Nederlandse schaakteams naar EK-Landenteams Budva

(Persbericht)

Utrecht – Van 11 tot en met 20 november wordt in Budva (Montenegro) het Europees Schaakkampioenschap voor Landenteams georganiseerd. Nederland vaardigt een mannen- en een vrouwenteam af naar dit tweejaarlijkse evenement.

Bij de mannen wordt het topbord bezet door Jorden van Foreest. Het (jonge) team van captain Jan Smeets bestaat verder uit: Max Warmerdam, Benjamin Bok, Liam Vrolijk en Lucas van Foreest. Grote afwezige is regerend Nederlands Kampioen Anish Giri die voor het eerst sinds 2010 verstek moet laten gaan in het nationale team. Giri zette een aantal dagen geleden op het FIDE Grand Swiss een grote stap richting plaatsing voor het Kandidatentoernooi 2024. Het EK-Landenteams valt samen met het belangrijkste evenement van de Grand Chess Tour in St. Louis. Tijdens dit toernooi kan Giri zijn plaatsing voor het Kandidatentoernooi zeker stellen. Ook Giri’s coach in de Verenigde Staten, Erwin l’Ami, ontbreekt in het nationale team. Zonder Giri en l’Ami staat Nederland 9e op de startranglijst van in totaal 38 Europese landenteams.

Mannen: Jorden van Foreest, Max Warmerdam, Benjamin Bok, Liam Vrolijk en Lucas van Foreest. Captain: Jan Smeets.

In het Nederlandse vrouwenteam wordt het topbord bezet door de 17-jarige Eline Roebers. Het vrouwenteam is verder een mooie mix van ervaring en jeugd. Zhaoqin Peng en Tea Lanchava vertegenwoordigen Nederland al tientallen jaren op het hoogste niveau. Toch is het ook voor Eline Roebers, Machteld van Foreest (16 jaar) en Anna-Maja Kazarian (23 jaar) alweer de derde keer dat ze uitkomen voor Nederland in het nationale vrouwenteam. Het Nederlandse vrouwenteam staat 10e op de startranglijst van in totaal 32 Europese landenteams.

Vrouwen: Eline Roebers, Zhaoqin Peng, Machteld van Foreest, Tea Lanchava en Anna-Maja Kazarian. Captain: Jeroen Bosch.

Van 11 tot en met 20 november starten de in totaal 9 ronden dagelijks om 15.00 uur, waarbij 16 november een rustdag is. De partijen zijn live te volgen. De officiële website is: https://etcc23.me/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *