Schaakevenementen in juli 2014

schaakevenementen

 

Nadat er afgelopen maand vooral op internationaal niveau een aantal toptoernooien heeft plaatsgevonden is het nu de beurt aan het schaken in Nederland.

Nederlands Kampioenschap Schaken 2014

Wanneer: 05-07-2014  –  13-07-2014

Het individuele kampioenschap bestaat dit jaar zowel bij de dames als de heren uit  zeven rondes. Hoewel sterk bezet lukt het ook dit jaar weer niet om bij de heren de top acht aan de start te krijgen. Waar zijn de tijden gebleven van de top twaalf ? Hoewel het verheugend is dat Loek van Wely en Sergey Tiviakov meespelen, missen we nu Anish Giri en Ivan Sokolov. Het is al jaren bekend dat dit toernooi vooral te lijden heeft aan geld cq sponsorgebrek.

Bij de dames is er, behalve Lisa Schut, wel de gehele top aanwezig. Dit belooft dan ook een spannende strijd te worden. Kunnen Peng en Lanchava dit jaar wel de “jonkies” van zich afhouden nadat dit vorig jaar niet lukte toen Lisa Schut de titel voor zich opeiste?

Toernooi website: http://www.nkschaken.nl/

 

8e Leiden Chess TournamentLeiden Chess Tournement

Wanneer: 11-07-2014 –  20-07-2014

Het Leiden Chess Tournement is een vast onderdeel geworden op de Nederlandse schaakkalender. Het toernooi wordt nu al weer voor de 8e keer georganiseerd en mag zich elk jaar verheugen op steeds meer aanmeldingen. Dit neemt dusdanige proporties aan dat er zelfs een wachtlijst moest worden ingesteld. Leiden Chess heeft ook dit jaar op de topborden een aantal grote namen weten t strikken. De bekendste hiervan zijn Pedrag Nicolic en John van der Wiel.

Toernooi website: http://www.leidenchess.nl/

 

Open Nederlands Kampioenschap Schakenonk

Wanneer: 21-07-2014 – 31-07-2014

Het derde grote evenement van de maand juli is een klassieker, het Open Nederlands Kampioenschap Schaken in Dieren. Er is bijna geen schaker te vinden die niet zelf ooit heeft meegedaan of op zijn minst een paar clubgenoten heeft die acte de préséance hebben geven. Voor mijzelf was het in een tent in de regen, cricket spelen en Janus van der Wal midden in de nacht tegenkomen in de kleedruimte met vragen over allerlei stellingen. Een week om nooit te vergeten.

In het hoofdtoernooi is tot dit moment Erwin L’Ami de hoogste ratinghouder. Erwin is de afgelopen jaren langzaam maar gestaag aan het klimmen op de ratinglijst, zo heeft hij nu bijna Loek van Wely ingehaald. Met een goed toernooi zou dit zomaar kunnen lukken.

Toernooi website: http://onk.schaakbond.nl

 

In het buitenland zijn er twee klassiekers, het toernooi in Dortmund en het toernooi in Biel.

 

42. Sparkassen Chess-Meeting Dortmund

Wanneer: 12 juli 2014  –  20 juli 2014

Dortmund heeft niet meer de grandeur uit de tijd dat bijvoorbeeld Jeroen Piket dit toernooi won in 1994. De organisatie nodigt de laatste jaren steeds meer Duitse spelers uit, maar met Vladimir Kramnik en Peter Leko blijft het een interessant toernooi om te volgen.

Website: http://www.sparkassen-chess-meeting.de/2014/

 

47th Biel Chess festivalBiel

Wanneer: 14 juli 2014 – 24 juli 2014

Voor Nederland is het Biel toernooi dit jaar de moeite waard. Anish Giri speelt mee en is na Maxime Vachier-Lagrave tweede op rating. Een mooie kans om een klassiek toernooi te winnen en zich te vestigen onder de vorige winnaars zoals Viktor Korchnoi, Anatoly Karpov en Magnus Carlsen.

Website: http://www.bielchessfestival.ch/en/home/