Het kleinere evenement

IBM, Interpolis, OHRA, VSB. Sinds het verdwijnen van de meeste banken, verzekeraars en andere giganten is het Tata toernooi het absolute topevenement in den lande en dan komt er een hele tijd niets. Qua impact en zeker qua budgetgrootte mag je dat wel stellen. Nationale schaakcultuur kan echter niet door 1 toernooi gevormd worden en daarom is het van groot belang om ook de kleinere festivals in ere te houden.

Treinen en boten
Onlangs was er een ludiek rapid-landentoernooi in Duitsland (Potsdam e.o.). 8 borden, bestaande uit 4 man spoorwegpersoneel (met Menno Okkes als onze sterkste troef), 3 jeugdspelers en 1 topper. De bezetting was niet kinderachtig, met o.a. Karpov, Timman en Short als vertegenwoordigers van hun land. Rusland won, zo hoort het, en Nederland behaalde een verdienstelijke 3e plaats met een bordpunt meer dan en winst op het boven hen eindigende gastland. Dus eigenlijk een beetje zilver. Gespeeld werd in de trein en de vraag rijst, hoe anders dat is dan in een stilstaande speelzaal. Ik vermoed dat het zeker makkelijker is dan schaken op een boot. Eind jaren ’80 was er eens een Rederij Doeksen Vierkamp. 3 ronden met 30 minuten p.p.p.p., meen ik, tussen Timman, Nunn, Hodgson en Van der Wiel. Gespeeld werd op de veerboot tussen Harlingen en Terschelling, alleen tijdens het varen. Ik nuttigde voornamelijk koffie, cola en broodjes, was absoluut niet ziek, maar had voortdurend het gevoel een beetje dronken te zijn. Helaas wees de aanblik van mijn partijen geenszins op het tegendeel! Kansloze 0 uit 3 en een marine-carrière definitief afgezworen.

De R in de maand èn de windrichting
Je zou zeggen, als het kouder wordt….maar in deze maanden trekken we toch echt naar het noorden. In Hoogeveen is het Univé-toernooi begonnen, mid-november vindt in Wolvega het tweejaarlijkse Remco Heite toernooi plaats en rond de kerst, mits de Aarde dan nog bestaat, is er het traditionele festival in Groningen. En waar sommige zomertoernooien het niet zo makkelijk hadden, lijkt het erop dat al deze 3 evenementen zich mogen verheugen in een goede bezetting.

De revanche van Giri?
In Hoogeveen zien we l’Ami en Timman als grootste vaderlandse namen in de Open A-groep, die ook in de breedte uitstekend bezet is met veel spelers tussen 2200 en 2400. Een deelnemertal van bijna 90 is voor die groep bepaald niet verkeerd. De kroongroep bestaat uit Nakamura, Giri, Tiviakov en Hou Yifan, in die ratingvolgorde. Gemiddeld bijna 2700 punten. Vroeger was Judit Polgar de enige vrouw die in zo’n groep iets te zoeken had, maar ik verwacht dat de Chinese wereldkampioene inmiddels haar mannetje zal staan, al is ze met 2605 op papier duidelijk de minste. Giri en Nakamura komen allebei met de nasmaak van een mislukt toernooi in Londen. Dat geeft motivatie maar ook gevaar: hoe ga je Tiviakov verslaan zonder in het mes te lopen?

Chauvinistische prognose
Het moet weer eens gebeuren: een voorspelling waarover ik later hartelijk uitgelachen kan worden. Ik verwacht dat sowieso niemand meer dan 4 uit 6 zal scoren en tip de beide Nederlanders als gedeeld 1e met 3,5 punt. Of ja, Nederlanders, u mag ook van een Japans-Chinees-Nepalees-Russisch gezelschap spreken. De begronding (ook mooi Nederlands): Nakamura’s alles-of-niets stijl zal ditmaal niet voldoende uitbetalen, Tivi gaat er een keer van profiteren. Voor Giri is het gunstig dat er maar 6 ronden zijn. Wat er in Londen gebeurde, een beroerde slotfase, was in Wijk aan Zee 2012 dubbel zo erg aan de orde. De hele tweede week van Anish was toen onder niveau. Ik zal het niet symptomatisch noemen, dat zou onjuist zijn, maar het is iets dat eigenlijk niet hoort op zijn leeftijd. Een sterk toernooi is niet alleen conditioneel moeilijk. Maar waar het probleem bij een jeugdspeler dan precies ligt…? Potentieel verontrustend. Maar deze maand niet.

November highlights
Het Remco Heite toernooi heeft ook een kroongroep. Andere formule. Zes spelers strijden van vrijdag 16 t/m zondag 18 november in een halve round robin om de zege, die naast de financiële beloning als extra prijs ook een paard oplevert. De matadoren heten McShane (titelverdediger), Fridman, Sadler en namens Nederland Van Wely, Sokolov en Ernst. Ivan staat onder zware druk, want zijn dochter Megan heeft haar 11-jarige zinnen gezet op een pony en zal met niets minder genoegen nemen. Over een maand zullen we weten hoe erg de puberteit gaat worden. Op 3 november de 3e KNSB-competitieronde met een voorbeslissing in de MK. De twee teams die 2 punten los staan treffen elkaar: En Passant en Accres Apeldoorn. Duidelijk wie favoriet is. Maar kan de gedoodverfde kampioen de druk aan? Struikelen ze, Apeldoorn versloeg reeds kampioen Voerendaal en wie zal hen dan nog stoppen?

Nieuwe kleinere evenementen
Voor een bloeiend schaakleven zijn enthousiaste figuren, die nieuwe happenings uit de grond stampen, essentieel. Gelukkig zitten we de laatste jaren niet zonder. Maar laten we altijd een open oog houden voor nieuwe mogelijkheden. Zo heeft voornoemde rederij Doeksen nog steeds het monopolie op de lokale veerdienst. En als je ziet welke tarieven zij hanteert, vooral voor mensen die met een auto willen oversteken, dan zou je zeggen:’Die kunnen best wel eens een schaaktoernooitje sponsoren.’ Jeroen van den Berg, KNSB, Hans Böhm: hint?

(John van der Wiel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *