Meesterklasse 2014-2015, Deel 1: De statistieken.

cover

 

Bij het begin van elk nieuw seizoen is het weer de vraag wie wordt er kampioen en wie degradeert er. In de tijd van de Play-offs speelde elke team voor een prijs, nu zijn er nog slechts drie plaatsen om voor te vechten.

Wie wordt er kampioen?

Er is aan het begin van het seizoen maar één echte manier om de sterkte van de teams te beoordelen, de spelerslijsten. Met een beetje handig formuleren in Excel is er een mooie berekening van te maken. Om dit mogelijk te maken moet er betreffende remise en winst wel een vaste aanname worden gemaakt. De aanname is gebaseerd op de remise marge, eindstand één geeft de partij remise als er een verschil is van 50 rating punten, de tweede een verschil van 100 elo punten. Daarom zijn er twee competitie uitslagen. Dit levert wel een verandering van bordpunten op maar voor de degradanten en de kampioen blijft alles het zelfde.

Natuurlijk weten we dat er een aantal sterke spelers niet op de lijst staan en deze zullen onregelmatig worden ingezet. Zo zien we geen Giri, van Wely en Tiviakov terug in de lijsten. De clubs die nog een potje geld achter de hand hebben zouden dus wel af en toe stukje sterker kunnen zijn.

Eerst maar de twee eindstanden van seizoen 2014 -2015:

eindstandb

 

Topscoorders:

Na de eindstanden te hebben vastgesteld is er ook de vraag wie er topscoorder gaat worden. Met dezelfde uitgangswaarde en het zelfde voorbehoud komt er dan de volgende stand uit.

topscoordersb

 

Conclusie: de topscoorder speelt voor En Passant en het zijn 4 of 2 spelers met 100%. (9 uit 9)

Belangrijkste factoren: Sport, strijd en doorzettingsvermogen

Al deze standen zouden de competitie een schriftelijke affaire maken als we de belangrijkste factoren niet meetellen. Schaken is een sport en in sport zijn er verrassingen in positieve en negatieve zin mogelijk. Soms betekenen 100 elo punten helemaal niets. Je loopt in een voorbereiding, speelt tegen een groot talent of je hebt gewoon je dag niet.

Dus dames en heren schakers verras ons als publiek en laat zien dat schaken meer is dan een Excel sheet vol met formules.

Volg  Meesterklasse op schakers.info waar u de uitslagen zult aantreffen. Na elk speelweekend zult u ook alle partijen bij ons kunnen vinden cq naspelen.

In de loop van deze week deel 2 met de verwachtingen van de teamleiders en toch ook nog wat extra statistieken :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *