The Spinning Wiel, mei 2015: Topevenementen

spinning logo

Waar Carlsen even duidelijk maakte wie de absolute wereldkampioen is, Charlois/Europoort een spectaculaire landstitel pakte en Pathéna met dank aan Voerendaal het Rotterdamse feest compleet maakte, het NK Jeugd in alle categorieën behalve de AB Meisjes zeer spannend was, is nu een weldadige lentezon en serene rust op ons neergedaald. Niet dus!

John van der Wiel

John van der Wiel


Nog meer NK’s

De schaakwereld zit niet stil. Allereerst is er het NK voor de D-jeugd, vervolgens werpt de titelstrijd voor de grote(re) mensen zijn schaduwen achteruit. Op 16 en 17 mei spelen 4 heren in het Manor Hotel, Amsterdam, om 1 resterende NK-plaats: Reinderman, Spoelman, Nijboer en Bok. 6 partijen met een apart speeltempo van 45 minuten p.p.p.p. plus 10 seconden increment per zet. Voorts spelen Anna-Maja Kazarian en Maaike Keetman om een plek in het Dames-NK.

Niet te sterk?

Moeten deze mensen echt kwalificaties spelen? Reinderman, 2 jaar geleden nog kampioen; Spoelman, al enkele malen vrijwel kampioen. Schande eigenlijk. Maar wie roept er dan ook al tig jaar, dat een echt NK minstens 12 deelnemers verdient? En het grote talent Kazarian, 9 uit 9 (!) bij het Jeugdkampioenschap, moet die inmiddels niet een geheel logische wild-card krijgen? Het is mooi voor het NK, dat Giri en Tiviakov weer eens meedoen. Maar ga niet roepen dat dit weer eén van de sterkste NK’s ooit wordt. Dat geeft geen pas met slechts 8 man. Organiseer dan gelijk een tweekamp Giri – Van Wely om de titel. Op gemiddelde rating veruit het sterkste NK aller tijden!

De èchte toptoernooien

Zelf zit ik binnenkort ook achter het bord. In het Lex Jongsma Memorial. Nooit van gehoord, zegt u? Verbaast me weinig. Het is een privé-initiatief dat niet veel met topschaak te maken heeft. Enkele oude vrienden/kennissen van Lex gaan een weekje Rapid spelen, met enkele Spanjaarden erbij, in Noord-Spanje, waar Dorien woont, dochter van Lex en geestelijke moeder van dit evenement.

Nog echter toptoernooi

De FIDE Grand Prix is ook weer bezig. Waar anders dan in Chanty-Mansyisk. Ronde 1 gaf meteen een symbolisch pikante paring te zien: Jobava – Tomashevsky. Ofwel de kop van Jut van vorige keer tegen de winnaar. Zou dit de kentering worden? Neen. Jobava, met wit (maar dat zegt bij hem niet veel), verloor. Wederom. Het is nog vroeg dag, maar ik denk dat Evgeny Tomashevsky zich via dit circuit voor het Kandidatentoernooi van 2016 zal plaatsen. Niet zo’n bekende of spectaculaire maar ook zeker geen slechte of bange speler.

Na Carlsen…?

Carlsen-Bottema450mv

Magnus Carlsen

Na het recente toernooi in Azerbeidzjan lijkt het er niet op dat iemand op korte termijn een bedreiging kan vormen voor Carlsen. Als we willen speculeren over de vraag, wie volgend jaar zijn uitdager wordt, aan wie moeten we dan denken? Giri geloof ik voorlopig niet. In toptoernooien is hij nog niet opgevallen en de laatste tijd draait hij niet zo lekker. De aardbevingen in Nepal, het land van zijn vader, zullen hem ook geen goed doen. Complimenten voor Anand, die nog steeds overtuigend wereldtopper is. Hij zou het best nog een keer kunnen worden.

Gokje?

Aronian, twee jaar geleden ‘the obvious choice’, lijkt nu welhaast van het toneel verdwenen. Kan van tijdelijke aard zijn, natuurlijk. Kramnik is nog heel sterk, maar van hem zie ik het niet meer komen. Van Caruana op dit moment eigenlijk ook niet. Misschien omdat hij Tata nooit wint? Mijn eerste troef is Wesley So! Natuurtalent, steeds sterker wordend, kind van het computertijdperk. Als hij het niet wordt (en Anand ook niet), dan denk ik aan eén van de jongere Russen, in deze volgorde: Tomashevsky, Grischuk (als hij zich eens goed kwaad maakt), Karjakin.

En wij?

Nederland heeft al een tijdlang geen Olympiadesuccessen meer gekend (maar wel tweemaal het EK Landenteams gewonnen!) en in de WK-cyclus geschitterd door afwezigheid. Toch verwacht ik in de nabije toekomst op de meeste fronten wel enkele aansprekende daden van Nederland of Nederlanders, onder leiding van Giri. Tenzij, ja tenzij, Allah verhoede, een politieke partij aan de macht komt die alle allochtonen wil buitenschoppen. Dan is het ‘goodbye Giri, Tiviakov, Sokolov, Hing Ting Lai, Kevlishvili, Peng, Lanchava, Kazarian, Ting Ting Lu’ en zullen wij moeten leunen op de macht van de ook niet geringe generatie Van Kampen, Bok, Schut en Haast.

2 reacties

  1. Gijs schreef:

    Ik wil genieten.
    Kareltje heeft net autobiografie uitgebracht. Waar blijft die van John?
    Rini zit lekker in zijn flatje in Voorschoten.
    John maak je eens kwaad!
    Tiviakov is wereldburger.

  1. 16 mei 2015

    […] Waar Carlsen even duidelijk maakte wie de absolute wereldkampioen is, Charlois/Europoort een spectaculaire landstitel pakte en Pathéna met dank aan Voerendaal het Rotterdamse feest compleet maakte, het NK Jeugd in alle categorieën behalve de AB…  […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *