Twee topmatches en sterke open groep bij 18e Univé Schaaktoernooi in Hoogeveen

Unive Schaaktoernooi

Twee topmatches en sterke open groep bij 18e Univé Schaaktoernooi in Hoogeveen

Het 18e Univé Schaaktoernooi, van 11 tot en met 18 oktober in het raadhuis in Hoogeveen, begint onder de nieuwe toernooidirecteur Loek van Wely met een nieuwe formule. In plaats van de dubbelrondige vierkamp van weleer worden dit jaar twee matches over zes partijen gespeeld. Anish Giri neemt het op tegen Alexei Shirov, en Jan Timman speelt tegen Baadur Jobava. Aan de Open groep nemen dertien grootmeesters deel, onder wie de legendarische spelers Alexander Beljavski en Oleg Romanishin, en de Nederlandse crack Sipke Ernst.

De twee matches beloven veel spektakel op te leveren. Anish Giri, dit jaar twintig geworden, is in topvorm en steeg onlangs naar plek 7 op de wereldranglijst. Tegenstander Alexei Shirov is een voormalig wereldkampioenskandidaat die nog steeds alom wordt bewonderd om zijn briljante aanvalspartijen. De veelzijdige grootmeester Jan Timman, jarenlang het gezicht van het Nederlandse schaak, behoeft geen nadere introductie. Zijn tegenstander Baadur Jobava is de meest originele speler van deze tijd, die ook tegen de wereldtop op kan.
Een interessant experiment bij deze matches is dat de hartslag zal worden gemeten bij de spelers. Dit zal inzicht geven in de spanningen die zij ondervinden tijdens de partij.

De inschrijving van dertien grootmeesters in de Open groep heeft vele andere sterke spelers aangetrokken, uit Nederland en ook uit het buitenland. Op papier de sterksten zijn Andrey Vovk (Oekraïne) en de routinier Alexander Beljavski (Slovenië). Sipke Ernst is de sterkste Nederlander in deze groep. Er zijn verder twee grote zevenrondige amateurgroepen.

Tijdens het toernooi zullen de matchpartijen en de belangrijkste partijen van de Open groep live te volgen zijn, met analyses van engines, op de website www.univechess.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *