The Spinning Wiel, augustus 2015: The Rex of St. Louis

spinning logo

Hoe zat dat ook weer met de grote Paul Morphy? Geboren en vrij jong overleden in New Orleans, ja. Maar was er niet ook iets met St. Louis? Even zoeken… 

Van Louisiana naar Missouri

Het graf van Morphy ligt op het St. Louis Cemetery in New Orleans. Dat is dan de link. Maar dezer dagen is onze aandacht gericht op St. Louis, Missouri, ofwel de 3e Sinquefield Cup aldaar. Weet u nog, vorig jaar? De serie van 7 uit 7 door Caruana, die de tienkamp dan ook won. Ook dit jaar belooft het toernooi zeer enerverend te zijn.

De VS op de kaart gezet

Het Amerikaanse schaakleven is altijd wel enigszins bloeiend geweest en waar zouden we zijn zonder Bobby Fischer? Maar toch, toch is schaken in de USA nooit echt een Big Deal geworden, hetgeen natuurlijk geldt voor alle sporten zonder spierballenvertoon. Veel grote Opens, dat wel, maar (het respect voor) de klassieke formule ontbrak grotendeels. Tot 2013. Een heus toptoernooi, halve Round Robin, in the Land of the Brave. Het nieuwe Linares?

Rex Sinquefield

Verantwoordelijk voor dit en meer initiatieven op schaakgebied is een gepensioneerde businessman uit St. Louis, Rex Sinquefield. Hij zit op

Rex Sinquefield

Rex Sinquefield

71-jarige leeftijd bepaald niet achter de geraniums, maar ontplooit politieke activiteiten en geeft scheppen geld uit aan meerdere ‘charities’, waarbij het schaken een van zijn speerpunten is. Wij hebben alle reden om hem dankbaar te zijn. 

                                          De andere Rex

We weten inmiddels allemaal de grote zwakte in het spel van onze onaantastbare wereldkampioen: schaken in Noorwegen! Na het échec van Stavanger zou het op andere bodem natuurlijk weer prima gaan voor Carlsen. Dat scheelde echter bijzonder weinig! Als hij een zeer bedenkelijke stelling in ronde 2 tegen Caruana niet door tijdnood zelfs nog gewonnen had maar verloren, dan was hij eén van de illusteren met 0 uit 2 geweest. Nu viel die eer te beurt aan Anand en Caruana, ook hoogst verrassend. 

Koude Oorlog effecten?

Kijkende naar het deelnemersveld zien we maar 1 Russische deelnemer, Grischuk. En dat is ook lang niet zo’n stijve Sovjet als bijvoorbeeld Kramnik of Karjakin. Alexander, de pokeraar, zou zomaar een keertje in de VS kunnen blijven hangen. In de voetsporen tredend van So en Caruana. Natuurlijk, in termen van voormalige Sovjet-Unie, geboorte en Warschau-pact hebben we nog Aronian, Topalov en Giri (+ Tukmakov), maar voor een toptoernooi is de Oost-Europagraad opvallend laag. Allemaal veroorzaakt door de grote Putain? 

Entertainment voorop

Ik geloof niet dat Rex Sinquefield, zoals eertijds Luis Rentero, de spelers op de huid zit om ondernemender te schaken, maar dat is ook niet nodig. Dit deelnemersveld vliegt elkaar regelmatig naar de keel. Veel actie en bloed, leuk om te zien, maar ook veel uitglijders. Aronian scoort goed, maar sommige van zijn partijen zijn verre van correct. Topalov begon goed maar blijkt toch kwetsbaar, evenals Wesley So die onder zijn gebruikelijke niveau opereert. Bij Caruana lijkt het alsof een voodoo-poppetje in al zijn mooie stellingen prikt en Carlsen heeft al meerdere mindere momenten gekend. Hij mag blij zijn met zijn plusscore. Nakamura’s spel maakt een goede indruk (terwijl juist hij een ongeleid projectiel kan zijn).

Maar dan Giri

Hiertussen is Anish Giri een oase van rust en correctheid. Ik hoop dat de newly-wed nog tijd voor een huwelijksreis heeft gevonden, in ieder

Anish Giri

Anish Giri

geval staat hij in St. Louis stevig in zijn schoenen. De meeste tegenstanders leggen zich er voor aanvang van de partij al bij neer: vandaag kan er niet gewonnen worden. Anish moet alleen nog een truc ontwerpen om iets vaker meer dan een half punt te scoren, want een toernooi met alleen Giri’s zou op dit moment niet direct tot de verbeelding spreken. Als de FIDE Carlsens onlangs geuite vreemde voorkeur voor een knock-out WK ter harte neemt, is dat zeer goed nieuws voor Giri: wie gaat hem in een (mini-)match verslaan? 

                                      En de koning wordt…?

Met nog drie ronden te gaan tip ik, niet bijster origineel, de winnaar van 2013, allitererend met winnaarstype Max Caldas. ‘Gewoon’ Carlsen dus. En plaats 3 houd ik gereserveerd voor Giri. Wie er tweede wordt, een Amerikaan, Fransman, Armeen? Groot mysterie. Voor 3 september zijn er ook nog play-offs voorzien. Wat die behelzen? Vermoedelijk alleen beslissingspartijen bij meer dan 1 winnaar. Ik verwacht dat het daar niet van komt, dat de Rex dan al gekroond is/heeft.

1 reactie

  1. Celine schreef:

    Winnaar is dus gewoon Aronian.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *