The Spinning Wiel, Oud/Nieuw 2015-16

december_2015

 

Ons vluchtelingenprobleem?

Migratie is een bekend thema in de schaakwereld. Zeker in de tijd van de Sovjet-Unie vlogen de ‘Russen’ over de hele wereld uit. Vaak naar Israël, eventueel als voorstation van de VS. Bij ons ‘viel het nog wel mee’, maar met Sosonko, Cifuentes, Peng, Lanchava, Sziva, Sokolov, Nikolic, Tiviakov, Giri en aanstormende talenten Kevlishvili en Kazarian hebben we toch een aanzienlijk percentage van onze toppers geïmporteerd.

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

                                  Media en oude zonden

Onlangs werd in nieuwsuitzendingen gemeld, dat het onderwerp waarover de meeste Nederlanders zich zorgen maken, de vluchtelingeninstroom is. Belachelijk! Waarom is dat? Ten dele zeker doordat het op TV voortdurend als nieuwsitem terugkeert. Voorts omdat zeer foute ultrarechtse groeperingen dit thema aangrijpen om ongebreideld stemming te maken en haat te zaaien. Waarom doet het geweld in Geldermalsen me denken aan knokploegen en de jaren ’30? Toen was alles de schuld van de Joden, nu van de Islamieten. Terroristen zijn het, en verkrachters! Wij komen erdoor in de problemen, niet zij die door alle bombardementen huis, beroep, bezittingen en vrienden achtergelaten hebben.

Ander deelnemersveld?

Stel, Wilders heeft de macht en alle grenzen zijn gesloten. Krijgt het Tata toernooi dan nog dezelfde deelnemers? In de A-groep vinden we ditmaal 3 Chinezen. Ook al tekent de organisatie plechtig een document dat belooft dat ze echt komen om te schaken, wie zegt dat ze na afloop niet onderduiken? Luchtvervuiling, internetcensuur, mensenrechten: redenen genoeg. En 4 spelers uit Russisch-achtige landen. Potentiële spionnen of overlopers, ook maar niet binnenlaten, toch? De halve A-groep zal vervangen moeten worden… Een quizvraag voor u: hoeveel van deze 14 spelers zijn geboren in Rusland?

Naar de bookmaker

Bij het Tata Steel toernooi is voorspellen ook een traditie geworden. Mijn verrassende tip is Carlsen. Na Qatar lijkt hij op tijd in vorm en in 2016 wil hij ongetwijfeld bijzondere dingen doen en alvast de komende uitdager ontmoedigen. Mijn ranglijst wordt ongeveer zo: 1. Carlsen 2. So 3. Giri 4. Karjakin 5. Wei Yi 6. Caruana 7. Eljanov. En dan heb je met Adams, Ding Liren, Mamedyarov en Tomashevsky nog meer mensen die je amper onder de 50% kunt inschalen! Op papier horen Hou Yifan en Van Wely het moeilijk te krijgen. Het lastigst in te schatten is de promovendus David Navara: de Tsjech speelt vlijmscherp, is gevaarlijk voor iedereen, maar ook mentaal kwetsbaar. Ik voorspel een ramptoernooi voor hem. Sorry, David, logenstraf me svp!

Plannen voor januari

Het nieuwe logo van Tatasteel 2016

Het nieuwe logo van Tatasteel 2016

We missen wat grote namen in Wijk aan Zee, maar het is weer een zeer sterke en vooral ook jeugdige groep (met Adams, Van Wely, Eljanov als oude heren). Laat hun goede voornemen dan ook zijn: veel minder remises dan in de London Classic. En voor ons, dat we elkaar begroeten in onze favoriete badplaats op 24 januari. Het commentaar is in Heliomare, las ik. Herinner me er alstublieft aan, dat ik het bij de partijbesprekingen niet over vuurwerk ga hebben!

Verdere goede voornemens

Nederland stond nooit bekend als overdreven gastvrij, wel als tolerant. Daar is tegenwoordig weinig van te merken. Bedankt, Wilders c.s.! Laten we in 2016 proberen die eigenschappen in ere te herstellen. Minder selfie-centrisme, meer empathie en sympathie voor mensen die het moeilijk hebben, zoals vluchtelingen. Liever een wereld waarin je kunt zeggen:”Paspoort? Ik ben Aljechin!” Die heeft ook heel wat afgemigreerd. In die spirit wens ik u een uiterst plezierige jaarwisseling toe en een briljant, succesrijk, gezond 2016!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *