Anand vs Carlsen: nieuwe match van de eeuw..

WK-Anand-Carlsen625(Foto © Maaijveld 2013)

De nummer 1 van de mondiale ratinglijst – en de grote favoriet om de volgende wereldkampioen te worden – Magnus Carlsen mag van 7-28 november gaan proberen de geroutineerde meervoudige wereldkampioen Anand Viswanathan van zijn sokkel te spelen in een officiele FIDE WK-match. Een match tussen een 22-jarige topper tegen een kampioen die 44 jaar is!
In Chennai (India) is er op 7 november een openingsceremonie en dan vanaf 9 november twaalf partijen, met na elke twee partijen een rustdag. Tot de laatste twee partijen: ronden 11 en 12 hebben een rustdag ervoor en erna. Bij een gelijke stand volgt een tiebreak op 28 november. Laten we hopen dat die niet nodig is en dat we leuke aanvallende partijen te zien krijgen.

Anand
De ervaren tovenaar uit India is al ruim twintig jaar in de top van de wereld aan het spelen. Hij speelde matches tegen onder meer Karpov, Kamsky, Kasparov, Shirov, Kramnik en Topalov. Voorwaar niet de eerste de beste spelers om een WK-titel te kunnen bemachtigen of te behouden. In 2000 (vs Shirov) won hij zijn eerste WK-titel. In 2007 won hij het kandidatentoernooi in Mexico om dan in 2008 opnieuw wereldkampioen logoWK-match2013-250site worden. Hij verdedigde zijn titel in 2008 succesvol tegen Kramnik (6½-4½), in 2010 had hij succes tegen Topalov en in 2012 sloeg hij de aanval op zijn titel af tegen Gelfand. De koffiedik kijkers denken dat Anand’s ervaring hem zal moeten redden van een grote nederlaag.

Carlsen
Carlsen werd de nummer één van de ratinglijst op 19 jarige leeftijd in de ratinglijst van januari 2010 en bleef aan top van die ratinglijst vanaf juli 2011. Hij speelde toen geen WK-matches, omdat hij zich niet kon verenigen met het gebruikte format in die WK-cyclus. Hij won vervolgens eerder dit jaar het kandidatentoernooi in Londen. Hoewel hij aan het slot van dat toernooi erg nerveus werd en bijna zijn kansen vergooide. Anand zal ongetwijfeld goed gekeken hebben naar dat slot in zijn voorbereiding op deze match. De match-ervaring van Carlsen is niet groot. Op 16-jarige leeftijd verloor hij een match tegen Aronian met een snelschaakpartij. Belangrijk zal blijken te zijn dat hij Anand als secondant heeft bijgestaan in zijn WK-match (2010) tegen Topalov.

De ‘bookmakers’ hebben wereldwijd een grote voorkeur voor Carlsen, maar de redacteur van schakersinfo moet nog zien dat hij de ervaren Anand van zijn troon kan stoten.

(JB)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *