Nikolic overtuigend winnaar Noteboomtoernooi

Rausis-Ikonnikov-Nikolic625(Foto Maaijveld vlnr: de nummers twee en drie Rausis en Ikonnikov en winnaar Nikolic met wisseltrofee)

De Leiderdorpse grootmeester Predrag Nikolic (Bosnië & Herzegovina) was – na vijf partijwinsten op rij – een ronde voor het einde al zeker van de eindzege en kon daarom volstaan met een snelle remise tegen de Letse grootmeester Igor Rausis. Hierdoor kreeg de 74ste editie van het Noteboom weekend schaaktoernooi weer een winnaar uit de Leidse regio. Nikolic vertelde bij de prijsuitreiking dat hij dit toernooi in de afgelopen twintig jaar nu al voor de vierde keer heeft gewonnen: “Ik dank jullie voor een mooie traditie; deze keer verdedigde ik zelfs de club-eer van LSG”.

Het evenement met zo’n driehonderd schakers in drie sterktegroepen behoort tot één van de oudste schaaktoernooien ter wereld. Een belangrijk kenmerk is dat er in zes speelronden een specifiek – veelal random – indeling wordt gemaakt en dat de resultaten niet worden doorgegeven aan de Wereldschaakbond FIDE. Hierdoor komen er onder meer (groot)meesters op af die een kans willen maken op een goede geldprijs zonder hun internationale rating geweld aan te doen. Het kan echter ook gebeuren dat zo’n grootmeester een nationaal talent treft en een remise of een nederlaag moet toestaan. Dat overkwam de Russische grootmeester Viacheslav Ikonnikov die na een harde nederlaag in de eerste ronde voluit de achtervolging in moest zetten. Grootmeester Igor Rausis (Letland) kwam ook al in de openingsronde niet verder dan remise en de Zweedse grootmeester Ulf Andersson verliet het evenement zelfs voortijdig na drie remises op rij. Rausis zou uiteindelijk samen met Ikonnikov de tweede en derde prijs delen.

De belangrijkste Leidse troef grootmeester Erik van den Doel moest in de derde ronde eveneens een nul noteren tegen FIDE-meester Raoul van Ketel, voorzitter van organisator Leidsch Schaakgenootschap (LSG). “Het was als grootmeester niet zo professioneel van mij om in tijdnood te komen”, verklaarde Van den Doel. Van Ketel bleek in de tijdnoodfase een stuk geraffineerder waardoor de Leidse grootmeester uiteindelijk genoegen moest nemen met een gedeelde vierde tot en met tiende plaats. De B-groep en C-groep werden overtuigend gewonnen door respectievelijk LSG’er Marco de Mooij en HMC jeugdtalent Cas Kok.

(Jan Bey, voor het Leidsch Dagblad en schakersinfo, foto’s Maaijveld)

Eindstand A  –  Eindstand B  –  Eindstand C

Winnaars-Noteboom-2014
(Foto Maaijveld vlnr: Marco de Mooij B-groep, Predrag Nikolic A-groep en Cas Kok C-groep)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *