjakin (winnaar in 2009!) die als overgelopen Oekraïener de laatste jaren enorm foute politieke statements maakt: haat!

Zou het Magnus kunnen prikkelen, in combinatie met de Spinning Wiel die zegt dat hij zich moet schamen?

Binnenkort

Ik heb al veel zin in het toernooi, al kan ik er niet bij zijn. Vrijdag opening en loting, zaterdag ronde 1.

En dinsdag de 18e zal ik u vergasten op een rondeverslag, mooi voor de rustdag. Nog eén Carlsen-motivator kan ik u melden. Giri en hij zijn geen hartsvrienden. Dissen elkaar graag op social media. Vooral wanneer Anish praatjes heeft, zit Magnus er meteen bovenop. Ik vind dat Anish (nog niet geplaatst voor het Kandidatentoernooi, kansje op basis van rating?) na twee verloren tie-breaks het verdient om Tata eens helemaal echt op zijn naam te schrijven.

Dé manier om Carlsen wakker te schudden: als Giri in de eerste week geweldig scoort, liefst doordat Shankland tegen hem opgeeft in remisestelling. Haat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.