NK Schaken 2022: Finale Dames Machteld vs Anne- Open: Erwin vs Robby

Finale ronde, partij 1 Dames

Machteld van Foreest – Anne Haast

Finale: open partij 1

Erwin L’Ami -Robby Kevlishvili

NK Dames ronde 5

Vandaag is de laatste ronde in het plaatsingstoernooi voor de finales van donderdag en vrijdag. gezien de uitslagen van gisteren en het beperkt aantal rondes zijn er nog verschillende scenario’s over hoe de finale er it zal gaan zien. Machteld lijkt de beste kansen te hebben nu ze een half punt voorstaat op Eline. Maar mocht ze vandaag verliezen dan zal haar tegenstandster Maaike Keetman haar bijhalen en kan ook Anna Haast, vandaag tegen Anne-Maja ook op drie punten komen. Mocht Eline dan ook nog remise spelen dan eindigen vier dames aan kop. leuk

Stand aan het begin van ronde 5

1 Van Foreest, Machteld 3/4 2309
2 Roebers, Eline 2½/4 2343
3 Haast, Anne 2/4 2330
4 Keetman, Maaike 2/4 2151
5 Kazarian, Anna-Maja 1½/4 2150
6 Duson, Robin 1/4 2153

Hiermee zijn alleen Anna-maja en Robin uit geschakeld voor de finale. Maar er worden 3 plaatsings matches gespeeld dus alle vrouwen spelen nog drie partijen. (Finale, 3/4 plaats / 5/6 plaats).

NK Open:

Halve finales (vandaag, woensdag de tweede partij)

GM Warmerdam, Max 2619 1/2
GM Kevlishvili, Robby 2530 1/2

GM Pruijssers, Roeland 2538 0
GM L’Ami, Erwin 2627 1

NK Dames, Ronde 4:

Bij het NK Vrouwen was er opnieuw veel spektakel. Machteld van Foreest versloeg koploper Eline Roebers in een fraaie en gewaagde aanvalspartij. Roebers miste wat kansen op een betere verdediging, maar in zulke stellingen is dat uiterst moeilijk. Hiermee belandde Van Foreest alleen op kop, want Anne Haast ging ten onder na een wisselvallige partij met Maaike Keetman. Anna-Maja Kazarian maakte haar slechte toernooistart een beetje goed met een krachtige zege op Robin Duson.

NK Dames: Ronde 2

Bij de vrouwen namen de twee jongste speelsters, Machteld van Foreest (15) en Eline Roebers (16), de leiding met 1½ punt. Van Foreest versloeg debutante Robin Duson overtuigend door een pion te pakken en alle aanvallen van Duson af te weren. Roebers hield de regerend, en vijfvoudig, kampioene Anne Haast op remise met zwart, na een licht dubieuze opening. Maaike Keetman zette een sterke aanval op na een pionoffer tegen Anna-Maja Kazarian, kreeg groot voordeel en won in het verre eindspel.

 

NK Dames: Ronde 1:

Bij het NK Vrouwen sloeg in de eerste ronde meteen de vlam in de pan. Voor het leven van de favoriete, Eline Roebers (16), werd gevreesd toen Anna-Maja Kazarian haar te lijf ging met een levensgevaarlijke Grand Prix-aanval. Kazarian pakte echter niet door en het was bijna onthutsend hoe snel Roebers het daarna overnam en de partij won.

Robin Duson had zich geen beter NK-debuut kunnen wensen: zij versloeg Maaike Keetman in een gedegen partij. Ook regerend kampioene Anne Haast had het moeilijk met zwart tegen Machteld van Foreest, maar na een paar onnauwkeurigheden van het vijftienjarige talent kwam Haast helemaal terug; in het verre eindspel werd het remise.

 

 

NK Algemeen:

Vrijdag 23 december)

Door Peter Boel (https://schaken.nl/nk-schaken/nieuws/nk-algemeen-horrorblunder-van-den-doel)

De derde speeldag van het Nederlands kampioenschap kende veel spektakel en drama. Erwin l’Ami versloeg Sergei Tiviakov in het eindspel na een reeks van zeer interessante verwikkelingen. Robby Kevlishvili won verrassend van Lucas van Foreest. Kevlishvili plaatste een nogal opportunistisch kwaliteitsoffer, dat achteraf waarschijnlijk toch aangenomen had moeten worden. Van Foreest probeerde het anders en kwam in lichte problemen. Na een fout kon Kevlishvili doorbreken met een vrijpion, en dat was beslissend. Het duel tussen Dimitri Reinderman en regerend kampioen Max Warmerdam was uiterst boeiend en eindigde in remise.

Maar alles werd overschaduwd door wat er gebeurde in de slotfase van de partij tussen Roeland Pruijssers en Erik van den Doel. Lange tijd gebeurde er heel weinig, maar na een uur of vier spelen zette Van den Doel ineens zijn dame op een veld waar die meteen geslagen kon worden. Een afschuwelijke black-out van de Leidse grootmeester.

 

Donderdag 22 december

In het NK plaatsten alle spelers die gisteren hadden gewonnen zich voor de tweede knockout-ronde. Max Warmerdam, Erwin l’Ami en Erik van den Doel deden dat tegen respectievelijk Arthur de Winter, Mark Timmermans en Hing Ting Lai zonder veel problemen met een tweede zege, Sergei Tiviakov volstond met een rustige remise tegen Thomas Beerdsen.

Roeland Pruijssers versloeg vandaag met zwart Twan Burg in een prima gespeelde partij waarin hij steeds de druk kon vasthouden.

Robby Kevlishvili overspeelde Hugo ten Hertog in een Najdorf-Siciliaan en ging ook verder. Er was slechts een klein hikje tegen de tijdcontrole toen Ten Hertog met een prachtige truc remise had kunnen maken; hij zag het echter niet.

Dimitri Reinderman elimineerde na de puntendeling van gisteren Robin Swinkels in een partij waarin hij aanvankelijk in grote problemen was.

De enige barrage was die tussen de Lucas van Foreest en zijn voormalige trainer Sipke Ernst, die hun twee reguliere partijen remiseerden. In twee rapidpartijen kwalificeerde Van Foreest zich met een winstpartij en een remise.

 

Tekst van de KNSB site (schaken.nl)

Standen van de toernooi site van het Groningen chessfestival (https://chessfestival.nl/)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *