Hoogeveen Wereldkampioen Schaken 2012

Het wereldkampioenschap schaken voor stedenteams is geëindigd in een groot succes voor het Nederlandse team van Hoogeveen. Anish Giri, Ivan Sokolov, Sergey Tiviakov en Jan Smeets zijn in Al Ain (VAE) wereldkampioen geworden nadat ze in een zinderende finale het sterke team van Baku (Azerbeidzjan) met 2,5-1,5 wisten te verslaan.

Op de topborden hielden beide finalisten elkaar in evenwicht. Anish Giri wist geen voordeel te bereiken in een Engelse Opening tegen Eltaj Safarli en moest in remise door eeuwig schaak berusten. Ivan Sokolov stond met zwart licht onder druk tegen Rauf Mamedov, maar kon met een pionoffer zijn spel bevrijden en remise afdwingen in een dubbel toreneindspel.

Op de beide andere borden lagen er kansen voor Hoogeveen. Op bord 4 wist Jan Smeets vanuit een Russische Verdediging een pion te veroveren. De Azerbeidjaanse grootmeester Durarbayli bleef echter op zijn post en kon met actief spel in het toreneindspel de remisehaven bereiken.

Hierna waren alle ogen op bord 3 gericht. Ook hier kon team Hoogeveen op een pluspion bogen. In zijn kenmerkende stijl had Sergey Tiviakov een licht positioneel voordeel om weten te zetten in kleine materiaalwinst en in het resterende technische eindspel kon alleen de Nederlander op winst spelen. Dat deed hij dan ook op bijzonder knappe en geduldige wijze. Tiviakov wist zijn Azerbeidjaanse tegenstander steeds weer voor nieuwe problemen te plaatsen ondanks de remise tendensen die de aanwezigheid van ongelijke lopers in het eindspel met zich meebrachten. Uiteindelijk bezweek Nidjat Mamedov op zet 89 toen verder materiaalverlies niet meer te voorkomen was.

Hoogeveen – Baku 2,5-1,5
Anish Giri – Eltaj Safarli 0,5-0,5
Ivan Sokolov – Rauf Mamedov 0,5-0,5
Sergey Tiviakov – Nidjat Mamedov 1-0
Jan Smeets – Visaf Durarbayli 0,5-0,5

(persbericht, Koos Stolk)

————————————————————–

persbericht

WK schaken voor stedenteams: Hoogeveen bij favorieten

Het wereldkampioenschap schaken voor stedenteams wordt van 21 tot en met 28 december gespeeld in Al Ain (de Verenigde Arabische Emiraten). Team Hoogeveen vertegenwoordigt Nederland op dit sterk bezette WK. Het team bestaat uit de topschakers Anish Giri, Ivan Sokolov, Sergey Tiviakov en Jan Smeets. Met een gemiddelde rating van 2666 staat Hoogeveen tweede op de startranglijst direct achter Parijs, maar voor steden als Lvov (Oekraïne), Baku (Azerbeidzjan), Saratov (Rusland), Londen (Verenigd Koninkrijk), Chicago (VS), Athene (Griekenland) en Chennai (India).

Uniek voor de schaakwereld is het knock-out formaat waarin dit teamtoernooi gespeeld wordt. Een loting vindt plaats om zes groepen van vier stedenteams te formeren waarbij net als op het WK voetbal de sterke teams een beschermde status hebben en niet in een groep kunnen worden gepaard. De eerste drie ronden (22-24 december) moeten plaatsing opleveren voor de achtste finales die op 25 december worden gespeeld. De uiteindelijke finale vindt plaats op 28 december.

Nederland was op grond van de 6e plaats op de afgelopen schaakolympiade gerechtigd om een stedenteam af te vaardigen naar dit WK. De uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door een deelname subsidie van NOC*NSF en sponsoring vanuit de gemeente Hoogeveen. Hoogeveen kent al sinds 1997 een jaarlijks terugkerend internationaal schaaktoernooi: het Univé schaaktoernooi (zie http://www.univechess.nl/). De vier Nederlandse schakers die in Al Ain uitkomen hebben allemaal diverse malen meegespeeld aan dit toernooi en zijn graag geziene gasten in Hoogeveen. Naast de gemeente Hoogeveen ondersteunt ook Univé (Hoogeveen) en McDonalds (Hoogeveen) deze unieke uitzending.

Meer informatie over het WK schaken voor stedenteams is te vinden via de officiële website: www.worldcitieschess.com

(Persbericht – Jeroen Bosch)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *