Geld speelt een rol bij Noteboomtoernooi


Grootmeester Sergey Fedortsjoek uit de Oekraïne is de nieuwe winnaar van de Daniël Noteboom wisseltrofee.

Het aloude Leidse evenement werd afgelopen vrijdag weggeschoten door sportwethouder Frank de Wit met de sterkste bezetting ooit. Uiteindelijk kwamen er zeven grootmeesters en vijf internationale meesters aan de start.
Grootmeester Jan Smeets werd vooraf door ruim tweederde van de 270 deelnemers als winnaar getipt van de 73ste editie van het weekendtoernooi. De toernooistart van de grootmeester uit Oegstgeest was dan ook uitstekend. Op zaterdagavond had Smeets als enige deelnemer in de hoofdgroep met 4 punten (uit vier ronden) een honderdprocentscore. De Leidse titelverdediger Erik van den Doel (hij won vorig jaar op weerstandspunten: dat is de som van de score van je tegenstanders) moest door andere bezigheden bij de start op vrijdagavond een ‘bye’ (half punt) nemen. “Toen ik de deelnemerslijst op de website zag, dacht ik even: zal ik afzeggen. Maar ik wil niet dat ze me in de schaakwereld onsportief gaan vinden” aldus Van den Doel. De Leidenaar bleef Smeets met drie partijzeges op rij goed volgen. De vijf andere grootmeesters hadden allen ook al een half of heel punt achterstand opgelopen. De enige grootmeester die roet in het eten van Smeets kon gooien was de nummer één op rating Sergey Fedortsjoek.

Op zondagochtend in de voorlaatste ronde stond dan ook de partij Smeets vs Fedortsjoek op het programma. “Ik ging vanzelfsprekend met wit voor de winst, maar in de tijdnoodfase raakte ik het spoor kwijt” vertelde Smeets “het werd een hele scherpe partij waarin we allebei voor de winst gingen. Ik dacht dan met een remise aan het slot genoeg te hebben voor de toernooiwinst. Toen ik die partij verloor heb ik om het te verwerken de snackbar bezocht om me weer op te laden voor het slot.“

De Oekraïner passeerde Smeets daarmee en pakte de koppositie. In de slotronde moest toen door de enige twee spelers met 4,5 punt – Fedortsjoek en Van den Doel – voor de ongedeelde zege worden gestreden. Na een kwartier en slechts tien zetten hielden zij het echter voor gezien en kozen voor remise en daarmee voor een gedeelde eerste geldprijs. Smeets trof het in de slotronde niet met zijn opponent – de Armeense grootmeester Zaven Andriasian – maar bewaarde zijn beste schaak voor het laatst. In een lange partij overspeelde Smeets ten slotte zijn tegenstander en won die partij onder lichte tijdsdruk op overtuigende wijze. Na de snelle remise van de koplopers kwamen er nog vier spelers langszij met vijf punten. Het toernooi kreeg zodoende zes winnaars, waarbij Fedortsjoek (meeste weerstandspunten) volgend jaar zijn naam op de wisseltrofee zal terugzien. Commentaar van zowel de toernooidirecteur Rudy van Wessel als de winnaar: ‘It was a lotery’.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 11 februari 2013)

Eindstanden

Toernooisite

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *