King Loek wint spectaculaire Corpus vierkamp

Prijsuitreiking Noteboomtoernooi (foto: Maaijveld)

Prijsuitreiking Noteboomtoernooi (foto: Maaijveld)

De jubileumeditie van het 75ste Daniel Noteboomtoernooi  heeft zijn – naar eigen zeggen – verwachte winnaar Loek van Wely opgeleverd, maar dat had zomaar anders kunnen zijn. De Nederlandse grootmeesters Jan Smeets (Oegstgeest), Nederlands kampioen Loek van Wely (Tilburg), Predrag Nikolic (Leiderdorp) en de absolute icoon van het Nederlandse schaken in de afgelopen vijftig jaar Jan Timman (Arnhem) traden aan in een speciaal voor deze jubileumeditie in het leven geroepen vierkamp. De heren maakten er een fraai schaakevenement van met veel spektakel. LSG had een speciale regel aangekondigd (geen remise accepteren voor de veertigste zet) met als tegenprestatie dat LSG de resultaten niet zou doorgeven voor verwerking op nationale en internationale ranglijst waardoor de (groot)meesters vrijuit konden spelen.

In de openingsronde kwam er al meteen vuurwerk op het bord. Van Wely maakte zijn faam waar en versloeg Nikolic waar Smeets en Timman niet verder dan remise kwamen. Op zaterdag lag het veld weer open toen van Wely een cruciale blunder maakte. Op de 41ste zet deed Van Wely een fatale torenzet waarna mat in één zet volgde. Timman: “Met dit speeltempo kun je dit verwachten. In tijdnood krijgen we er slechts

Jan Timman (foto: Maaijveld)

Jan Timman (foto: Maaijveld)

tien seconden per zet bij en dan blunder je makkelijk”.  Nikolic versloeg overtuigend Smeets: “Ik speel niet zoveel meer vanwege mijn drukke baan en ik mis wedstrijdritme”. Hierdoor leek Timman – met nog een ronde te gaan – opeens de vierkamp te gaan winnen. De organisatie had hier wel oren naar; een overwinning door eens de jongste winnaar (15 jaar) en nu de oudste en dat vereenzelvigd in dezelfde persoon: Timman, dat zou een passend slot zijn. Maar de topspelers hielden de spanning er tot het laatste moment in. Uiteindelijk won Van Wely van Smeets en versloeg Nikolic Timman waardoor Van Wely en Nikolic beiden op 2 punten eindigden. Onderling resultaat bepaalde de winst. Winnaar Van Wely: “In het toernooi wilde ik in de geest van Noteboom spelen door zijn Noteboom-variant op het bord te tonen, maar het kwam er niet van.” Naast een geldprijs mag hij zijn naam bijschrijven op de zilveren wisselbeker uit 1936. En dat was een primeur. Timman, Smeets en Nikolic stonden al op de beker. Toernooidirecteur Rudy van Wesel en LSG-voorzitter Raoul van Ketel kunnen terugkijken op een zeer geslaagd toernooi.

(Jan Bey, maandag 16 februari 2015, Leidsch Dagblad)

(Foto’s  Maaijveld)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.