Schaakevenementen in juni

schaakevenementen

Deze rubriek zal aan het aan het begin van de maand een overzicht geven van de belangrijkste schaakevenementen in binnen- en buitenland voor de komende maand. Het zal geen uitputtende opsomming worden, dus geen toernooikalender, maar evenementen die volgens de redactie extra aandacht verdienen.

8e BPB Limburg Open   6 t/m 9 juni 2014 (Pinksterweekeinde)

Na het wegvallen van het BSG Pinkstertoernooi als 4 daags weekendtoernooi is het BPB toernooi in Maastricht onbetwist het grootste Pinkstertoernooi van ons land. Dit blijkt ook uit de deelname van acht 2500+ spelers, waaronder drie Nederlandse coryfeeën: Erwin L’ami, Eric van der Doel en Sipke Ernst. Er worden rond dit toernooi een aantal leuke activiteiten georganiseerd, waarbij het “schaken tegen de beer” wordt ingevuld door Manuel Bosboom op zaterdagmiddag 7 juni. Manuel is qua postuur natuurlijk niet een echte beer, maar als het op schaakkracht aankomt, zult u het niet gemakkelijk krijgen.

Website: http://www.limburgopen.nl/

 

In het buitenland springen er de komende maand twee toernooien boven uit:

2nd Norway Chess 2014   2 t/m 13 juni 2014 NoLogoNorwayChess2014-RGB

Dit toernooi wordt, zoals de naam al zegt, gehouden in het land van wereldkampioen Magnus Carlsen. Sinds zijn opkomst in de schaakwereld is Noorwegen een echt schaakland geworden met een aantal grote toernooien en dit jaar ook nog eens de Olympiade.

Aan het tweede Norway Chess toernooi nemen 7 van de 14 hoogste FIDE ratinghouders deel. Dit levert een indrukwekkend startveld op, met onder andere Magnus Carlsen, Levon Aronian, Alexander Grischuk en Fabiano Caruana. Voor Nederland is het verheugend dat Anish Giri als laatste speler is toegevoegd. Hij krijgt de kans om op topniveau de degens te kruisen en met een goed toernooi zal hij zich kunnen melden in de top 10 van de wereld.

Mocht u zich afvragen waarom Simen Agdestein ook meespeelt in dit supertoernooi: hij heeft de tweekamp gewonnen tegen Jon Ludvig Hammer om de 10e deelnemersplaats (die naar een Noor gaat).

Website: http://norwaychess.com/en/the-tournaments/

 

World Rapid and Blitz Championships 2014   15 t/m 21 juni 2014

De heren die in Noorwegen hebben meegespeeld zullen weinig rust krijgen. Ze verschijnen twee dagen later in Dubai aan de start van dit nog sterker bezette toernooi, maar nu snelschaak en rapid. Met een prijzenpot van 400.000 dollar en een eerste prijs van 40.000 dollar is het niet vreemd dat iedereen uit de top van de wereld hier aan mee wil doen. Uit Nederland zullen drie spelers act de préséance geven: Anish Giri, Loek van Wely en Ivan Sokolov.

Op dit moment zijn er al 102 deelnemers met een elo boven de 2500. Om het nog indrukwekkender te maken, er zijn 27 spelers boven de 2700 en dan te bedenken dat er daarvan in totaal slechts 45 zijn.

Website: http://dubai2014wrb.com

(Robert Klomp)