Van Wely: ‘Ik heb me kostelijk vermaakt..’

Vlak na de start van de tweejaarlijkse Olympiade in Chanti Mansyisk (Siberië) verscheen er in Nederland op schaakbond.nl een bericht – en vervolgens ook via de ANP en op teletekst – over een ruzie tussen Jan Smeets en de playing captain Loek van Wely. Het werd zodoende een ‘belangrijk nieuwsfeit’ en verdiende zowaar een bericht (paginastopper in mijn krant) in de gehele landelijke sportpers. Wat was er dan allemaal aan de hand?! Tegen de zwakker geachte schakers van de Dominicaanse Republiek verloor Smeets zijn partij en won ons team daardoor ‘slechts’ met 3-1.

Nergens over

“Erg ongelukkig allemaal, vooral voor Jan en als captain mag ik daar nooit tevreden over zijn natuurlijk, maar het ging nergens over. Ik heb me dan ook kostelijk vermaakt over hoe de pers met dergelijk nieuws omgaat en hoe dat vervolgens dan in de wereld komt.” Aldus Van Wely in een vraaggesprek met schakersinfo.
“De webmaster van de schaakbond dikte dat nog enigszins aan met een leuke foto van ons van een dag eerder. Leuk detail is echter dat ik tijdens die bewuste partij nog een weddenschap aangegaan ben over de afloop van die partij met Jan Gustafsson (secondant van Smeets, red.). Hij geloofde helemaal in de goede afloop voor Smeets en ik won die weddenschap. Maar nogmaals, het ging helemaal nergens over”.

Over het resultaat was Van Wely niet tevreden. “Nee, velen waren tijdens de olympiade niet in vorm. In de tweede ronde vroeg ik aan Jan of hij zich direct wilde revancheren, maar hij wilde even een rustdag. Ook daar kwamen weer wilde verhalen over in de pers en nam iedereen dat vervolgens weer heel serieus”
Het moge duidelijk zijn dat zowel Van Wely als Smeets niet tevreden waren over het resultaat, maar van een ruzie is en was geen sprake. Als een op rating genoteerd dertiende land dan vervolgens eindigen op een gedeelde positie tussen elf en een negentiende plek is ook niet rampzalig te noemen.

Sabbatical year’
Onlangs verscheen er eveneens in de pers het bericht dat Van Wely een zogenoemde ‘Sabbatical year’ zou gaan houden. Ook dat moeten we met een grote korrel zout nemen. “Ja, sabbatical year noemen ze dat dan, dat is een ruim begrip. Ik blijf gewoon competitie spelen en zal zo af en toe ook aan een snelschaaktoernooi meedoen. Als ik een vakantie op bijvoorbeeld Curaçao kan combineren met een schaaktoernooi zal ik dat ook niet nalaten natuurlijk. Heerlijk ontspannen spelen lijkt me dat. Ook blijf ik af en toe een Open toernooi in Amerika spelen. Uit professioneel oogpunt zal ik geen andere Open toernooien spelen als daar zijn weekendtoernooien of zoiets.”

In ons gesprek heeft Loek ook aangegeven nog even op de laatste Spinning Wiel column van John van der Wiel terug te willen komen. Maar daarover moeten we wegens tijd- en plaatsgebrek dan maar een volgende keer schrijven. Ik ben toch wel even nieuwsgierig geworden wat Loek daarmee bedoelde..?!

Jan Bey.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *