OKU vermaakt, door Jesper de Groote

cover_vermaaktDe zomer staat voor de deur en dat betekent dat de grote toernooien en de NK’s weer in aantocht zijn. Aan het eind van het voorjaar zijn de weekendtoernooien in trek. Afgelopen weekend was het de beurt aan het Open Kampioenschap van Utrecht, dat werd gespeeld het plaatselijke Stedelijk Gymnasium met de karakteristieke scheve ramen. Het toernooi was via internet goed te volgen en met 79 deelnemers, waarvan 6 grootmeesters, viel er in de hoogste groep dan ook veel te beleven. Dat kwam vooral doordat de grootmeesters niet onaantastbaar waren en aan de lopende band punten lieten liggen.

Zo liep Bogdan Lalic al vanaf de tweede ronde achter de feiten aan omdat hij dit eindspel met een pluspion snel remise liet lopen:

diagram1

Lalic – Sekandar ½-½, tweede ronde

Roeland Pruijssers kende een slechte generale voor het NK dat over een maand begint. Twee keer toverde hij het Hollands op het bord en dat leverde hem slechts één halfje uit slechte stellingen op.

diagram2

Rosmuller – Pruijssers 1-0, tweede ronde

 

diagram3

Schoehuijs – Pruijssers ½-½, vijfde ronde

Peter Lombaers stond na vier ronden alleen aan kop en dat was voor een belangrijk deel te danken aan de prakpartij op de Hongaar Imre Balog. De onderstaande stelling geeft duidelijk aan dat er ergens iets niet goed is gegaan bij zwart. Uiteindelijk zag de grootmeester zich genoodzaakt de octopus ten koste van een toren uit te schakelen, maar Lombaers liet niet meer los.

diagram4

Lombaers – Balog 1-0, derde ronde

Supertalent Jorden van Foreest kreeg zowaar twee nederlagen te slikken. Tegen smaakmaker Floris van Assendelft ging hij er in een scherpe Siciliaan af. In de slotronde ging het mis tegen Tsjautsjien Peng:

 

diagram5

Peng – J van Foreest 1-0, zesde ronde

Na het afgrijselijke 25…Ld2? volgde 26.Txa4 Lxc3 27.Txa8+ Kh7 28.Pf3 en zwart kon al gaan douchen. Dat deed hij niet en dat leverde de volgende leuke slotstelling op:

 

diagram7

Peng – J van Foreest 1-0, zesde ronde, slotstelling

Met die zege zette Peng de kroon op haar werk: ze eindigde samen met Csaba Horvath, Hugo ten Hertog en Vadim Malachatko op 5 uit 6 en dat leverde haar de SGS-titel op. Horvath werd op basis van weerstandspunten kampioen. De jeugd zat er goed bij. Speler van het toernooi was Ten Hertog, die de hele tijd bovenin meedraaide en met een remise tegen de toernooiwinnaar een leuk geldbedrag opstreek, maar ook de prestaties van remisekoning Thomas Beerdsen en de piepjonge Casper Schoppen mogen genoemd worden.

Maar de echte winnaar was misschien wel het publiek…

Jesper de Groote

(Partijen en uitslagen zijn te vinden op http://www.schakers.info/?p=8459 en op de toernooi website http://www.paulkeres.nl/oku)

1 reactie

  1. 10 juni 2015

    […] De zomer staat voor de deur en dat betekent dat de grote toernooien en de NK’s weer in aantocht zijn. Aan het eind van het voorjaar zijn de weekendtoernooien in trek.  […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *