Aronian wint Tata Steel Chess Tournament

Tata2014-1-2-3-625(Foto  Tata: .. van de prijsuitreiking van de Tata Steel Masters groep. Winnaar Levon Aronian (links) met Sergey Karjakin (midden) en Anish Giri (rechts), die de tweede plaats deelden)

Levon Aronian heeft de 76e editie van het Tata Steel Chess Tournament gewonnen. Het is de vierde keer dat hij het schaaktoernooi in Wijk aan Zee op zijn naam schrijft. “Dit is mijn favoriete toernooi”, zo zei hij na afloop. Aronian noemde het Tata Steel Chess Tournament eerder al “Het Wimbledon van het schaken”.  De winnaar was positief over de nieuwe opzet van het toernooi: “Ik vind het goed dat we ook twee keer buiten Wijk aan Zee hebben gespeeld. Het is een mooie gelegenheid om meer mensen in contact te brengen met de schaaksport. Het reizen vond ik geen probleem, wat mij betreft mogen er zelfs minder rustdagen zijn”, aldus Aronian. Hij won het Tata Steel Chess Tournament ook in 2007, 2008 en 2012. Anish Giri sleepte een gedeelde tweede plaats in de wacht (samen met Sergey Karjakin). Het is het beste Nederlandse resultaat in Wijk aan Zee sinds de overwinning van Jan Timman in 1985. Giri was bovendien de enige van de twaalf grootmeesters uit de Tata Steel Masters die ongeslagen bleef. Loek van Wely eindigde als 8e.

 

Bij de Tata Steel Challengers won Ivan Saric en verdiende daarmee een plaats in de Tata Steel Masters groep tijdens de volgende editie van het Tata Steel Chess Tournament. Jan Timman behaalde de tweede plaats, die hij deelt met Baadur Jobava.

 

Nieuwe opzet toernooi

“Bij de presentatie van de nieuwe opzet van het Tata Steel Chess Tournament hebben we aangegeven dat we door een partnerschap met het Rijksmuseum, de High Tech Campus en de KNSB een breder platform voor het toernooi en de schaaksport wilden creëren”, zo zei Dook van den Boer (directeur Tata Steel in IJmuiden) vanavond bij de prijsuitreiking. “Terugkijkend denk ik dat we mogen stellen dat we daarin zijn geslaagd. We hebben meer bezoekers getrokken, nieuwe doelgroepen bereikt en veel aandacht voor het toernooi en de schaaksport gecreëerd. Na een evaluatie van de nieuwe opzet gaan we de 77e editie van het Tata Steel Chess Tournament voorbereiden. Die zal plaatsvinden van 9 tot en met 25 januari 2015. Daarvoor nodig ik u alvast van harte uit”, aldus Van den Boer.

 

Verrassende ontknoping

Het leek er lang op dat Aronian de 76e editie van het toernooi ongeslagen zou afsluiten, maar Loek van Wely slaagde er vanmiddag als enige tegenstander in om Aronian te verslaan. Dat zorgde voor de nodige opwinding in de speelzaal. Aronian: “De partij tegen Van Wely was voor mij de meest interessante partij van het toernooi, vol complexe ideeën en met veel interessante posities. Lang ging ik er vanuit dat ik deze partij niet kon verliezen, maar ik blunderde in tijdnood”.

 

Nieuwe trofee

De nieuwe trofee voor de eerste prijs bestaat uit een stalen balk die een stresstest (crashtest auto) heeft doorstaan. Dit symboliseert de band met Tata Steel én de mentale kracht waarover een schaakspeler moet beschikken, waaronder het vermogen om tegenslag te kunnen incasseren.

Tata-persb-logo

Grootmeesters doen High Tech Campus Eindhoven aan

Tata-Campus625(Foto Tata: .. van de openingszetten van de cruciale partij tussen Levon Aronian (links) en Sergey Karjakin (rechts). Aronian gaat momenteel met een half punt voorsprong op Karjakin aan de leiding van het Tata Steel Chess Tournament. Als Karjakin vanmiddag weet te winnen, neemt hij de leiding over.)

De twaalf schaakgrootmeesters uit de Tata Steel Masters groep zijn vanmiddag op de High Tech Campus Eindhoven begonnen aan hun negende ronde van het Tata Steel Chess Tournament. Na de partijen van vorige week in het Rijksmuseum in Amsterdam is dit hun tweede ‘uitwedstrijd’. Wethouder Joost Helms van de Gemeente Eindhoven en Karl Köhler, CEO van Tata Steel in Europa, openden de speelronde met de traditionele gongslag. Meerdere grootmeesters zijn nog in de race om het toernooi te winnen en met nog twee speelrondes te gaan begint de ontknoping van het Tata Steel Chess Tournament dichterbij te komen.

Nick Schilder opent 8e speelronde Tata Steel Masters

Grootmeesters in Rijksmuseum en Eindhoven. De 76e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 10 tot 26 januari 2014. De schakers uit de A-Groep (Tata Steel Masters) speelden op 15 januari in het Rijksmuseum in Amsterdam en spelen vandaag op de High Tech Campus Eindhoven. De overige rondes spelen zij traditiegetrouw in Wijk aan Zee, waar ook de B-Groep (Tata Steel Challengers) en de amateurtoernooien worden gespeeld.

Giri-Aronian-Nick625(Foto Vincent Bloothoofd: ..Nick Schilder die de openingszetten van Giri en Aronian nauwlettend gadeslaat)

Vanmiddag heeft Nick Schilder (van het bekende Volendamse duo Nick & Simon) met een gongslag de 8e speelronde geopend van de Tata Steel Masters op het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee. Nick Schilder is een fervent schaakliefhebber en vertelde na afloop dat hij sinds een jaar of drie het schaken weer serieus aan het oppakken is. Hij kent Anish Giri en wilde hem vandaag aanmoedigen in de voor Giri cruciale partij tegen de nummer twee van de wereld, Levon Aronian, die momenteel het klassement leidt. Mocht Giri er vanmiddag in slagen Aronian te verstaan, dan komen beide grootmeesters gezamenlijk aan de leiding te staan.

Grootmeesters in Rijksmuseum en Eindhoven
De 76e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 10 tot 26 januari 2014. De schakers uit de A-Groep (Tata Steel Masters) speelden op 15 januari in het Rijksmuseum in Amsterdam en gaan op 23 januari schaken op de High Tech Campus Eindhoven. De overige rondes spelen zij traditiegetrouw in Wijk aan Zee, waar ook de B-Groep (Tata Steel Challengers) en de amateurtoernooien worden gespeeld.

Tata-persb-logo

Grootmeesters tussen oude meesters in Rijksmuseum

Tata-nachtwacht-RM-si625

Twaalf grootmeesters uit de Tata Steel Masters groep zijn woensdagmiddag 15 januari in het Rijksmuseum begonnen aan de vierde ronde van het Tata Steel Chess Tournament. Daarmee heeft het Rijksmuseum vandaag naast het hoogste aantal oude meesters ook de meeste grootmeesters in huis. Voordat de topschakers aan hun partijen begonnen, namen ze een kijkje bij De Nachtwacht.

Grootmeesters in Rijksmuseum en Eindhoven
De 76e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 10 tot 26 januari 2014. De schakers uit de A-Groep (Tata Steel Masters) spelen vandaag in het Rijksmuseum in Amsterdam en op 23 januari op de High Tech Campus Eindhoven. De overige rondes spelen zij traditiegetrouw in Wijk aan Zee, waar ook de B-Groep (Tata Steel Challengers) en de amateurtoernooien worden gespeeld.

(Foto (Tata persbericht): grootmeesters uit de Tata Steel Masters groep bij De Nachtwacht, voor aanvang van de vierde ronde van het Tata Steel Chess Tournament)

Tata-persb-logo

Tata-bohm-RM625

Internationaal schaakmeester Hans Böhm heeft dinsdagmiddag 14 januari op het Max Euwe Plein in Amsterdam gespeeld tegen een beroemd personage uit De Nachtwacht van Rembrandt.

Het aanwezige publiek mocht de 17e eeuwse bekende Nederlander tips geven om Böhm te verslaan. De schaaktweekamp tussen coryfeeën uit verschillende tijdperken vormde een opwarmertje voor de partijen die de wereldtopschakers op woensdag 15 januari (alleen de Masters groep) in het Rijksmuseum te Amsterdam spelen, als onderdeel van de 76e editie van het Tata Steel Chess Tournament.

(Foto (Tata): Hans Böhm en een personage uit de Nachtwacht in het kader van de 76e editie van het Tata Steel Chess Tournament)

Tata-persb-logo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *