Potje schaken?

In mijn beleving werd het verzoek ‘potje schaken?’ jarenlang vrijwel meteen gevolgd door het pakken van een bord en stukken en indien aanwezig ook een schaakklok. Tijdens de partij werden heftige gesprekken gevoerd over openingen, bepaalde varianten en dat werd dan vervolgens versterkt door het nuttigen van geestrijk vocht. Die partijen werden dan ook vaak gespeeld in een kroeg. De beste snelschaker kreeg dan het laatste woord over die variant, immers; ‘de winnaar heeft altijd gelijk’. Ik vraag me af of dit in het huidige computertijdperk met sterke programma’s als Rybka en Fritz nog zo zou zijn.

Geld

Zonder een klok schaken is nog vaak te zien in de parken van grote steden. In New York (en ongetwijfeld elders) werd er door de semi-professionele schaker in belangrijke mate in zijn onderhoud voorzien door voor geld te spelen. Het is mij niet bekend of er tegenwoordig een partij voor geld op een site gespeeld wordt. Vandaag zijn er door het Internet wel veel plekken waar je een potje kan schaken, we zullen ze hieronder voor u linken zodat u eens een kijkje kunt nemen.

Schaakservers

Op de redactie van schakers.info komen regelmatig verzoeken binnen van weer een nieuwe chess server voor het uitwisselen van een banner. Dit doen we al een poosje niet meer, juist omdat het er al zoveel zijn. Het komt ook wel voor dat een site niet lang daarna door allerlei opstartproblemen weer uit de lucht is. Al een hele poos kun je schaken op je mobiele telefoon, maar je kunt tegenwoordig ook al via een applicatie schaken op een I-pad.

Deze week ontvingen we een verzoek van de site chessmoon.com, neem eens een kijkje zou ik zeggen. De grootste bij ons bekende schaaksites zijn Internet Chess Club (ICC), of de voorlopers van ICC, die nadat het commercieel ging, zelf een server lieten draaien die gratis werd: Free Internet Chess (FICS). Ook de site Playchess.com van Chessbase waarop onder meer onze schaakbond zijn internetkampioenschappen regelt. Of bezoek eens online-chess.eu voor een kort overzicht van betaalde en gratis sites. De Bulgaarse IM van deze site geeft u op die site ook nog eens gratis zijn inzichten in bepaalde varianten.

Benelux

Ook in ons land werd een site als Helena-schaken.nl jarenlang door schakers.info gepromoot. Het is op die site nog te zien dat er dagelijks veel van onze schakende bezoekers naar die site gingen (gaan). Populair is eveneens online-schaken.nl, grootste in de Benelux zeggen ze zelf. Ook een aantal sites van Nederlandse schaakclubs hebben een actief gedeelte op de site voor een potje schaken! Hoe dan ook je kan tegenwoordig toch ook veel plezier beleven door een potje schaak op internet. Ik doe dit tegenwoordig uitsluitend op m’n club of via een account van de schaakbond op playchess (internetschaak.nl). Dat laatste kan ik u van harte aanbevelen, misschien spelen wij dan eens een potje schaak?

Jan Bey.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *