‘Een dorpsclub naar de meesterklasse’

En Passant 1: ‘Een dorpsclub naar de meesterklasse’.

Zo staat het op de omslag van een toch wel omvangrijk boekwerk van bijna 200 pagina’s met als auteurs: Gert Reichardt en Richard Vedder. En die laatste is op schakers.info boekenrecensent. Die kunnen we vanzelfsprekend niet zijn eigen materiaal laten bespreken, dus doet uw eindredacteur dit. Het succesverhaal van een schaakclub dat heel graag landskampioen wil worden.

Beter gezegd: het verhaal van een schaakclub uit Bunschoten-Spakenburg dat heel graag landskampioen wil worden. Ja, wat kun je over een dergelijk boekwerk vertellen, dacht ik vooraf aan dit artikel. Het is in principe een fraai naslagwerk voor de ‘John Frederikstadts’ (sportstatisticus in 2002 overleden), of zo u wilt de ‘Johan Huts’ onder ons, voor de schaakwereld. Een boek dat ‘door Gert Reichardt is geschreven‘ benadrukte Richard mij toen ik hem vertelde dat ik z’n boekje ging bespreken. ‘Okay, het merendeel in het boek zijn mijn competitieverslagen die ik schreef voor schaaksite, maar toch’. Of zoals Hans Böhm het in zijn voorwoord ‘een bijzondere en unieke club‘ noemt en dat ‘het clubhuis een grote schaaaktoren is’. En vervolgens geeft hij een opsomming met nog een tiental redenen waarom een dergelijk boek over deze club op z’n plaats is.

Op de omslag staat heel netjes En Passant 1. Dat kun je lezen als een verhaal over het eerste team van En Passant, maar ik zie het meer als een een ‘Volume I’. Immers het team gaat op het moment van schrijven mede fier aan kop in de hoogste klasse van de landelijke competitie: de meesterklasse. Dus zal er ongetwijfeld wel een Volume II komen van En Passant. Tenminste als dit team ook het landskampioenschap grijpt!?

Het boek verteld in chronologische volgorde het succesverhaal van het seizoen 2011-2012. Kampioenschap, bekercompetitie en het NK snelschaken. Mooie verslagen met veel partijanalyses en daardoor ook leerrijk voor de studerende schaker.  Ik ben gek op cijfers en statistieken, dus ook in dit boek kom ik aan m’n trekken. Wist u dat de kortste winstpartij van En Passant in dat seizoen op naam staat van Richard Vedder met 18 zetten?! Of de langste winstpartij op naam van Zhaoqin Peng (86 zetten). De dames beter scoorde (86%) dan het teamgemiddelde (75%) en dat de grootmeesters niet hebben verloren!

Het boek geeft op de omslag vol trots een diagram van het slotmoment in de partij tussen Friso Nijboer en Christian Richter. Hier gaf Richter de partij op en was promotie naar de meesterklasse een feit.

Neem ook nog even een kijkje op de website van En Passant. Hier kunt u ongetwijfeld een exemplaar van dit boek bestellen.

(Jan Bey)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *