Smeets klapt niet graag uit de school ..

Grootmeester Jan Smeets was een van de secondanten die Topalov onlangs in zijn WK-match tegen Anand mocht bijstaan. Op vrijdagavond 28 mei gaf hij in het Leidse denksportcentrum een explicatie van zijn werkzaamheden. Hij vertelde weliswaar heel openhartig over zijn bijdragen, maar er waren toch nog al eens vragen bij die hij met de woorden ‘daarover mag ik u dacht ik niets vertellen’ moest beantwoorden. Het Leidsch Schaakgenootschap (LSG) greep de Smeets workshop meteen aan om het 115-jarig bestaan van de club in een feestelijk jasje te gieten.

Kloksimultaan

Voordat de meer dan vijftig gasten zich mochten vergapen aan de WK-explicatie speelde Smeets eerst nog een kloksimultaan tegen zo’n zestal LSG’ers van uiteenlopende speelsterkte en boekte hij een 5-1 zege. Eén partij moest hij opgeven toen een pionoffer niet het gewenste aanvallende effect had. Schouderkloppen voor opponent Jan Tolenaar beëindigde de simultaan. Op de bijgaande foto in de simultaan is op zijn t-shirt te zien dat hij zich vooral als ongeschikt zag. Dat vinden wij nu weer niet.

Uitslagen:

Smeets – Konings 1-0,

Smeets – Geertsma 1-0,

Smeets – Sikkel 1-0,

Smeets – Bakker 1-0,

Smeets – Weiland 1-0,

Smeets – Tolenaar 0-1.

Computers

Naast de vaste ‘helpers’ als bijvoorbeeld Cheparinov en z’n gevolg waren Erwin L’Ami en Jan Smeets bij het team gekomen voor met name hun vakkundige kunsten met de computeranalyses. Er werd volgens Smeets gebruik gemaakt van een hele snelle supercomputer. Reparaties van onder meer het Catalaans beheerste de eerste periode van de match. ‘Ik ben zelf geen d4-speler, dus misschien moet ik dat toch maar eens gaan doen..’ vertelde Smeets. Op de vraag of hij de opgedane ervaringen mocht gebruiken, vertelde hij dat hij dit de komende periode als een soort ‘gentlemans agreement’ niet zal mogen doen. Opvallend in zijn verhaal was voor uw verslaggever het feit dat de hulpjes slechts zo’n twintig minuten per dag kregen om hun bevindingen aan Topalov kenbaar te maken. Nachtelijk werk was het doorgaans tot ongeveer vier uur en één nacht was er helemaal niet geslapen. Op mijn vraag of er gebruik werd gemaakt van het sterke Rybka-programma werd de standaardregel ‘daarover mag ik u dacht ik niets vertellen’ naar voren gebracht. Iets later in zijn verhaal kwam de naam van Rybka’s boekprogrammeur voorbij en kreeg ik zodoende toch nog antwoord..

Dergelijke workshops kan ik u van harte aanbevelen. Huur eens een (groot)meester in op uw clubavond. Ook goed voor de clubgeest.

Jan Bey.

 Zie ook een verslag van die avond op de website van het Leidsch Schaakgenootschap

(foto’s met dank aan Xuadres)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *