Robert Klomp nieuwe eindredacteur schakers.info

Robert_KlompTMGS625(Foto ‘themindgameshop.com’: Robert Klomp, ICT project manager, webdesigner en schaak- speler/organisator)

Na 12 jaar stopt Schakers.info eindredacteur Jan Bey met de eindverantwoording van de website www.schakers.info. Met veel liefde en interesse voor de schaaksport voorzag hij deze website Bey-redactievan relevant schaaknieuws. De site werd al vrij snel www.schakersinfo.nl genoemd, met name doordat vaste columnist John van der Wiel schakersinfo.nl kennelijk beter vond klinken. Om die reden ging SI voortaan door het leven onder twee domeinnamen: schakers.info en schakersinfo.nl.

Na de start in 2002 bestond de redactie naast Jan Bey onder meer uit een Johan Hut, Harmen Jonkman, Geert van der Stricht en Edwin van Haastert. Dankzij sponsoring door uitgever Wim Andriessen van New In Chess beschikte SI over kleine vergoedingen voor technisch materiaal en foto’s uit alle windstreken, die op hun beurt ook weer door de uitgever werden gebruikt in hun nieuwsvoorziening. In die periode waren er dagelijks meer dan 1500 bezoekers en tijdens competitieweekenden zelfs het dubbele aantal. SI was de enige site die alle partijen uit de Meesterklasse verzamelde met hulp van alle teamleiders. Vandaag de dag kunt u nog altijd na een competitie-zaterdag op zondag en maandag een overzicht van wedstrijdverslagen en de partijen bekijken.

Schakers.info was ten tijde van de oprichting de enige Nederlandse site met schaaknieuws. Later kwamen daar Chessvibes.com (Peter Doggers) en Schaaksite (Kees Schrijvers) bij. In 2009 werd voor een andere insteek voor SI gekozen: een nieuwe vorm als online schakersmagazine met twee – en driezetten (Yochanan Afek), boekbesprekingen (Richard Vedder), coluBoekenstand-DBZ350mns (John van der Wiel), foto’s (Maaijveld), KNSB-competitie (Jan Bey) en nog veel meer achtergrondinfo uit de schaakwereld. De site voorziet anno 2014 nog altijd in een behoefte van zo’n 750 dagelijkse bezoekers.
Nadat de uitgever enkele jaren geleden met zijn steun stopte, ging de website verder met een andere boekhandel. Dit werd de online boekhandel De Beste Zet van Erika Sziva (foto Maaijveld: Erika tijdens het Leiden Chess Tournament).

Oproep
In december 2013 verscheen er een oproep voor de opvolging van Bey als eindredacteur – die wegens gezondheidsredenen wilde stoppen – en daar reageerden meerdere gegadigden op. Allen zijn sympathieke regelmatige bezoekers van deze website sinds de oprichting.
Boekhandel De Beste Zet met Erika Sziva (en Robert Klomp) heeft zich uiteindelijk opgeworpen om de website schakers.info te laten voortbestaan. Dat is een goede zaak, want veel schakers kiezen nog dagelijks via hun opstart voor schakersinfo als eerste blik op hun beeldscherm. Jan Bey zal in de naaste toekomst een bescheidener rol gaan spelen en nog wel met regelmaat kopij aanleveren, maar de eindverantwoording ligt bij Robert Klomp met assistentie van Erika.

“Ik spreek de wens uit dat u SI net zo veel blijft lezen/bezoeken als u bij mij in al die jaren deed. De redactieleden Richard Vedder en John van der Wiel hebben te kennen gegeven door te willen gaan, een goede zaak. Binnen een afzienbare periode zullen – vanuit het netwerk van Erika en Robert – er vast wel enige nieuwe medewerkers bij komen. Hartelijk dank voor uw jarenlange trouwe bezoek – ik deed het graag – en nog veel plezier met schakersinfo”.

Jan Bey.