Jeroen van den Berg: ‘we wilden perse iets nieuws..’

Verandering625

(Foto vlnr: CEO Tata Steel Dook van den Boer, toernooidirecteur Jeroen van den Berg en gelegenheidscommentator over de deelnemers in de A-groep NK Anish Giri)

Tata Steel Chess toernooidirecteur Jeroen van den Berg kon het maar niet genoeg benadrukken tijdens de persconferentie op woensdagochtend 9 oktober in het Dudok congrescentrum op het Tata Steel terrein; “We wilden na 75 jaar wel eens iets nieuws”. De 76ste editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 10-26 januari 2014.
Ook Tata Steel directeur Dook van den Boer drukte zich in dezelfde bewoordingen uit in zijn openingswoorden. “Iedere schaakliefhebber kan echter met een gerust hart ademhalen. Aan de amateurgroepen veranderen we niets. We gaan echter dit keer buitenshuis spelen”.

Eindhoven-Tata400Een ieder vreesde het ergste, maar Dook van den Boer had de eer, zoals hij zelf verkondigde, om de schaakwereld in te lichten over de wijzigingen in de grootmeestergroepen van het komende toernooi. De A-groep zal rond de rustdagen een keer verhuizen naar het Rijksmuseum in Amsterdam en de High Tech Campus in Eindhoven. Hé, waar kennen we die van? Ja van het NK in 2010. “De campus is een plek waar uitzonderlijke geesten zich thuis voelen”, aldus Bert-Jan Woertman de marketing & communicatie directeur van het High Tech Campus. Op bijgaande foto samen met Van den Boer naast een schilderij van een andere ‘uitzonderlijke geest’: Einstein. Hij benadrukte nog eens het vernieuwende element vanuit Eindhoven tijdens het NK met Loek van Wely, die tijdens het spelen enige stress detectoren droeg.

Giri-NL-tata2014-400Het aangeven van het spelen in het Rijksmuseum ging vergezeld van een replica van de ‘Staalmeesters’ van Rembrandt van Rijn. Het doek hangt normaal op het kantoor van directeur Van den Boer. Het origineel hangt in het Rijksmuseum en daar zal dus een ronde (4e ronde, 15 januari) van de A-groep worden gespeeld. In Eindhoven zal er een ronde op 23 januari (negende ronde) worden gespeeld. Voor die buitenshuis ronden zal er zowel voor als na die partij een rustdag zijn.

Voor de jongeren uit de twee extra speelsteden wordt een speciaal programma ontwikkeld om hen te laten ervaren hoe boeiend schaken is. Op de vraag aan Van den Boer dat het toch een ‘beetje vreemdgaan lijkt’ kreeg ‘ie de lachers op zijn hand en gaf Tata’s CEO aan dat hij ‘echt niet weet hoe vreemdgaan is en zich daarbij ook niets kan voorstellen’.

Het deelnemersveld in de A-groep is nagenoeg compleet. Elf van de twaalf spelers in de A-groep zijn bekend. Die twaalfde speler zal later worden bekendgemaakt. “Ja, je zou het een wildcard kunnen noemen”, zei Van den Berg tegen een journalist. Op de vraag waarom er nu 12 spelers in de A-groep spelen, werd nog eens gewezen op het twee ronden elders spelen met de rustdagen er omheen. De B- en C-groep wordt samengevoegd (deels ook om economische redenen) en bestaat wel uit veertien spelers. Er zal gewoon worden gespeeld in alle weekenden en weer samen met alle amateurgroepen.

Giri-comment-tata2014-400De samenstelling van de A-groep werd door Van den Berg vrijgegeven. Drie spelers uit de mondiale junioren top en vijf spelers uit de top tien van de wereld. Daarbij gaf onze nationale kampioen Anish Giri op humorvolle wijze enige kenmerken van die speler.

Een kleine bloemlezing door Giri over die A-groep:

* Richard Rapport: “Ja, dat is jammer. Hij is jonger dan ik. Ik ben dus niet meer de jongste.. hij is van wisselend niveau, maar aanvallend heel creatief.”

* Loek van Wely: “De Nederlandse legende met een groot vechtkarakter. Vijf jaar geleden was hij boos op zichzelf en de hele wereld, maar is sterk teruggekomen. Zijn sterkste punt is dat hij snapt zijn tegenstanders. Leeftijd zegt dus niets.”

* Wesley So: “Voormalig toptalent en de verwachtingen waren hoog. Het leek er even op dat ‘ie ging stoppen, maar speelde de laatste tijd weer veel en heeft een rating boven de 2700. Dus topvijftig van de wereld.”

* Arkadij Naiditsch: “… hij is niet meer zo jong .. ” Jeroen: “maar hij is 28 jaar..? En altijd nog een rating van 2724”

* Anish Giri: “De mondiale nummer één bij de junioren”, kondigde Van den Berg hem aan, waarop Giri verder ging met “Ja, hij was op weg naar de toptien van de wereld. Ik zal maar verdergaan met ik, want iemand vertelde me ooit dat als je in de derde persoon over jezelf spreekt, is dat een teken van gekte. Ik stond zelfs even vijftiende, maar ik moet die slag nog maken. MIsschien lukt het door Tata Steel te winnen…”

* Leinier Dominquez: “Zijn naam klinkt heel interessant en komt van Cuba, maar hij is niet zo gevaarlijk als zijn naam klinkt”.

* Sergey Karjakin: “Sergey is heel ambitieus en heeft zelfs een sponsor. Zijn doel is de schaakkroon terug te brengen naar Rusland”.

* Boris Gelfand: “Die is al ruim 20 jaar een topspeler, nu zelfs een toptien speler. Maar hij is 45 en dat is oud voor een schaker”.

* Fabiano Caruana: “Ik ken hem goed en hij heeft die sprong naar de top wel al gemaakt”.

* Hikaru Nakamura: “Is een erg ambitieuze speler en wil ooit nog eens wereldkampioen worden”.

* Levon Aronian: “Is een drievoudig winnaar in Wijk aan Zee. Ik verloor in het Ambertoernooi met 2-0 van hem en mijn moeder was daarbij en zei later dat het niet erg was om van de wereldkampioen te verliezen, maar dat is hij nog niet”.

De twaalfde speler wordt – zoals eerder al genoemd – later door Jeroen van den Berg bekendgemaakt. “Als ze nu zien dat de twaalfde speler nog niet is vastgesteld, zal de komende periode mijn mailbox ongetwijfeld vollopen”. Op de vraag waarom zowel Carlsen als Anand niet aanwezig zijn, vertelde Van den Berg dat die twee eind november hun tweekamp hebben gespeeld en dan wel enige rust zouden willen. Giri repliceerde dit met: “Als Carlsen verliest kun je wel een telefoontje verwachten..”

We zullen het in december ongetwijfeld allemaal wel weten.

(Verslag en foto’s Jan Bey)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *