Gaan we het maken? (En zo ja, waar?)

column-juni2014

Terwijl Nederland langzaam oranje kleurt, worden wij op alle manieren opgewarmd voor Brazilië. Vooral ook letterlijk! Dan zit Giri eigenlijk beter, in Noorwegen. Tot dusver is hij verdienstelijk bezig in het toptoernooi aldaar, al zat het tegen Topalov nogal mee.

Het thuisvoordeel

Opvallend is, dat Simen Agdestein, schaakveteraan kan je oneerbiedig zeggen, nog ongeslagen is! En met goed spel: tegen Karjakin had hij zelfs kans op meer dan een halfje. Carlsen daarentegen is op eigen bodem helemaal niet goed bezig. Meerdere matige partijen en als hij van Aronian verloren had, wat een tijdlang best mogelijk was, had hij met -1 onderin gebungeld. Hoe zal het ‘thuisvoordeel’ uitpakken voor hockeyers en voetballers?spinningwiel

Met een stokkie en Wakkie

Het WK Hockey in Den Haag is vanuit Nederlands oogpunt nu al een succes. Aardig detail: Johan Wakkie, directeur van de hockeybond (na een mislukte sollicitatie bij de schaatsbond), is een schaakliefhebber en hij heeft geregeld dat er bij dat WK ook schaakmanifestaties zijn. Hans Böhm loopt er dagelijks rond en wie weet wat daar voor goeds uit voortkomt. Mijn hockeyvoorspelling: de Oranje-mannen halen zilver (1e Australië) en de damesploeg wordt wereldkampioen, al zal dat zeker niet eenvoudig lukken.

Andere sporters

Het oranjegevoel heeft reeds voor de zomer veel voeding ontvangen. Onlangs pakten de Nederlandse darters het WK Doubles. In de finale tegen Engeland (3-0) haalden Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld een totale legs-score van 10-2 tegen Adrian Lewis en Phil Taylor, toch bepaald niet de minsten. Een vreselijke vernedering voor de Engelsen, die deed denken aan de Olympische halve finale hockey in Londen (2-9). Voorts hebben we een geweldig wielertalent. Hij werd 7e in de Giro d’Italia en doet het in de Dauphiné Libéré nog beter. De lichting Gesink-Mollema zal binnenkort bij hem verbleken.

Wilco Kelderman

Helaas rijdt Wilco Kelderman (23) dit jaar nog niet de Tour de France. Dat bespaart de Fransen weer enkele problemen. ‘Euh, Quel…daire…?’ D’accord, pour vous c’est Dutroux! Zou Mart Smeets het durven zeggen? Nederlandse talenten worden doorgaans erg langzaam ‘gebracht’. Ben ik het niet mee eens. In de Belkin-ploeg ontbreekt ook Robert Gesink, die van een recente operatie wegens hartritme-stoornissen vrij goed, maar nog niet optimaal hersteld is. Het zal vooral moeten komen van Bauke Mollema (Laurens ten Dam? Altijd een groot vraagteken.), maar verwacht geen wonderen van hem. De toekomst heet: Kelderman.

De selectie van Louis

Van Gaal durft zeker jonkies voor de leeuwen te gooien, maar daarbij moet je natuurlijk wel de juiste keuzes maken. Met de meeste afvallers van zijn preselectie was ik het absoluut eens. Promes, wat had die daar te zoeken? Rekik: bijna elk tegendoelpunt van PSV begon met een fout van hem! Maar Patrick van Aanholt, de linksback van Vitesse, had hij zeker mee moeten nemen. Uitstekende voetballer, ik zie hem meer als een middenvelder, die samen met Depay een levensgevaarlijke linkerflank had kunnen vormen, die dan meteen de aandacht van Robben zou afleiden. De zeer onervaren Kongolo had Van Gaal bijvoorbeeld best thuis kunnen laten.

En dus…

We moeten daarom vrezen voor de zware groepsfase. Dat de finalisten van 2010 in dezelfde poule zitten, is natuurlijk een schande, maar het is nu een beetje laat om dat nog te veranderen. Laten we eerst die foute Sepp Blatter eruit schoppen en video-arbitrage invoeren. Twee challenges per team per wedstrijd, zou ik zeggen. Mocht Oranje vroegtijdig sneuvelen, nou ja, dan kunnen we ons concentreren op ‘moge de beste winnen’. Want de Nederlander die verreweg de grootste kans maakt op de finale, is Björn Kuipers.

Thuisvoordeel?

vanderwiel_column80x67Erg origineel is het niet, maar ik voorspel dat Brazilië het WK wint. Tegenstander in de finale: Italië of Spanje. Heb ik toch een verrassing voor u: de beste blauwgele speler van het toernooi zal heten…Marcelo! En, let op Fred. Maar het thuisvoordeel in Stavanger? Ik weet het niet. De winnaar zal er eentje zijn met de fameuze Ka-klank. Na deze ‘porta aperta’-predictie wens ik u alvast een geweldige sport- en schaakzomer!

John van der Wiel