Be careful what you wish for

Kon-dg2013-column2013-625

In 1978 (zie ANP-archieffoto rechts) moet ik het af en toe gedacht hebben over de lange tijd niet aflatende medekoploper, tijdens het EK Jeugd in Groningen: “Was die Dolmatov maar nooit geboren!” Maar nu is er ontzetting en beroering alom over de vdWiel1978Groningenzelfmoord van Dolmatov.

1 keer landskampioen
Toen En Passant Bunschoten in 2008 aan het project begon, zich drastisch te versterken naast de reeds aanwezige toppers Richard Vedder en Dick de Graaf, werd er ook een doelstelling geformuleerd: eenmaal de landstitel te bemachtigen. Volgens verwachting is dat nu, vrij gemakkelijk, gelukt. Proficiat! Maar is dit succes voor de erbij gesleepte GM’s wel zo welkom? Hadden ze niet liever enkele ‘zure’ tweede plaatsen gescoord, om zodoende de toko draaiende te houden? Gelukkig klinken er inmiddels wat gemodificeerde geluiden vanuit het vissersdorp. Volgend seizoen wordt er wel degelijk serieus deelgenomen. Alleen geen extra dure exotische invallers (zoals Short) en geen overkill. Klinkt verstandig. Maar wanneer de titelstrijd zich dan toespitst, zouden al die reducties wel eens vergeten kunnen worden. Een titel smaakt naar meer. En als een jaar later Sissa ten tonele verschijnt?

Kandidatentoernooi
Na vorige keer de hoop uitgesproken te hebben op een WK-match Anand – Carlsen, moet ik nu toch enige compassie uiten voor Kramnik. Zo sterk kwam hij terug in de tweede turnus te Londen, Vladimir speelde het beste toernooi. In de laatste ronde meende hij begrijpelijkerwijs vol risico op winst te moeten spelen (met een Pirc tegen Ivanchuk). Achteraf had remise dus volstaan en vervolgens wordt hij gestraft voor het spelen van teveel remises! Een onwaardige beslissingsregel voor zo’n belangrijk toernooi. Maar ja, wie verwacht er nog classical common sense van de FIDE? En Anand – Carlsen blijft natuurlijk wel iets om ons op te verheugen.

Les jeux sont faits?
Is het seizoen nu al zo’n beetje ten einde? Niet bepaald, nee. Anish Giri is op dit moment in volle strijd verwikkeld in een FIDE Grand Prix toernooi te Zug (CH). Dat heeft helaas lang niet het thriller-gehalte van de London Candidates, maar een sterk gezelschap is het echt wel. Dit weekeinde gaat het NK Jeugd in vele leeftijdscategorieën van start. Niet meer in Haarlem. Door gebrek aan medewerking van de KNSB, ondanks mijn waarschuwing (!), hebben de uitstekende organisatoren aldaar de handdoek geworpen. Zonde. Het gaat dit jaar gebeuren in het voor niet alle potentiële bezoekers handig gelegen Sneek. Van 4 t/m 17 mei vindt het EK Individueel plaats in Polen. Voor sommige landgenoten een kans om kwalificatieplaatsen te veroveren voor de WK-cyclus.

Cup Finals
Aanstaande zijn ook allerlei bekerfinales. De voetbalfans zijn iets later aan de beurt, maar die van de KNSB is op Hemelvaartsdag, 9 mei. Plaats van handeling: het clubgebouw van onze nieuwe kampioen, En Passant. Dat is wel weer een nice touch. De finalisten, misschien ietwat verrassend, heten Groninger combinatie, Utrecht, Zukertort Amstelveen en HMC Calder. Ik gok op de Bosschenaren. Of toch de Groningers?

En een WK
Bij het ontbijt tijdens het SWIFT-toernooi in Brussel, 1987, gingen de gesprekken, als Karpov en Kasparov erbij waren, veelal over het WK Snooker. Ook toen al in Sheffield. K & K hadden het net op de BBC ontdekt en zagen het ook als een denksport. Zelf mag ik het ook graag een beetje volgen. Niet uur na uur, we zijn nog niet op zoek naar een andere dagtaak. In deze Spinning Wiel ga ik geen wensen uiten, maar een voorspelling (gokje) kan er nog wel van af. Voor het eerst zal een Chinees, Ding Junhui, de finale bereiken. Gewaagd, want hij zal onderweg waarschijnlijk nog met de nr. 1 van de wereldranglijst, Mark Selby, moeten afrekenen. Nieuwe sterren zijn altijd interessant: Michael White, onthoud die naam! Zullen ze bij Charlois/Europoort zeker doen. De flamboyante titelverdediger Ronnie O’Sullivan heeft een jaartje vrijaf genomen, om nu bij het WK weer op te duiken. Kan je dan in topvorm zijn?

Andere foute wensen
Je moet vooral niet een indrukwekkend Koningslied willen maken met inzendingen van een dwarsdoorsnede van de Nederlandse massa. U weet wel, dat volk dat dol is op Torremolinos en Frans Bauer. Resultaat: een bonte compilatie taal- en stijlfouten. Als dit bedoeld is als komische weerspiegeling van W.-A.’s vroege schoolprestaties, stuur dan LIKE. Als het lied volstrekt serieus bedoeld is, stuur dan SLIJK. Wie wenst nieuwe rijkdommen aan te boren, schaliegas (what on earth? Impronouncable, too.), destabiliseert de grond, veroorzaakt kleine aardbevingen en laat de woningmarkt voor omwonenden verder instorten.

En ga zo maar door
Wiel_vdJohn-LCT125mvScholieren in Leiden hebben iets te hard gebeden om vrije dagen. Goed gedaan. Na doodsbedreigingen en later een bomdreiging wordt er inderdaad minder les gegeven. Schoolpleinen krioelen van de politiemensen en de angst doceert. Zo kost het Leiden weinig moeite om het laagste gemiddelde IQ van het land vast te houden! Ik ga hier dus niets wensen, no sirree. Hoogstens af en toe aardig weer zonder extreme hittegolven. Want wat gebeurde er onlangs met mijn wens dat de Spaanse hegemonie in het voetbal doorbroken zou worden? Bedankt, god. Nu zijn het de Duitsers!

(John van der Wiel)

 

(Foto’s archief Maaijveld en ANP-internetarchief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *