‘.. it should stay a great event’

Its a great event.. and it should stay a great event!

Dat waren de mooie vastberaden openingswoorden voor Schakend Nederland bij de start van de 75ste editie van het internationale schaaktoernooi in Wijk aan Zee door Tata directeur Nederland Dook van den Boer. Het concern beloofde in ieder geval een nieuwe editie in 2014 en dat is in deze crisis-tijden een goed bericht. Want bijna vanzelfsprekend moet men ook bij Tata op de centjes letten.

Van start gegaan in 1938 is er toen alleen in 1944 geen Hoogoven-toernooi gehouden. Een jaar later introduceerde men in Beverwijk (het toernooi werd toen in Beverwijk gehouden) de traditionele erwtensoep bij het slotbuffet. Het waren (na de hongerwinter tijdens de tweede wereldoorlog) barre tijden en men gaf de deelnemers dan in ieder geval een volle maag mee in hun rit naar huis(land). Het eten van erwtensoep staat nog altijd op het programma van de sluitingsceremonie. Onder meer deze anekdote werd voor het voetlicht gebracht, maar het mooiste bericht was dan toch dat er ook volgend jaar weer een Tata Steel Chess zal worden gehouden.


Loting
In de zaal was toen de stem van toernooidirecteur Jeroen van den Berg te horen (via headset) en hij kwam als een duveltje uit een doosje vanuit het publiek te voorschijn om voor het podium halt te houden. Fraaie start van de loting in de groepen A en B. De C-groep was een dag eerder al bepaald. In een line-up van de B-groep op het podium kwamen 14 deelnemers, inclusief Sipke Ernst die op het laatste moment de afwezige Ni Hua kwam vervangen. De Chinese grootmeester moest zich op advies van een arts afmelden.

In de B-groep zitten dit jaar twee voormalige toernooiwinnaars; Predrag Nikolic en .. – daar zijn wij opnieuw blij verrast mee – Jan Timman. Maar ook nationale trots als bijvoorbeeld Jan Smeets en Sergey Tiviakov. Van den Berg memoreerde nog even fijntjes dat deze spelers – samen met NK Anish Giri en Ivan Sokolov uit de A-groep – onlangs de wereld steden titel voor Hoogeveen heeft behaald (zie elders op schakers.info).

Men ging op ratingvolgorde naar een button op het podium om dan een softwareprogramma te activeren. Het progje produceerde dan vervolgens op twee grote monitoren random het lotingsnummer en dan ook de tegenstander voor de eerste ronde op zaterdag 12 januari.

Bij de deelnemers in de A-groep dit keer opnieuw vele wereldtoppers. Naast deze jubileum-editie (75ste) van het toernooi had er nog iemand een jubileum te vieren. De nummer één op rating van de wereld, Magnus Carlsen, is zijn schaakcarrière ooit in Wijk aan Zee op jonge leeftijd begonnen door grootmeestergroep C te winnen. Daarna volgden de B- en A-groep. Carlsen neemt dit jaar voor de tiende keer deel.

In de hoogste groep dit keer maar liefs vier Nederlandse grootmeesters: Anish Giri, Ivan Sokolov, Loek van Wely en Erwin L’Ami (beste Nederlander B-groep vorig jaar). Ook de regerend wereldkampioen Anand Viswanathan is er dit keer weer bij, evenals de sterke wereldkampioene Yifan Hou. Van haar wordt verwacht dat ze ooit de beste vrouw tot dusver, Judit Polgar, op het wereldtoneel zal gaan opvolgen.

In de receptie na afloop waren veel bekende schakers en organisatoren te bewonderen (en te spreken). De paparazzi konden hun werk doen. Bijgaand foto van Anish Giri is leuk in die zin omdat hij met gevoel voor marktwerking met sponsortenue poseerde voor schakers.info fotografe Maaijveld. Alle foto’s zijn van Maaijveld en kunnen vrij van rechten worden overgenomen mits bronvermelding. Waarvan acte.

Als u gaat spelen in Wijk aan Zee alvast veel succes gewenst. Gaat u er kijken en naar de commentaren luisteren in het paviljoen is er vandaag een partij die door commentator John van der Wiel al in zijn Tata-column (zie elders op schakers.info) is voorzien! Ca – Ca = Carlsen vs Caruana.

(Jan Bey)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *