The Spinning Wiel, juni 2022, PROLOOG CT Madrid

 

Een heel raar toernooi 

Toen Oranje ontbrak bij een EK en WK, was dat pijnlijk. Maar het bood wel de rust om veel objectiever van de evenementen te genieten. Diezelfde rust heeft Anish Giri ons nu verschaft.

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

Onverwacht

In de Grand Prix toernooien stak het oude euvel weer de kop op: een totaal gebrek aan koelbloedigheid en killer’s instinct bij Giri op de kritieke momenten! Vooral de gemiste winst tegen Andreikin in Belgrado (en daarmee een finaleplaats) was hartverscheurend. Had ik toch niet helemaal in die mate verwacht.

Ook een grote verrassing was het kordate handelen van de FIDE na de inval van Rusland in Oekraïne, als een van de eerste sportbonden ter wereld. Het niet onder eigen vlag mogen spelen van Russen en Witrussen en harde maatregelen tegen spelers die de misdadige oorlogshandelingen toejuichten. De misselijkmakende statements van Karjakin, nota bene geboren en groot geworden in Oekraïne, maar de laatste jaren een van Putins beste (weinige?) vrienden, leidden terecht tot een schorsing van 6 maanden en een exit uit het Kandidatentoernooi.

Niets verlengstuk van de Russische schaakbond! Zelden heeft de wereldschaakbond me zo positief verrast.

Reglementen

 Wanneer een geplaatste speler wegvalt uit het Kandidatentoernooi, wordt op basis van rating een vervanger bepaald. Na de uitsluiting van Karjakin moest dat duidelijk Ding Liren worden, al een hele tijd nr. 2 van de wereld. Echter, een bijkomende regel zegt dat die persoon in een recent tijdvak minimaal 30 partijen gespeeld moet hebben, tellend voor de Elo-rating. En de arme man, mede door allerlei reisbeperkingen, had er pas 4 achter zijn naam staan!

Geen nood: de Chinese schaakbond stampte in hoog tempo allerlei evenementen uit de grond, waarin Ding, goed spelend en scorend, royaal aan zijn benodigde aantal kwam.

De spelers 

En zo was het deelnemersveld weer rond. In de vertrouwde formule met 8 spelers en 14 ronden zal vanaf 17 juni gestreden worden door (+ nr. op de wereldranglijst): 2. Ding Liren, 3. Firouzja, 4. Caruana, 7. Nepomniachtchi, 8. Rapport, 11. Nakamura, 13. Radjabov en 16. Duda.

Maar twee met dezelfde nationaliteit, de ‘Amerikanen’, dus met de lotingsnummers hoefde niet veel trucage te gebeuren. Het speelschema is overigens al bekend, te vinden op de FIDE-site of ook Wikipedia. Rustdagen zijn er steeds na 3 ronden, dus op 20, 24, 28 juni en 2 juli. Eventuele tie-breaks op 05-07.

Ja, maar dan?

Normaliter is alles heel simpel. Toernooiwinnaar = Uitdager. Carlsen blijft echter beweren dat hij zijn titel waarschijnlijk niet zal verdedigen. Maar tegen Firouzja misschien weer wèl! In juni of juli zullen we ongetwijfeld nog niets definitiefs van Magnus horen. Bekendgemaakt is reeds dat, mocht Carlsen geen WK-match willen spelen, de nrs. 1 en 2 van Madrid dat dan zullen doen. Pause for thought….

Maar, maar, wat voor een toernooi is dit? Na 13 ronden heeft Ding 8 punten. U zelf hebt er 7,5 en op 7 volgen Firouzja en Caruana. Die moeten nog tegen elkaar, u hebt zwart tegen een ietwat uitgebluste Duda en verder staat Rapport – Ding op het programma. Wat nu??

Vol voor de winst gaan, in elk ander universum. Maar als Carlsen inderdaad geen zin heeft in een match tegen Ding, mag u de tweede plaats niet verspelen! Of zou Magnus zich toch nog bedenken? Wat een belachelijke situatie! Wat heeft Carlsen aangericht?

Echte favorieten?

Een van de moeilijkst voorspelbare Kandidatentoernooien staat ons te wachten. Mede door de geschetste scenario’s: gaat het om 1 of 2 plaatsen? Wat is de nasleep van de Corona-tijd, wie is er wel of niet in vorm? Wat voor iedereen heel lastig is, is dat er geen zwakke broeders tussen zitten. De laagste ratinghouders, Radjabov en Duda, zijn heel solide. Ietwat vredelievend, misschien niet zo dapper, maar wanneer je tegen hen met de kop door de muur wilt, ….

Sommigen zien Firouzja als de grote favoriet. Maar zo jong nog. En je eerste CT is veruit het moeilijkste, een soort leerschool. Bovendien is Alireza’s hypercomplexe stijl energievretend. Een enkele keer zullen zijn risico’s door een ervaren kracht toch wel afgestraft worden. Vermoed ik.

En hoe heeft Nepom zijn WK-match verwerkt? Het is al een heel tijdje geleden en hij is een van de sterkere spelers, maar toch. Ik denk niet dat hij in zo’n fijne flow zal zitten spelen als de vorige keer.

En Caruana? Ik vind hem de laatste jaren niet zo indrukwekkend, heeft hij de ‘power’ nog? Doch Fabi is een liefhebber, hij speelt gewoon graag. Misschien zit hij zonder zwaar favorietschap wel lekker in zijn vel, met minder stress dan veel anderen.

Nakamura en Ding hebben in de Covid-periode nauwelijks klassiek schaak gespeeld. Hikaru wel heel actief op internet. Veel Rapid en Blitz. Kan alleen maar slecht zijn, zou je denken. Maar daar was in de Grand Prix niets van te merken!

Voor Rapport en Nakamura zou kunnen gelden dat ze iets te ondernemend, grillig, wisselvallig en kwetsbaar zijn om het toernooi te kunnen winnen. Maar wel erg leuke spelers om erbij te hebben.

Ding Liren is aardig warmgedraaid, maar heeft nog geen imposant ‘track record’ in Kandidatentoernooien. Doch hebben de sportgoden iets met hem voor? Eerst Putin en Karjakin tot waanzin gedreven, om dit allemaal mogelijk te maken?

Wat zegt the Spinning Oracle?

Nu wilt u het eindelijk van me horen? Vooruit dan, mijn top-3: 1. Ding Liren, 2. Caruana, 3. Firouzja.

Maar het veld is zeer aan elkaar gewaagd, met veel opwindende spelers! Er gaan rare dingen gebeuren in het Palacio de Santoña te Madrid. Het zou wel eens een heel historisch toernooi kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *