Zon-, zee- en strandvakantie schaak

Voor degene die schaken willen combineren met een zon-, zee- en strandvakantie is het Rethymno Open het toernooi dat u eens moet spelen. Rethymno is een pittoreske en van oudsher Venetiaanse vestingsstadje op Kreta. Het Open werd gehouden van 13 tot 20 juli en kende net als vorig jaar een sterk deelnemersveld: 22 GM’s en nog eens zoveel IM’s! Aan het negenrondige toernooi werd deelgenomen door de Nederlanders Marlies Bensdorp, familie Schut, Huib Middelhoven, Joris en Machiel Moes en uw verslaggever Jan Werle (foto’s van Jan Werle en de toernooisite).

Na zes ronden stond er een hele rits aan grootmeesters aan kop. Pas in de laatste ronden werd het kaf van het koren gescheiden. Helaas kon ik me tot geen van beide categorieën wanen in dit voor mij zeer teleurstellend uitpakkende toernooi.

Vreugde

Tussen al het grootmeesterlijke mannelijke geweld hield 1 dame moedig stand. Bela Khotenashvili uit Georgië versloeg de ene na de andere grootmeester. Na ronde acht stond zij met twee anderen gedeeld 1e. Een remise in de laatste ronde tegen Gabriel Sargissian leverde haar 7 punten, toernooiwinst en bovendien een GM-norm op. De vijf andere toernooiwinnaars waren: Parligras, Sargissian, Volkov, Kryvoruchko en Borovikov.

Verdriet

De sterke Israeliër Evgeny Postny ( in september 2009 nog een FIDE-rating van 2674) leidde met 6 uit 7 maar verloor de laatste twee rondes. Ik kan me goed inleven hoe dit voelt; vorig jaar in het 1e Rethymon Open overkwam mij hetzelfde. Het ‘hele’veld komt plotsklaps langszij zonder dat enkelen van hen echte toppers tegen hebben gehad. ‘Jouw’ prijs wordt weggekaapt en je moet het met lede ogen aanzien. Dit is eigen aan het open toernooi.

Nederlandse prestaties

Marlies Bensdorp scoorde een verdienstelijke 6 uit 9. Zij won de prijs voor de derde beste speelster van het toernooi. Lisa Schut was eveneens dik tevreden met haar 5,5 uit 9. Zij won –naar eigen zeggen- 9 ratingpunten en was het beste meisje t/m 16 jaar. Zusje Donna won de prijs voor het beste meisje onder 18 jaar met 5 uit 9. Het toernooi van ondergetekende was dus absoluut niet om over naar huis te schrijven (toch doe ik dat nu – ó, wat een masochisme) Desondanks wil ik u, beste lezer, dit leuke partijfragmentje uit Werle vs Markidis niet onthouden (Dxb6!).

De sluitingsceremonie betrof naast de prijsuitreiking een concert van het Salzburg Mozart Quartet van requiems van Mozart en Bach in het amfitheater van het imposante fort gebouwd op een grote rots. Dit ook ter afsluiting van het Renaissance-festival waarvan het schaaktoernooi deel uitmaakte. De burgemeester van Rethymno is erg ‘schaakminded’ en zeer enthousiast over het toernooi. Het toernooi lijkt een lang leven beschoren.

Marlies, Donna en Marlies reisden af naar Paleochora om daar het volgende toernooi te spelen. Ik heb de dames met een bezoekje ‘vereerd’ door er een week een autovakantie aan vast te plakken en eveneens Paleochora de ronde te doen. Elafonissi dat hier 30 km naast ligt, is werkelijk fabelachtig mooi. Lichtblauwe stranden omgeven door hooggebergte.