Dgebuadze beste in Bennekom

De Belgische grootmeester Alexandre Dgebuadze (39) heeft het vijfde Kreeft Consultancy BSV Schaaktoernooi gewonnen. De van oorsprong uit Georgië afkomstige schaker, vocht met zijn collega grootmeesters Felix Levin, Andrey Orlov, Erik van den Doel en internationaal meester Rafael Fridman een fel gevecht om de eerste plaats uit. Dgebuadze bleef in het zeven ronden tellende toernooi ongeslagen en eindigde als enige op zes punten. In denksportcentrum De Commanderij, waar de Bennekomse Schaakvereniging BSV het toernooi organiseerde, traden 67 deelnemers aan en dat waren er zeven meer dan in 2009. Vooral nam de deelname buiten de regio toe.

 

(Foto: Toernooiwinnaar Alexandre Dgebuadze in de derde ronde in gevecht met de Andrey Orlov, winnaar van 2009. Het werd remise)

De titelhouders deden elkaar niet echt pijn, streden meestal tot op het bot, maar dan werd vaak de vrede toch getekend. Wel liet Fridman wat verrassend in derde ronde Levin struikelen. Het resultaat was dat alleen Van den Doel en Fridman met de volle score aan de vierde ronde begonnen. De Nederlander deed alles om van Fridman te winnen. Dat lukte niet. Dgebuadze had geen moeite met Arnhemmer Anne Paul Taal en Orlov liet Hofstra struikelen. Daardoor haakte de smaakmaker van 2009 af. Hij had wel de pech eerst al Van den Doel als tegenstander te krijgen. 

In de vijfde ronde kreeg Orlov te maken met een fel op winst spelende Fridman. De winnaar van 2009 moest dat met een nederlaag bekopen. Dgebuadze en Van den Doel gaven elkaar niets toe. De klok ging een rol spelen en toen werd gekozen voor remise door zetherhaling. Fridman leidde en ontmoette Dgebuadze in de zesde ronde. Fridman raakte een stuk kwijt en het eindspel was voor hem niet meer te houden. 

In de slotronde was de spanning er eigenlijk snel uit. Dgebuadze won erg gemakkelijk van Levin. De Belgische grootmeester kwam door de zege op zes punten en was onbereikbaar voor de concurrenten. Fridman (zege op Jef Verwoert) en Orlov (winst op Kooijmans) deelde de tweede en de derde prijs. Veenendaler Van den Dikkenberg (winst op Hans van Doorn) deelde met Van den Doel de vierde plaats en werd daardoor de beste regionale speler.

(Foto: Alexandre Dgebuadze (links) legde in de voorlaatste ronde met een zege op internationaal meester Rafael Fridman, de basis voor de eindzege)

Groep B, met zeventien deelnemers, werd een prooi van Edenaar Jeffrey van Swieten en Kevin van Brummelen uit Barneveld. Beide spelers kwamen op 5,5 punten uit. Van Swieten vond in de derde ronde zijn Waterloo in Bennekommer Peter van Veenendaal en kwam met Van Brummelen in de vijfde ronde remise overeen. De Barnevelder verloor niet, maar speelde nog remise tegen Theo Koeweiden uit Arnhem en Jan van Laar uit Rhenen, die vierde werd. Henk Kuiphof uit Arnhem was van de twintig spelers in groep C de beste. Hij verloor geen partij, maar speelde wel twee keer remise.

(Rini Kreeft) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *