Smeets: ‘Giri speelt ook leuk naar voren..’

In 1997 werd Jan Smeets clubkampioen bij zijn eerste schaakvereniging Oegstgeest ’80, hij was toen dertien jaar. Zijn talent ontwikkelde zich vervolgens bij het Leidsch Schaakgenootschap om bij landskampioen HSG tot volle wasdom te komen temidden van andere nationale toppers. De afgelopen jaren legde grootmeester Jan Smeets de voor hem niet zo bijster lange weg af naar de persoonlijke landstitels.

De Oegstgeestenaar gaf op zijn jubilerende vereniging Oegstgeest ’80 (1980-2010) een leuke en onderhoudende explicatie van zijn Olympiade beslommeringen. Met: ‘Gek dat je die dingen toch weer zo snel vergeet..’ gaf hij een samenvatting van zijn eigen prestaties.

Olympiadefragmenten

Smeets liet in een ontspannen sfeer in het Leidse Denksportcentrum partijfragmenten zien van elke speler uit het Olympiadeteam zien. Hij startte met de mededeling: ‘Dit is het enige dat ik van mijn partijen laat zien..’ over zijn partij tegen Nigel Short en demonstreerde vervolgens op het bord het moeilijke en leerzame slot van die partij dat leidde tot het humorvolle pat van Short: ‘Ja, Nigel houd wel van een grapje.’

Meer te spreken was hij over het strijdplan van het Olympiadeteam. Van Wely en Smeets zouden voor de topremises gaan en Giri moest dan de puntenmaker worden. Samen met het degelijke spel van L’Ami en de door zijn studie een poos niet aan spelen toegekomen Stellwagen, moest dit een goed resultaat garanderen. Vanuit de zaal merkte de voor een simultaan uitgenodigde grootmeester en erelid van Oegstgeest’80, Predrag Nikolic toen gevat op: ‘Nou, dat van die remises is toch gelukt ..?’ Smeets kon er wel om lachen.

Daniel Stellwagen raakte gaande het toernooi in goede vorm en speelde weer als vanouds fraaie partijen. ‘Het volgende is de mooiste zet die we op de Olympiade hebben gedaan..’ (met bijtende spot op we):

Hier leunde de Cubaanse tegenstander van Daniel volgens Smeets even achterover en toonde zich erg tevreden – naar later bleek – over zijn laatste zet (Ke3). Toen Daniel (zwart) Te2! vervolgens op het bord toverde viel ‘ie zowat van zijn stoel en gaf op.

Anish Giri is absoluut een toptalent. ‘Hij speelt ook leuk naar voren,’ aldus Smeets en liet om zijn woorden kracht bij te zetten de partij Giri vs Bartel zien. Na al een vroeg Dh5 komt Giri met 16. g4 op de proppen waarna hij de partij eenvoudig won met twee pluspionnen in het eindspel. ‘Volgende keer als ik tegen hem speel hou ik het rustig..’

Op de in het begin gestelde vraag waarom Smeets toch de remise niet nam tegen de Cubaan Dominquez toonde hij het beslissende fragment en gaf hij als commentaar dat hij op dat moment naar zijn coach (Loek) ging, enig overleg pleegde waarop Loek zei: ‘Ik denk dat je beter staat..’ Smeets: ‘Nou ja, we hebben allemaal kunnen zien dat hij daarna een paar goede zetten deed.’

Ook over het leedvermaak van Loek van Wely in een eerder vraaggesprek met schakersinfo (zie hier het eerdere schakersinfo artikel) zei Smeets: ‘Ja, dat vonden we allemaal erg vermakelijk en goed aangedikt door de webmaster van de KNSB. Loek won vijftig euro met die weddenschap van Gustaffson. Je moet het van je captain hebben..’.

Olympiadeprullaria

Smeets vertelde ook nog even over zijn reis naar Khanty-Mansiysk (Siberië) en prees daarbij de KNSB voor de goede ondersteuning van de voorbereiding en begeleiding. Het reizen verliep chaotisch door het minimaal vijf keer omboeken, maar de bond ging daar goed mee om. ‘Maar ja, dan vervolgens twee weken lang in een kleine kamer met een meter ruimte om het bed was toch een beetje te veel voor me. Na een week had ik nog last van een jetlag.’

Ook over de verkiezingen tussen de tickets van Karpov en Iljoemzhinov kon Smeets leuk vertellen. Hij liet enige dingen zien die alle deelnemers van FIDE-president Iljoemzhinov in een tasje mochten ontvangen. Na het tonen van een petje (met foto van Kirsam) merkte Nikolic op: ‘.. kreeg je een petje? In mijn tijd vond je in die tas nog een goede whisky.’ Waarop Smeets repliceerde ’die is nu vervangen door een USB-stick.’

Smeets hoogtepunt van de Olympiade was de Bermuda Party: ‘daar zag je voornamelijk de spelers die niet in vorm waren ..’.

Erelid

Bij een jubilerende vereniging hoort als vanzelfsprekend ook een jubilaris. Het vorige jubileum ging gepaard met het erelidmaatschap van Predrag Nikolic, maar bij het zesde lustrum – of zo u wilt dertigjarige – Oegstgeest’80 werd nu Jan Smeets benoemd tot erelid. Iets dat hem zichtbaar goed deed.

In de tweede helft van het jubileumfeestje speelden de twee ereleden tegen de opgekomen leden en enkele gasten een simultaan. Beide spelers kregen een doorsnee van de speelsterkte van de KNSB 2e klasse club te bestrijden. Nikolic (aan 18 borden) had één verliespartij (tegen Theo Goudriaan) en drie remises. Smeets moest twee keer een remises toestaan en scoorde 16 punten aan zeventien borden.

Alle leden en gasten werden toen vervolgens door voorzitter Ed Noordijk gefeliciteerd met een presentje  in de vorm van de Schaak Scheurkalender 2011 van Leidenaar Sander Hilarius. Maar daarover zullen we op schakersinfo deze week nog in een iets uitgebreidere vorm door een bijdrage van Johan Hut op terugkomen.

Jan Bey

(foto’s Maaijveld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *